To już jutro będziemy " grzeszyć " zajadając się kalorycznymi pysznościami - pączki, faworki, oponki, racuszki, placuszki, ciasta, ciasteczka, łakocie... Wybór jest jest naprawdę niesamowicie szeroki, a na sam widok tych pyszności aż ślinka leci, a różnorodność polew, lukrów, czekolady na owych smakołykach działa jak największa pokusa :)
My zapraszamy Was dziś na oponki serowe - uwielbiane!
Oponki Serowe z Truskawkowym Lukrem
Oponki i pączki serowe są naszym wspomnieniem z dzieciństwa, nie mniej lubiane od tradycyjnych pączków drożdżowych i faworków, faworki już tu publikowaliśmy, teraz czas na oponki.
Są bardzo łatwe w przygotowaniu i jak że smaczne! Nasza propozycja jest dziś z lukrem truskawkowym, który nie tylko ślicznie wygląda, ale i rewelacyjnie pasuje do smaku serowych oponek - zapraszamy :)
Oponki Serowe z Lukrem Truskawkowym |
- 320 g mąki tortowej
- 1 łyżeczk. sody oczyszczonej
- 300 g twarogu
- 6 łyż. cukru
- 2 szt. jajka
- 1 łyż. gęstej śmietany
- 1 łyżeczk. spirytusu
- mąka do posypania stolnicy
- olej do smażenia
Składniki na lukier:
- 6 łyż. cukru pudru
- 1 łyż. syropu truskawkowego
Przygotowanie:
Do mąki dodać oczyszczoną sodę - przesiać na stolnicę, po środku zrobić wgłębienie.
Dodać pokruszony palcami twaróg i łyżkę śmietany, jeśli twaróg jest dosyć wodnisty, śmietany już lepiej nie dodawać.
Jajka ubić z cukrem na gładką masę, aż stanie się biała i puszysta, dodać spirytus, wymieszać i wlać do zagłębienia w mące i twarogu - zagnieść miękkie, lekkie ciasto, aby nie kleiło się do rąk ani stolnicy, jeśli się klei, podsypać odrobiną mąki.
Etapy przygotowania ciasta |
Stolnice posypać mąką, ciasto rekami spłaszczyć tworząc płat o grubości 1,5 cm, może być oczywiście trocha grubsze, ale wtedy czas pieczenia należy również wydłużyć.
Szklanką wykroić kółka, a za pomocą małego kieliszka w środku każdego kółka wykroić małe kółeczka, czynność tą powtarzamy aż do wykorzystania całego ciasta. U nas z tej porcji ciasta wyszło 26 oponek ;)
Smażyć na rozgrzanym na 170 C głębokim oleju, 3 min., obracając czas od czasu, by równomiernie się usmażyły.
Uwaga! Należy uważać, by olej nie był za gorący, trzeba przestrzegać temperatury 170 C, bo inaczej oponki usmażą się zewnątrz szybko, a w środku będą surowe!!!
Lukier i lukrowanie :) |
Usmażone oponki wykładać na wyłożony papierowym ręcznikiem talerz, by odsączyć nadmiar tłuszczu, przekładać na deskę lub paterę, do dekorowania.
Przygotować lukier - cukier puder wsypać do kubka, dodać syrop truskawkowy, lub inny smak, jak wolicie ;)
Ilość cukru pudru może się zwiększyć, wiele zależy od konsystencji syropu, mieszać energicznie łyżeczką, aż powstanie gęsta i lśniąca masa, bez grudek, dosypując puder wedle potrzeby.
Zbyt rzadki lukier szybko spłynie.
Posmarować ostudzone oponki lukrem za pomocą łyżeczki, pozostawić do wyschnięcia.
Gotowe, polukrowane oponki... zjeść! :)
Pyszne Oponki z Lukrem Różowym |
Mniam! Ale pycha! |
Dodatkowo można lukier ozdobić posypką, ale to już wedle Waszych upodobań i preferencji smakowych :)
A nam na kilka oponek zabrakło lukru, dobrze że pod ręką była czekolada, z kuleczkami ryżowymi, więc ją roztopiliśmy z odrobiną mleka i łyżeczki kakao w proszku, w ten sposób powstało kilka oponek serowych z czekoladą!
Oponki Serowe z Czekoladą |
Genialnie! A zastanawiałam się co by tu zrobić jutro, bo babrać się w pączkach mi się nie chciało. Oponki są szybsze, łatwiejsze i równie dobre :)
OdpowiedzUsuńŻyczę Wam smacznego czwartku :)
Z oponkami jest mniej pracy, a efekt końcowy smacznie zaskakuje ;)
UsuńDziękujemy i nawzajem ;)
Mniam mniam<3
OdpowiedzUsuń:) Smacznego ;)
Usuńaż mi się buzia uśmiechnęła jak zobaczyłam ten post, bo ja dziś też robiłam oponki :)))
OdpowiedzUsuńtylko, że w trakcie pracy padła mi bateria w aparacie :/
smacznego :)
Hi, hi, no to ładnie ;)
UsuńSmacznego Tłustego Czwartku ;)
pewnie objemy się nieprzyzwoicie ;))))
UsuńDzisiaj można, a potem jazda by spalić kalorie ;)
UsuńPycha! Musze koniecznie wyprobowac, choc jutro juz chyba nie dam rady.:-/
OdpowiedzUsuńZachęcamy Kasiu ;)
Usuńale pyszne wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńI też tak smakują :)
UsuńO mamusiu, jakie cuda! Mam ślinotok potworny, a do tego zalecenie aby przytyć i to z 10 kg - może dobry duszek mi naśle, bo sama mam dwie lewe łapki...
