Po " leniwych gołąbkach ", przepis na które podawałam Wam tu, czas na bardziej pracochłonne danie, ale za to jakie smakowite!!!
Kluski śląskie rewelacyjnie smakują o każdej porze roku, idealne na niedzielny czy świąteczny obiad w gronie rodziny - zadowolą każde podniebienie i choć wymagają trocha czasu i wkładu pracy, zadowolenie po zjedzeniu ich będzie niesamowite, a jeśli zrobimy ich więcej, podwajając lub nawet potrajając porcje składników, można przechowywać w chłodnym miejscu, pod przykryciem, będą umilać nam nie jeden obiadek :)
Zapraszamy więc na...
Kluski Śląskie z Polędwiczką i Sosem
Właściwie to możemy je podawać z wieloma innymi mięsnymi propozycjami, doskonale smakują z każdym rodzajem mięsa duszonego, pieczonego, smażonego, a także z roladami... przepis okaże się wkrótce, bo są w naszych planach ;) a do tego sałatka z modrej kapusty ( już jutro dodam przepis ) warzywna, surówka lub ogóreczki kiszone i... niebo w gębie gwarantowane ;)
Składniki dla 5 - 6 osób:
- 1 kg ziemniaków
- 250 g mąki ziemniaczanej
- 2 szt. jajka kurze
- 800 g polędwiczki wieprzowej
- 6 łyż. mąki pszennej
- 2 l bulionu mięsnego
- 1 szt. cebula duża
- 4 łyż. oleju do smażenia
- 1 łyżecz. papryki ostrej w proszku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i przepuścić przez praskę do miski - wystudzić.
Chłodne ziemniaki delikatnie ugnieść rękami, tworząc równą płaszczyznę z góry, podzielić na cztery równe części, jedną z czterech części ziemniaków wybrać łyżką i przełożyć na stronę ziemniaków,a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, aby jej ilość wypełniła otwór.
Dodać jajka, odrobinkę soli - wyrobić gładką, nie klejącą się masę.
Z masy ziemniaczanej formować kulki, wielkość wedle uznania, delikatnie spłaszczać je dłonią i robić, za pomocą palca, wgłębienie - wykładać na suchą tackę.
Zagotować wodę, do wrzątku rzucać kluski, jak zaczną się gotować, delikatnie zamieszać, gotować ok. 5 min.
Polędwiczkę umyć i osuszyć,oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące pszennej i wyłożyć na mocno rozgrzany olej - obsmażyć ze wszystkich stron, wyjąć, na tymże oleju podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulkę.
Przełożyć polędwiczkę i cebulę do naczynia z grubym dnem, zalać 2 l gorącego bulionu - dusić pod przykryciem ok. 25-35 min, aż do miękkości.
Polędwiczkę wyjąć, do gotującego się bulionu powoli wlewać rozpuszczona w zimnej wodzie mąkę ( mąki 2-3 łyżki, w zależności od tego, jak gęsty sos chcecie uzyskać ) - energicznie mieszając zagotować, doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem, pogotować jeszcze 3 min. i wyłączyć.
Na talerze wykładać porcje klusek, polewać sosem i podawać z pokrojoną w plasterki polędwiczką.
Smacznego!!!
Lubicie kluseczki?
Spokojnego wieczoru :)