poniedziałek, 1 października 2012

Dzień Wegetarianizmu, nasze danie wegetariańskie

Witajcie,
Czy wiecie że dzisiaj jest Światowy Dzień Wegetarianizmu?
Postanowiliśmy z tej okazji upichcić coś pysznego, wegetariańskiego. Pora, obfitująca w świeże warzywa i zioła, daje pole do popisu, a my warzywa uwielbiamy, więc często urządzamy sobie dni bez mięsa.
Dziś na naszym stole zapiekane w piekarniku warzywa, a raczej duszone w piekarniku, pełne witamin, kolorów, niesamowitego aromatu i równie wspaniałego smaku.

Warzywa z Piekarnika

Danie polecamy nie tylko wegetarianom, dobrze zrobi każdemu, lekka, przyjemna i pyszna potrawa, którą przygotujecie w kilkanaście minut, a nawet jeśli nie możecie się obejść bez mięsa, możecie wykorzystać przygotowane w ten sposób warzywa jako dodatek do mięs i ryb.

Warzywa z Piekarnika

Składniki:

  • 300 g       fasolki  szparagowej
  • 2 szt.        cukinie
  • 4 szt.        marchewki
  • 1 szkl.      groszku cukrowego
  • 2 szt.        pora
  • 1 łyżecz.   startego imbiru
  • 1 łyż.        bazylii posiekanej
  • 4 szt.        ząbków czosnku
  • 1 szcz.      gałki muszkatołowej
  • 1 łyżecz.    rozmarynu  
  • 5 łyż.         oleju  
  • sól i pieprz   do smaku    


Przygotowanie:

Cukinie umyć, pokroić w plasterki o grubości ok. 0,5 cm, oprószyć odrobina soli, wymieszać i pozostawić na 5 min., by zmiękła, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Por oczyścić, białe części pokroić w cienkie plasterki.
Fasolkę szparagową, pokrojoną w kostkę marchewkę oraz groszek zanurzyć na 2 - 3 minuty w gotującej się wodzie z odrobiną soli, jeśli nie stosujecie soli, to w samym wrzątku, odcedzić, fasolkę pokroić na mniejsze kawałki.


Oczyścić czosnek i zgnieść praską, włożyć do miseczki dodać olej, wszystkie przyprawy i zioła, sól i pieprz do smaku, połączyć dokładnie wszystkie składniki na jednolity dressing.
Formę posmarować delikatnie olejem, wyłożyć warstwę cukinii, posypać porem, groszkiem, marchewką, fasolką, polać dressingiem, powtórzyć czynność, my jeszcze dodatkowo posypujemy pieprzem, dla bardziej ostrego smaku, przykryć szczelnie górę formy folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego na 180C piekarnika, piec 15 - 20 min., po tym czasie wyjąć, zdjąć folię i wstawić z powrotem do piekarnika na 10 min.
Od razu podawać!

Warzywa z Piekarnika

Smacznego!!!


3 komentarze:

  1. Mniam, wygląda pysznie! I jakie zdrowe to musi być :) Prawdziwa bomba witaminowa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak xkeylimex - przepyszne i baaaardzo zdrowe danie na każdą okazję i bez :)

      Usuń
  2. ja lubie takie własnie z wolnowara, ostatnio z batatem, robie tez prosty sos z melka kokosowego i 3 łyzki i juz mamy samkowe wypasione bardziej danie, polecam Wolnowar Crock-Pot 3,5l

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!