wtorek, 7 lutego 2012

Kolorowo, paprykowo, smacznie

Pyszne danie nie potrzebuję dużo czasu, nie zawsze przynajmniej tak jest, aby smacznie zjeść i przy tym zaoszczędzić czas zachęcamy do wypróbowania naszej propozycji paprykowej - dosłownie kilka minut, a wspaniała, gorąca kolacja gwarantowana!


Jajka Zapiekane w Paprykowych Miseczkach

Danie smakuje wyśmienicie - wspaniały aromat papryki połączony z szynką i jajkami = doskonałemu smaku!  


Jajka Zapiekane w Paprykowych Miseczkach



Składniki:
  • 3 szt.         duża słodka czerwona papryka
  • 6 szt.         jajka
  • 6 szt.         plastrów szynki lub baleron
  • 1 łyż.         oleju lub oliwy z oliwek
  • 6 szt.         gałązek koperku
  • świeżo mielony pieprz do smaku 



Przygotowanie:

Paprykę umyć i osuszyć, przekroić na pół, delikatnie przyciąć ogonek, uważać, by nie powstała dziurka, a papryka mogła stabilnie stać, w ten sposób powstanie 6 " miseczek ", oczyścić je z nasionek. Do każdej " miseczki " paprykowej włożyć po plasterku wędliny, doprawić pieprzem, skropić olejem i wyłożyć na blachę wyścieloną papierem pergaminowym - wstawić do rozgrzanego na 160 C piekarnika. Piec 8 - 10 min., aż wędlina przyrumieni się. W trakcie pieczenia papryka może puścić sok, nadmiar odsączyć, w każdą paprykową " miseczkę " powoli wbić po jednym jajku, na szynkę, uważając, by nie uszkodzić żółtka i wstawić do piekarnika na kolejne 8 - 10 min., w zależności jakiej miękkości jajko preferujecie, podawać udekorowane koperkiem.


Etapy Przygotowania      


 Smacznego!!!



4 komentarze:

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!