środa, 15 lutego 2012

Tłusty czwartek z faworkami

Uwielbiamy Tłusty czwartek! To już taka swoista tradycja, kiedy można " bezkarnie " objadać się słodkimi i kalorycznymi pysznościami i nawet jeśli w ciągu roku nie pieczemy pączków i faworków, bo jakoś nawet tak wspaniale nie smakują jak te, które przygotowujemy na Tłusty czwartek, to w ten dzień muszą być! W tym roku nie szalejemy, więc pozostaniemy przy... górze faworków :-) Pączki nasze mamy upieką, to się wymienimy, by było smacznie, różnorodnie i bardzo słodko!


Faworki czyli Chrust

Bardzo dobre słodkości, delikatne, chrupiące, słodkie i łatwe w przygotowaniu, pieką się błyskawicznie, wiec można zaszaleć na całego.


Faworki czyli Chrust


Składniki:

  • 300 g       mąki tortowej
  • 4 szt.       żółtka
  • 60 g         masła
  • 2 łyż.        śmietany 18 %
  • 50 ml       spirytusu
  • 1 łyż.        cukru waniliowego
  • 1 szcz.      soli
  • 1 szt.        kostka smalcu do smażenia
  • 1 szkl.      oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania 


Przygotowanie: 

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać schłodzone masło i drobno posiekać go nożem, zgarnąć w kopiec, dodać żółtka, cukier waniliowy, śmietanę, szczyptę soli i spirytus - zagnieść gładkie i jędrne ciasto, dobrze je wyrobić dłońmi, owinąć folią i włożyć do lodówki na 35 - 40 min.


Sposób Formowania Faworków      


Podzielić ciasto na porcje, każdą porcje rozwałkować cienko, ok 2mm, czym są cieńsze, tym smaczniejsze!
Pokroić ciasto na paski szerokością ok 3 - 4 cm i długością 12 - 15 cm, po środku każdego zrobić podłużne nacięcie , potem jeden koniec przeciągnąć przez powstały otwór i delikatnie pociągnąć, w ten sposób możemy kształtować faworki - proste czy skośne. Smażyć, w mocno rozgrzanym smalcu wymieszanym z olejem, na złoty kolor z obydwu stron, wykładać na papierowe ręczniki, by odsączyć nadmiar tłuszczu, wyłożyć na tacę lub paterę i obficie posypać przez sitko cukrem pudrem.


Pyszne Faworki czyli Chrust

Smacznego!!!!



2 komentarze:

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!