wtorek, 10 lutego 2015

Co na Tłusty czwartek? Błyskawiczna Baba Cytrynowa :)

Witajcie :)
Tłusty czwartek już za dwa dni! Jak na tradycję przystało - będziemy świętować!
Po ile Tłusty czwartek jest " ostatnia chwila " na najedzenie się słodkościami przez zbliżającym się długim postem - aż 40 dni wyrzeczeń! warto skorzystać z jego dobrodziejstw. Zwłaszcza, że powiadają, iż wszystkie kalorie w tym dniu idą w... piersi :)
Zazwyczaj zajadamy się pączusiami, faworkami, ciasteczkami, różami karnawałowymi... i wieloma innymi wypiekami.
Nasza propozycja na Tłusty czwartek, i nie tylko, jest...

Błyskawiczna Baba Cytrynowa

Jest bardzo smaczna,  aromatyczna, słodka, a jednocześnie puszysta i lekka! A co najważniejsze - BŁYSKAWICZNA!
Przygotujecie ją w kilka chwil, a w ciągu kolejnych 30 minut - upieczecie! Musicie wypróbować!

Składniki:
  • 1 szkl.            mąki tortowej
  • 1 szkl.            cukru kryształu
  • 4 szt.              jajka kurze
  • 1 łyżecz.        proszku do pieczenia
  • 1 łyż.              cukru waniliowego
  • sok z połowy dużej cytryny
  • margaryna do formy
  • bułka tarta do formy

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności warto włączyć piekarnik, ustawiając go na temperaturę 180 C, by się rozgrzał.
Osobiście piekłam tą babkę zarówno z termoobiegiem jak i w opcji grzania góra/dół. Prz termoobiegu mój piekarnik piecze lepiej, ale zachęcam Was do wybrania opcji idealnej dla waszego sprzętu :)

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez drobne sito - ciasto będzie bardziej puszyste!
Do wysokiej miski wbić schłodzone jajka, dodać cukier, kryształ oraz waniliowy - ubijać na wysokich obrotach miksera przez 5-7 minut, aż masa zrobi się biała i puszysta.
Stopniowo dodawać po łyżce mąki, ciągle ubijając, pod koniec ubijania dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny - ubijać przez minutę.

Formę do wypieku babki dokładnie wysmarować cienką warstwą margaryny i wysypać tartą bułką, w tak przygotowaną - wlać ciasto.
Wstawić ciasto do rozgrzanego na 180 C piekarnika, na średni poziom, piec przez 30 minut, nie uchylając drzwiczek!
Gotowe ciasto zaczyna odchodzić delikatnie od brzegów, ale pod koniec pieczenia można dodatkowo sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone.
Niech Was nie wystraszy trocha ciemny kolor ciasta z góry, wewnątrz jest idealnie miękkie, lekko wilgotne i mega puszyste :)

Gdy ciasto wystygnie, wyjąć go delikatnie z formy - ta czynność nie sprawia żadnej trudności, jeśli dobrze wysmarowaliście i wysypaliście formę.
Gotową babę można posypać cukrem pudrem, polukrować, " ubrać " w posypki różnego rodzaju...
A może macie ochotę na czekoladowe wykończenie? Nie ma problemu! W każdym wydaniu smakuje wyśmienicie!
Dobra Rada: Na Walentynki też będzie fajną propozycją ♥ 
Wystarczy, że wypełnicie jej środek soczystymi truskawkami, zrobicie biały bądź różowy lukier, a gdy nim polejecie babkę, przyozdóbcie dodatkowo serduszkowymi słodkościami ( tych akurat w sklepach nie brakuje ) :)

Smacznego!!!

Lubicie babki?
A może macie swój sprawdzony przepis na cytrynową babę?
Udanego Tłustego Czwartku i Walentynek życzymy :)
Miłego wieczoru!

A tu przepisy archiwalne - macie ochotę na oponki czy faworki - klikajcie w zdjęcie :)

Smacznego Tłustego Czwartku :)

36 komentarzy:

  1. Mmm lubię tego typu babki :) Ja w czwartek robię pączki!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada cudownie! Na odpowiednio wilgotną, ładnie wyrosła! Lukrowane kółka aż za bardzo kojarzą mi sie z dzieciństwem :) pobytem na wsi u babci- cudowne chwile i domowe jedzenie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko wygląda wyśmienicie i na pewno tak samo smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sporo smakołyków :) Wszystko bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Same pyszności! I ta babeczka.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taką babę chętnie bym zjadła:) Wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Babka kojarzy mi się raczej z Wielkanocą, bo wtedy jest u mnie obowiązkowa. Może wypróbuję w tym roku Twoją, bo cytrynowa musi być pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  8. przedostatnie foto mega....! mmmmm..... zjadłabym

    OdpowiedzUsuń
  9. Z tej bogatej propozycji wybrałabym babeczkę...

    OdpowiedzUsuń
  10. lovely post, happy Monday!

    http://itsmetijana.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam oponki i babki :) Ale mi smaka narobiłaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam oponki i babki :) Ale mi smaka narobiłaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. piękne zdjęcia, uwielbiam babkę cytrynową i faworki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Same pyszności,a ta baba wygląda znakomicie;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Może to śmieszne, ale aż czuć ten zapach przez te zdjęcia :) haha

    OdpowiedzUsuń
  16. Great post!Would you like to follow each other to stay in touch? Just let me know when you're following and I'll follow you as soon as I see it.
    Have a wonderful day, kiss! 👄

    OdpowiedzUsuń
  17. Nice blog! Great post!


    http://kissthestarsblog.blogspot.ro/

    OdpowiedzUsuń
  18. o rajku! babka rewelacja :D oszaleć tu można :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Piękne zdjęcia! Czasem też robię taką babkę cytrynową :D
    Ale że to idzie w piersi, to nie wiedziałam - to wspaniała wieść!

    OdpowiedzUsuń
  20. Amazing post, dear! :) Do you want to follow each other? If yes, please follow me with GFC write a comment
    and I follow you back :)

    With love.
    Patricia
    http://patriciacori.blogspot.ch

    OdpowiedzUsuń
  21. Po co ja tu weszłam.......
    Teraz mnie ssie w brzuchu a tu wszystko co kocham najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  22. Ale ja bym chciała to wszystko zjeść :D hmm może nie wszystko?..tak po kawałku..ewentualnie po dwa :D

    Zapraszam-Mój blog
    Odwdzięczam się za każdą obserwacje :)





    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo apetyczna ta babka, chętnie bym chociaż kawałeczek spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Mam bardzo podobny przepis i uwielbiam tę babkę !

    OdpowiedzUsuń
  25. Z ogromną chęcią zjadłabym taką babkę, żałuję, że w te święta u mnie jej zabrakło.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!