piątek, 28 września 2012

Hiszpańskie Oliwki to najlepszy smak!

Witajcie :)
O oliwkach słów kilka, a mianowicie o Hiszpańskich Oliwkach
Oliwki są bardzo lubiane, cenione i coraz częściej znajdują swoje zastosowanie w naszych domach. My oliwki uwielbiamy, każdy gatunek jest po swojemu pyszny i ma niepowtarzalny smak.
Spożywamy je, ale czy wiemy cokolwiek o ich pochodzeniu? Wiecie, że początki uprawy oliwek mają swoje korzenie na terenie basenu Morza Śródziemnego. Pierwsze zachowane dowody stosowania oliwek pochodzą sprzed 2500 lat p.n.e!!!
W Hiszpanii drzewa oliwne pojawiły się najprawdopodobniej dzięki Fenicjanom, przedsiębiorczym mieszkańcom starożytnej krainy obejmującej obszary dzisiejszego Libanu i północnego Izraela.
Uprawę oliwek w Hiszpanii rozpowszechnili natomiast starożytni Rzymianie. O ważnej roli oliwek w czasach dominacji rzymskiej świadczy umieszczenie wizerunku drzewa oliwnego na rewersie monet używanych na terenie Półwyspu Iberyjskiego. Więcej informacji o historii, uprawach oraz gatunkach oliwek znajdziecie na stronie Hiszpańskie Oliwki.


Z serwisu Uroda i Zdrowie otrzymaliśmy Hiszpańskie Oliwki  do wypróbowania:

  • Oliwki zielone nadziewane anchois 
  • Oliwki zielone z pestkami
  • Oliwki czarne drylowane
Opis producenta

Hiszpania to największy na świecie producent oliwek. Tysiące lat tradycji i doświadczenia w uprawie oliwek sprawiły, że staliśmy się mistrzami w tej dziedzinie. Wiemy doskonale jak prowadzić uprawy i w jaki sposób przetwarzać oliwki, by wydobyć z nich najlepszy smak. 
Hiszpańskie oliwki to alternatywna dla niezdrowych przekąsek. Oliwki zawierają dużo witamin i drogocennych minerałów, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. 
Polecamy hiszpańskie oliwki. Pomogą Ci zachować dobrą formę i zdrowie.


Oliwki są bogate w witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminę C i E, związki mineralne - przede wszystkim fosfor, potas i żelazo. Jednocześnie są lekkostrawne. Wśród grupy produktów działających przeciwbólowo, a zwłaszcza przeciwmigrenowo, znajdują się oliwki zielone (obok ostryg, homarów, otrąb pszennych). Są bogate w miedź, pierwiastek, który wydaje się mieć korzystne działanie w zmniejszaniu wszelkich bólów. Oliwki to cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych powodujących obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL). Ze względu na swoje właściwości są często wykorzystywane także w branży kosmetycznej.

7 powodów, aby jeść 7 oliwek dziennie:

• PRODUKT NISKOKALORYCZNY: 25 g oliwek zawiera 37 kcal.
• ŹRÓDŁO BŁONNIKA : 100 g oliwek dostarcza 2,6 g błonnika.
• ŻRÓDŁO PRZECIWUTLENIACZY I MINERAŁÓW: zawierają duże ilości polifenolu, wapnia i magnezu, istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
• DOBRE TŁUSZCZE: oliwki zawierają kwas oleinowy, dlatego powinny być składnikiem zdrowej i zrównoważonej diety.
• GASTRONOMIA: Oliwki to podstawowy składnik śródziemnomorskiej kultury kulinarnej.
• WSZECHSTRONNOŚĆ: Wspaniały, odżywczy, smaczny i kolorowy dodatek do potraw.
• PRZECHOWYWANIE: Łatwe w przechowywaniu i gotowe do spożycia w każdej chwili.

Spożywanie 7 oliwek dziennie (25g) zwiększa długowieczność. Ilość tę można zwiększać w miarę rosnącego zapotrzebowania na energię, np. w przypadku sportowców, lub zmniejszać w przypadku nadwagi i nadciśnienia.


Opis 

Pierwsza puszka to  Oliwki zielone z pestkami które zamknięte są w metalowej puszce o pojemności 200g, z czego zawartość oliwek to 100g. Puszka zawiera wszystkie niezbędne informacje, ale jedynie w języku hiszpańskim, skład również w angielskim, ale tym nie mniej, nie znalazłam, mimo usilnych prób, informacji szczegółowych dotyczących opisu produktu, są wielką rzadkością w sklepach internetowych, co dziwi. Na stronie Hiszpańskie Oliwki można odnaleźć listę sklepów, w których produkty te są dostępne.




Na puszce znajduje się szczegółowa tabelka wartości odżywczych, podana waga ogólna oraz samych oliwek, po odcedzeniu zalewy, czyli puszeczka kryje 100g oliwek z pestkami.