OdpowiedzUsuńE, Martusiu, tylko Ci si,e tak wydaje ;)
UsuńZ różowym lukrem świetny pomysł.:)
OdpowiedzUsuńA smak bajeczny! Można zamiast truskawkowego syropu dodać wiśniowy lub żurawinowy - pomysłów wiele, można improwizować do woli!
UsuńPycha!! Właśnie się zajadam :) Powiedz tylko proszę jakie firmy soku użyłaś? Bo mój lukier wyszedł strasznie blady a ty masz taki piękny głęboki róż ;) Ja użyłam syropu malinowego ale to raczej nie zmienia wiele, nawet myślałam że malinowy da jeszcze lepszy kolor a tu klops :D Ale najważniejszy jest smak, a tu same plusy :)
OdpowiedzUsuńBardzo się ciesze Wiola ;)
UsuńMy kupujemy syropy w Biedronce, Dar Lata, są bardzo pyszne i zrobione na cukrze, a barwę mają strasznie intensywną, ale kolor lukru nie jest najważniejszy, super ze smakują ;)
ale mała wcina - najlepsze zdjecie. Ja mam juz dosc slodkosci na dzisiaj
OdpowiedzUsuńMy też... :)
UsuńUwielbiam oponki a jeszcze nigdy sama nie robiłam :(
OdpowiedzUsuńPozwolisz, że kiedyś skorzystam z Twojego przepisu?? :)
Oczywiście Kochana, zachęcam, są pyszne i szybkie, a przepisy tu są sprawdzone i publikowane, abyście mogli z nich korzystać do woli ;)
UsuńO nieeeeeeeee! Oponki z rozowa polewa :D Tak jak rozu nie cierpie,tak tu wyglada on na paczkach mniamniusnie! Widac jak pociecha wcina az milo:) Musialy byc pyszne...:)
OdpowiedzUsuńByły... Ale się skończyły ;) Seanaith, z pewnością byś się przekonała do różu smakując jego smak ;)
UsuńPiękne zdjęcie córeczki:) Wprost na reklamę:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy Malinko ;*
Usuńmogłam bym jeść i jeść
OdpowiedzUsuńHe, he, smacznego, rzeczywiście łatwo o " przedawkowanie " ;)
UsuńPiękne, aż slinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńjak to dobrze, ze wczesniej tu nie zajazalam :) ale pycha :p
OdpowiedzUsuńCzy to dobrze??? ;) Wypróbuj koniecznie :)
Usuńmniam! :D
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńUhh, jak to wszystko smacznie wygląda :) Szkoda ,że się odchudzam no !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
www.useyourbrain.blogspot.com
Dziękujemy ;) Co za żal :)
UsuńDzieki za ten przepis!! Planuje zrobic w tym tygodniu.:-)
OdpowiedzUsuńPochwal się Kasiu,m jak Ci wyszły ;) Wiola, powyżej pisze, już wypróbowała, natychmiastowo - zasmakowały jej, Tobie też życzę udanych, pamiętaj by nie był olej do smażenia za gorący, bo z góry będą się piec szybko, a w środku będą surowe.
UsuńOponki! Zjadłabym z tonę! Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńI my także ;)
Usuńpyszności:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
OdpowiedzUsuń:***********
Poczęstuj się ;)
UsuńOponki-tak ,a potem oponka na brzuszku:)
OdpowiedzUsuńBardzo je lubię.
Aj, na lato wszystko rzucimy Malinowa Chatko ;)
UsuńWreszcie znalazłam. Kiedy byłam mała moja mama bardzo często je robiła. Moje bardzo miłe z nimi wspomnienie to tato jeżdżący traktorem i wiszące na sznurku oponki którymi zajadał się pracując od rana do wieczora.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na miłą pracę ;) Oponki takie z pewnością umilały każdy dzień ;)
UsuńJestem pod wrażeniem! Cudowny przepis i wspaniałe zdjęcia! Na bank zrobię! Malutka - śliczniutka!!!
OdpowiedzUsuńDzięki :* Smacznego życzę :)
Usuńuwielbiam oponki:) jutro sobie zrobię z Twojego przepisu:)mniam
OdpowiedzUsuń35 yr old Research Assistant II Modestia Durrance, hailing from Sheet Harbour enjoys watching movies like It's a Wonderful Life and Mushroom hunting. Took a trip to Sacred City of Caral-Supe Inner City and Harbour and drives a Legacy. oficjalne oswiadczenie
OdpowiedzUsuń