środa, 3 października 2012

Nasza jesień pachnie jabłkami z... piwem :)

Witajcie :)
Jabłka, jabłuszka, piękne, złote, czerwone, zielone... Mnóstwo odmian i każda z nich po swojemu pyszna, cudowna, aromatyczna i ma wiele zastosowań. Jabłka spożywamy w ilościach hurtowych - jemy w całości, pokrojone, duszone, smażone, karmelizowane, kiszone, w daniach, w zupach, w deserach, w ciastach i w cieście.
Cudowne jabłuszka, oznaka jesieni, ale na szczęście są łatwo dostępne przez cały rok, więc zawsze można coś pysznego wyczarować z ich udziałem, ale teraz są najsmaczniejsze, pełne aromatu i słońca, korzystajmy więc do woli z tych cudownych skarbów jesieni!

Jabłka w Piwnym Cieście

Pyszne, słodkie jabłka zanurzone, obsmażone w piwnym cieście, które dodaje tej jabłkowej słodyczy niesamowitego smaku, doskonale komponuje się z ich aromatem, dopełniając je nutką oryginalności.

Jabłka w Piwnym Cieście
Składniki:

  • 4 szt.        duże jabłka
  • 6 łyż.        mąki pszennej
  • 2 szt.        jajka
  • 200 ml      piwa jasnego
  • 8 łyż.         oleju 
  • 1 łyżecz.    cukru waniliowego
  • 1 łyżecz.    cukru
  • 1 szcz.       soli
  • cukier puder  według uznania


Przygotowanie:

Mąkę przesiać przez sitko. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę, dodać żółtka, łyżeczkę cukru, cukier waniliowy, ubić, wsypywać po łyżce mąki, ciągle ubijając, dodać 1 łyżkę oleju, wlewać stopniowo piwo i ubijać, aż powstanie ciasto o konsystencji gęstej śmietany.

Jabłka Smażone w Cieście 

Jabłka obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne specjalnym nożykiem, aby nie naruszyć kształtu, pokroić na plastry o grubości 0,8cm, zanurzać je w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor - po usmażeniu wyłożyć na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Wyłożyć na talerze i posypać cukrem pudrem - według upodobań i preferencji.

Pyszne Jabłka !

Smacznego!!!


18 komentarzy:

  1. jesień i jabłka.. to ja lubię

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna wersja jabłek w cieście:)

    OdpowiedzUsuń
  3. W piwnym jeszcze nigdy w życiu nie jadłam. Ale numer, a sad pełen jabłek. Muszę wypróbować, uwielbiam wszelkie jabłkowe kulinarne eksperymenty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto, wypróbuj koniecznie, doskonały smak gwarantowany! :)

      Usuń
  4. wygląda pysznie! muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje równie pysznie primrosesfield, i bardzo ciekawie - można nimi zajadać się bez umiaru :)

      Usuń
  5. Muszę je zrobić! Już czuję ich pyszny smak patrząc na te zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja nie przepadam za piwem... A raczej nieznoszę piwa- toleruję jedynie Reds'a, ale to i tak jest poświęcenie z mojej strony, bo należę do nielicznej grupy ludzi, która po prostu nie lubi piwa xD Ciekawa jestem, czy w połączeniu w jabłkowym posmakiem takie ciasto byłoby dla mnie zjadliwe :)
    Ja teraz jabłka dodaję do sałatek owocowych, które przygotowuję dla siebie i dla siostry codziennie na deser. Podstawą jest właśnie jabłko i banan, do tego mogą być różne owoce- kiwi, mandarynki, brzoskwinie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto na pewno będzie zjadliwe, nawet dla Ciebie, osoby, która nie lubi piwa :)
      Nie jest wyczuwalne w cieście, jedynie daje taki pyszny smak w połączeniu ze słodyczą jabłka.
      Z co do sałatek, to racja - uwielbiam również, jabłka pod każdą postacią spożywamy :)

      Usuń
  7. Jabłka w cieście robiłam nie raz, ale żeby z piwem...? Ciekawa jestem strasznie, jak to smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. No wiesz co? Jabłko i piwo?:) O tym bym w życiu nie pomyślała...:) I tym razem kolejny Twoj przepis muszę wypróbować:) Pozdr:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!