Pełny skład produktu w języku hiszpańskim i też angielskim. Jak widać prócz wody, soli i oliwek zawiera kwas cytrynowy ( E -330 ), Kwas mlekowy ( E 270 ) oraz antyoksydant Kwas askorbinowy ( witamina C ) ( E 300 ) - ale składniki te są pochodzenia naturalnego, więc bez obaw.



Opinia 

Puszka z łatwością otwiera się za pomocą przymocowanego pierścienia, więc wystarczy lekko pociągnąć, a naszym oczom okazują się... przepiękne oliwki w zalewie. Ich aromat jest niesamowity, bardzo kuszący i zachęcający. Odlewamy więc zalewę i bierzemy się za smakowanie.




Oliwki pełne słońca! Tak właśnie możemy określić Oliwki zielone z pestkami na niektórych jeszcze nawet ogoneczki malutkie zostały :)
Wyglądają cudownie - każda oliwka o idealnym kształcie, jedna w jedną, w złotym kolorze, o intensywnym aromacie, który wielbimy!



Oliwki z pestką nie za wiele mają zastosowań, bo pestka przeszkadza w jedzeniu tych oliwek w sałatkach czy daniach, ale za to są najbardziej smakowite. My podajemy je jako samoistną przystawkę, a także w martini lub innych wytrawnych drinkach - włożone do kieliszka lub nadziane na wykałaczkę, stanowią dodatkową ozdobę i doskonale dopełniają swoim smakiem - bogatym, pysznym, pełnym słońca!
Doskonałe!

Opis 

Kolejna puszeczka, trocha poturbowana i w nie najlepszym stanie ogólnym, mieści w swoim wnętrzu Oliwki czarne drylowane. Na puszce mamy zamieszczoną nazwę produktu, datę ważności, określoną pojemność - 200g, w tym 85g to oliwki po odsączeniu zalewy, dane organizacji wraz z adresem www.



Na puszce również znajdziemy szczegółową tabelę wartości spożywczych, choć w języku hiszpańskim, ale da się wyczytać, ewentualnie niektóre słówka można przetłumaczyć, jeśli już bardzo zależy.




Szczegółowy skład produktu okazuje, że w puszce znajdziemy czarne oliwki, wodę, aromat tymianku oraz oregano i stabilizator Glukonian żelazawy ( E 579 ) który wzmacnia barwę czarnych oliwek, nie jest w żadnym wypadku szkodliwy, jest stosowany do suplementów diety oraz leków dla ludzi mających niedobór żelaza.


Opinia

Puszka z łatwością otwiera się, wystarczy pociągnąć za pierścień i gotowe, bez wysiłku, bez komplikacji.
Po otwarciu czujemy intensywny zapach czarnych oliwek, które należą również do naszych ulubieńców, choć bardziej preferujemy całe, z pestkami, ale każda wersja, tak naprawdę, jest pyszna.




Po odcedzeniu zalewy mamy 80g czarnych oliwek, które są o identycznym kształcie, mimo iż są wydrylowane i cały czas znajdują się w zalewie, wcale nie są miękkie, błotniste, lecz twarde, o wyrazistym smaku. Są już całkowicie gotowe do zjedzenia lub do przyrządzenia z nich sałatki czy dania.
My jednak postanowiliśmy przygotować pyszniastą sałatkę, bo w niej najlepiej czuje się doskonały smak oliwek.



Sałatka z Oliwkami Czarnymi i Sałatą

Składniki:

  • 1 szt.        puszka Oliwek czarnych drylowanych
  • 2 szt.        pomidory
  • 4 szt.        liści sałaty radicchio
  • 4 szt.        liści sałaty lodowej
  • 1 garść     rukoli
  • 4 łyż.        oliwy z oliwek
  • 1 łyż.        soku z cytryny
  • 1 szt.        ząbek czosnku
  • sól i pieprz   do smaku

Przygotowanie:

Sałaty porwać na małe kawałki, dodać rukolę, wymieszać, pomidory pokroić na małe kawałki, oliwki pokroić w plasterki - dodać do sałat.
Oliwę z oliwek połączyć z sokiem z cytryny, dodać zmiażdżony czosnek, doprawić solą i pieprzem - dokładnie wymieszać, polać sałatkę i delikatnie wymieszać.
Smacznego!!!




I ostatnia puszeczka, która kryje w sobie  Oliwki zielone nadziewane anchois. 
Puszka niczym nie wyróżnia się od swoich poprzedniczek, jedynie nazwą, z której każdy może wyczytać, nawet nie znając hiszpańskiego, że oliwki te są nadziewane anchois :) Szata na puszkach, w postaci fruwających oliwek, też pomaga dokonać wyboru i nie pomylić się, ponieważ, jak zauważyliście, na każdej puszce " fruwające oliwki " wyglądają identycznie do zawartości - tutaj mamy nadziane.




Na puszce zamieszczona, już tradycyjna, tabelka wartości spożywczych, wyszczególniona waga - 200g netto oraz 85g samych oliwek nadziewanych anchois, termin ważności - na każdej puszce jest to 2014rok.



