Jabłka, jabłuszka, piękne, złote, czerwone, zielone... Mnóstwo odmian i każda z nich po swojemu pyszna, cudowna, aromatyczna i ma wiele zastosowań. Jabłka spożywamy w ilościach hurtowych - jemy w całości, pokrojone, duszone, smażone, karmelizowane, kiszone, w daniach, w zupach, w deserach, w ciastach i w cieście.
Cudowne jabłuszka, oznaka jesieni, ale na szczęście są łatwo dostępne przez cały rok, więc zawsze można coś pysznego wyczarować z ich udziałem, ale teraz są najsmaczniejsze, pełne aromatu i słońca, korzystajmy więc do woli z tych cudownych skarbów jesieni!
Jabłka w Piwnym Cieście
Pyszne, słodkie jabłka zanurzone, obsmażone w piwnym cieście, które dodaje tej jabłkowej słodyczy niesamowitego smaku, doskonale komponuje się z ich aromatem, dopełniając je nutką oryginalności.
Jabłka w Piwnym Cieście |
- 4 szt. duże jabłka
- 6 łyż. mąki pszennej
- 2 szt. jajka
- 200 ml piwa jasnego
- 8 łyż. oleju
- 1 łyżecz. cukru waniliowego
- 1 łyżecz. cukru
- 1 szcz. soli
- cukier puder według uznania
Przygotowanie:
Mąkę przesiać przez sitko. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę, dodać żółtka, łyżeczkę cukru, cukier waniliowy, ubić, wsypywać po łyżce mąki, ciągle ubijając, dodać 1 łyżkę oleju, wlewać stopniowo piwo i ubijać, aż powstanie ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Jabłka Smażone w Cieście |
Jabłka obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne specjalnym nożykiem, aby nie naruszyć kształtu, pokroić na plastry o grubości 0,8cm, zanurzać je w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor - po usmażeniu wyłożyć na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Wyłożyć na talerze i posypać cukrem pudrem - według upodobań i preferencji.
Pyszne Jabłka ! |
Smacznego!!!
jesień i jabłka.. to ja lubię
OdpowiedzUsuńI my uwielbiamy!
Usuńpycha, ale mam smak na to!
OdpowiedzUsuńZachęcamy A L E X A N N P - pyszności!!! :)
UsuńFajna wersja jabłek w cieście:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy Anika, i jaka smakowita ta wersja :)
UsuńW piwnym jeszcze nigdy w życiu nie jadłam. Ale numer, a sad pełen jabłek. Muszę wypróbować, uwielbiam wszelkie jabłkowe kulinarne eksperymenty :)
OdpowiedzUsuńMarto, wypróbuj koniecznie, doskonały smak gwarantowany! :)
Usuńwygląda pysznie! muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńSmakuje równie pysznie primrosesfield, i bardzo ciekawie - można nimi zajadać się bez umiaru :)
UsuńMuszę je zrobić! Już czuję ich pyszny smak patrząc na te zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńOch, to prawda :) Są bardzo aromatyczne i przepyszne!
UsuńJa nie przepadam za piwem... A raczej nieznoszę piwa- toleruję jedynie Reds'a, ale to i tak jest poświęcenie z mojej strony, bo należę do nielicznej grupy ludzi, która po prostu nie lubi piwa xD Ciekawa jestem, czy w połączeniu w jabłkowym posmakiem takie ciasto byłoby dla mnie zjadliwe :)
OdpowiedzUsuńJa teraz jabłka dodaję do sałatek owocowych, które przygotowuję dla siebie i dla siostry codziennie na deser. Podstawą jest właśnie jabłko i banan, do tego mogą być różne owoce- kiwi, mandarynki, brzoskwinie :)
Ciasto na pewno będzie zjadliwe, nawet dla Ciebie, osoby, która nie lubi piwa :)
UsuńNie jest wyczuwalne w cieście, jedynie daje taki pyszny smak w połączeniu ze słodyczą jabłka.
Z co do sałatek, to racja - uwielbiam również, jabłka pod każdą postacią spożywamy :)
Jabłka w cieście robiłam nie raz, ale żeby z piwem...? Ciekawa jestem strasznie, jak to smakuje :)
OdpowiedzUsuńJest pysznie gin, zachęcamy do wypróbowania :)
UsuńNo wiesz co? Jabłko i piwo?:) O tym bym w życiu nie pomyślała...:) I tym razem kolejny Twoj przepis muszę wypróbować:) Pozdr:)
OdpowiedzUsuńWiesz jakie to pyszne??? Mmm! Zachęcam Kochana :)
Usuń