Nie wiem jak u Was, ale u nas pogoda strasznie dziwaczna, pół dnia mamy lato - upalne i słoneczne, a przez drugą połowę dnia - jesień z bardzo obfitymi ulewami, wiatrem chłodem... Taka pogoda niestety wiąże się nie tylko z niedogodnościami w postaci ubioru, no bo nie wiemy do końca co na siebie włożyć, raz gorąco, a po chwili chłodno, ale także z wahaniami nastroju - oj źle się czujemy przy takich skokach temperatur.
Na ratunek przychodzą wszystkim dobrze znane naturalne metody na poprawę nastroju - aromaterapia, ulubione czynności oraz pyszne, kolorowe dania, które nie tylko cieszą oko, lecz także smakują wyśmienicie, dziś właśnie takie danie, a więc zapraszamy Was na...
Cukinia Żółta Zapiekana z Pomarańczą
Pewnie zastanawiacie się jak to danie może smakować? Otóż powiem Wam - fantastycznie!
Żółta cukinia ma bardzo delikatny, lekko słodkawy smak i jest lekkostrawna, a więc ma wysoką wartość dietetyczną, prócz tego odkwasza organizm i zawiera witaminy: A, C, K, PP i B1, a także potas, magnez, żelazo i beta karoten...
O właściwościach zdrowotnych pomarańczy już chyba nikomu opowiadać nie trzeba - cudownie smakuje i zapewnia organizmowi wiele witamin, głownie witaminę C.
Połączenie tych dwóch składników to istna bomba witaminowa. a w dodatku dietetyczna i przepyszna bomba :)
Składniki na 4 osoby:
- 3 szt. małe cukinie
- 2 szt. pomarańcze
- 4 szt. małe młode marchewki
- 3 łyż. oleju rzepakowego
- 1 łyżecz. sól morska średnioziarnista
- 1 łyż. mieszanki ulubionych ziół
Przygotowanie:
Cukinię dokładnie umyć, nie obierać skórki, po ile są młode, nawet je nie solę przed przyrządzeniem, by nie zmiękły całkowicie. Osuszyć cukinie i pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm.
Pomarańcze obrać lub okroić ze skórki, za pomocą ostrego noża usunąć białą część dookoła oraz pestki, jeśli są, pokroić w plasterki o grubości ok. 0,5 cm.
Młode marchewki dokładnie wyszorować i umyć pod bieżącą wodą, lepiej je nie obierać, bo w ten sposób usuniemy wiele cennych składników znajdujących się właśnie w skórce ;)
Po osuszeniu pokroić ją w cienkie paski.
Włączyć piekarnik na 180 C.
Warzywa i pomarańczę włożyć do miski.
Sól wymieszać z ziołami i olejem, przyrządzoną mieszanką polać warzywa - wymieszać delikatnie, przełożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywką i pozostawić na ok. 10 min.
Do rozgrzanego piekarnika wstawić przykryte naczynie, piec przez 10 min, po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 10 - 12 min., aż nasza " zapiekanka " podrumieni się.
Podawać danie posypane świeżymi ziołami lub solo ;)
Idealnie smakuje jako danie samoistne, a także z grzankami, jako dodatek do mięs czy ryby, w szczególności łososia :)
Smacznego!!!
Lubicie żółte cukinie, czy preferujecie te zielone?
Z czym najchętniej je łączycie?
Jak przyrządzone najbardziej Wam smakują?
Miłego wieczoru :)