Dokładny skład produktu okazuje, że puszka kryje wodę, oliwki, anchois ( 2,5% ), Glutaminian Sodu - organiczny związek chemiczny ( sól sodowa kwasu glutaminowego ), Regulator kwasowości w postaci: Kwasu cytrynowego ( E 330 ) i  Kwasu mlekowego ( E 270 ) - substancje naturalne!, antyoksydant - Kwas askorbinowy ( witamina C ) E 300 oraz Sól potasową kwasu algi- nowego ( E 401 ) - wszystkie są bezpieczne!


Opinia 

Oliwki, po otwarciu puszki, uwalniają swój wspaniały aromat, lekko, w tle jest wyczuwalny też anchois. Są umieszczone w przezroczystej, aromatycznej zalewie.



Po odcedzeniu zalewy mamy 85g oliwek nadzianych anchois, w przeliczeniu na sztuki - równe 16 :)
Oliwki również doskonale prezentują się, wszystkie śliczne, piękne, kształtne, jędrne, nie ma uszkodzonych, ani z jakimikolwiek innymi wadami w postaci kropek, bo czasami bywają i takie, wgnieceń, uszczerbków, a już o zepsutych nie mówimy - idealne!
W smaku wyraziste, pyszne i niesamowite, możemy je jeść, jeść, i jeść... Ale nie, zrobiliśmy sałatkę, tak, kolejną sałatkę :) Uwielbiamy!


Sałatka z Zielonymi Oliwkami Nadzianymi i Fetą

Składniki:

  • 1 szt.      puszka Oliwek zielonych nadziewanych anchois 
  • 3 szt.      pomidory
  • 1 szt.      ogórek wężowy
  • 200 g     sera feta
  • 1 szt.      pęczek pietruszki
  • 3 łyż.      oleju rzepakowego
  • 1 łyż.      octu winnego lub jabłkowego
  • sól i pieprz  do smaku

Przygotowanie:

Pomidory pokroić na kawałki, ogórek oczyścić, pokroić w plasterki, oliwki przekroić na połówki, fetę pokroić w kostkę.
Natkę pietruszki drobno posiekać. Składniki włożyć do salaterki, polać olejem, skropić octem, doprawić solą i pieprzem, można dodać szczyptę cukru - wszystko delikatnie wymieszać i od razu podawać.
Smacznego!!!

Cena - ok. 3, 00zł / 150g  oliwek

Podsumowanie

Oliwki uwielbiamy, więc już wypróbowaliśmy ich naprawdę wiele, różnych rodzajów, z różnymi dodatkami, różnorodnych firm, i jeśli ktoś myśli że oliwki są zawsze takie same, to jest w błędzie, bo nie są.
Każda marka ma swoje " sztuczki ", swoich dostawców i Bóg wie co jeszcze, ale smak oliwek często wprawia w zakłopotanie, gdzie by to wypluć... Wiele zależy od jakości oliwek, muszą być najlepsze! Ale nie tylko od oliwek, zalewa też ma znaczenie, ponieważ można nią jak wydobyć smak z oliwek, tak samo go i zepsuć - kilkakrotnie już trafiliśmy na samą sól, nie czuć smaku, aromatu, tylko sól!
Otóż, Kochani, Hiszpańskie Oliwki są warte uwagi - doskonała jakość oliwek, widać, że dojrzewają w słońcu, są kształtne, nie uszkodzone, beż żadnych, nawet najmniejszych skaz, kryją w sobie wspaniały aromat, posiadają doskonały smak, zalewa jest niewyczuwalna, doprawiona w ten sposób, aby wydobyć szlachetny smak z oliwki, a nie go zmodyfikować.
Hiszpańskie Oliwki to wysoka jakość za przystępna cenę - polecamy!

Więcej o oliwkach, ich wartościach, smakach dowiecie się na oficjalnej stronie - klik w banerek:



Zapraszamy Was do serwisu Uroda i Zdowie - znajdziecie tam wiele ciekawego dla siebie - klik w banerek:



A Wy Kochani, lubicie oliwki?
Jakie rodzaje są Waszymi ulubionymi?
Co najbardziej smakuje Wam z oliwkami - sałatki, dania, przekąski, kanapki, a może drinki?
Udanego i słonecznego weekendu Wam życzę :*


7 komentarzy:

  1. Ja niestety nie przepadam za specyficznym smakiem oliwek... Toleruję je jedynie w sałatkach albo na pizzy z dodatkiem tuńczyka :P Ale biorąc pod uwagę to, jakie są zdrowie, 7 sztuk dziennie mogę zjeść ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) I o to chodzi xkeylimex :)
      A my uwielbiamy, możemy je jeść na okrągło :)

      Usuń
  2. Oj nie lubie oliwek :\ Zreszta ja malo co lubie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej! Ale chociaż te 7 sztuk sawyka.se ? :) Dobre na wszystko!

      Usuń
  3. świetne zdjecia aż mam na nie ochote, a nie przepadam za oliwkami !;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję little.monster :) Oliwki są bardzo zdrowe - uwielbiamy ♥

      Usuń
    2. NIE WOLNO MIESZAĆ OGÓRKA SUROWEGO Z POMIDOREM!!!!!

      Usuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!