Dawnieńko nas nie było, ale już jesteśmy z nowymi siłami i pomysłami na różne pyszności.
Ryba zdrowa, trzeba ją spożywać, czym częściej, tym lepiej, zwłaszcza teraz, w porze Adwentu, przestawiamy się na lżejsze dania - warzywa, ryba, owoce, bakalie, powoli też przygotowujemy się do Świąt, jak ten czas leci...
Łosoś jest niesamowicie smaczny, pod każdą postacią, nawet osoby nie lubiące ryby, skuszą się na kawałek wędzonego czy pieczonego, u nas dziś łosoś w duecie z warzywami, może nie za pięknie wygląda, ale smakuje obłędnie!
Łosoś Norweski i Warzywa z Piekarnika
To danie, prawdziwie można określić - zdrowie na talerzu, i choć, jak łosoś tak i warzywa, przygotowujemy w piekarniku, nie są wcale przypieczone, ponieważ pieczemy je przykrywając i owijając folią, po zdjęciu której uwalniają się niesamowite aromaty!
Łosoś i Warzywa z Piekarnika |
Składniki:
- 800 g świeżego łososia norweskiego
- 1 szt. mały brokuł
- 400 g brukselki
- 300 g pieczarek
- 2 szt. pory duże
- 1 szt. papryka czerwona słodka
- 1 szt. papryka żółta
- 6 szt. ziemniaki
- 1 szt. mały kalafior
- 1 szt. duży seler
- 2 szt. cebuli cukrowej
- 3 szt. marchewki
- 1 szt. pęczek koperku
- 200 g masła
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
My kupiliśmy wielkiego łososia, więc najpierw go oczyściliśmy z łusek i pocieliśmy na dzwonki, porcję 800 g użyliśmy do tej potrawy, ale można kupić odpowiednią ilość bez konieczności " robienia zapasów " :)
Łosoś Norweski |
Przygotować warzywa - ziemniaki obrać i pokroić w niezbyt grube plastry, brokuł oraz kalafior podzielić na mniejsze różyczki, por oczyścić, odciąć zielone części, białe pokroić w plastry, pieczarki pociąć w plastry ok. 0,5 cm.
Papryki, czerwoną i żółtą, oczyścić pokroić w słupki, cebulę oczyścić, pokroić w plasterki, marchew obrać i pokroić w cienkie plasterki, brukselkę umyć i przekroić każdą na pół, jeśli jest drobna, można dać w całości.
Seler obrać ze skórki i pokroić w słupki.
Etapy Przygotowania |
Naczynie żaroodporne wysmarować cieniutką warstewką masła, na dno wyłożyć plastry ziemniaka, na nie wyłożyć brukselkę, warstwę pora, brokuły, posypać pieczarkami, oprószyć lekko pieprzem i solą, wyłożyć kalafior, cebulę, posypać słupkami selera i plastrami marchewki, ponownie oprószyć solą i pieprzem. Na górę " warzywnej przekładanki " dać plastry masła, szczelnie przykryć górę naczynia folią - wstawić do rozgrzanego na 200 C piekarnika. Piec 35 - 40 min., po tym czasie wyjąć, zdjąć folię, posypać papryką, czerwoną i żółtą, wstawić z powrotem do piekarnika na 5 - 10 min.
Przygotowanie Łososia do Pieczenia |
W miedzy czasie, gdy warzywa są w piekarniku, przygotować filety łososia do pieczenia.
Wyłożyć filety ( wielkość wedle uznania - my dzieliliśmy dzwonki na pół, waga każdego kawałka łososia mniej więcej 200 g ), na kawałek folii aluminiowej, oprószyć solą, świeżo mielonym pieprzem, umieścić na filecie gałązkę koperku i dać kawałek zimnego masła - szczelnie owinąć folią, wstawić do piekarnika ( pieczemy w tej że temperaturze, co warzywa ) na ok. 30 - 35 min.
Podawać łososia z warzywami, polewając powstałym sosem, można posypać ulubionymi ziołami, my użyliśmy do tego celu posiekanej pietruszki.
Łosoś Norweski i Warzywa z Piekarnika |
Smacznego!!!
Wizualnie już się zakochałam:) Ależ to musi pysznie smakować:)
OdpowiedzUsuńMnom, mnom - przepysznie Morrorko :)
UsuńGłodna się zrobiłam :D
OdpowiedzUsuńTo wpadaj na łososika :)
UsuńŁososia lubię pod każdą postacią, a ten Twój wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńSmakuje również doskonale, a w połączeniu z warzywami tworzy się prawdziwa uczta!
UsuńAle pysznie i kolorowo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Olka :)
UsuńNa reszcie mój ulubiony blog wstawił coś nowego do zjedzenia. Zgłodniałam już od tego serniczka...;)
OdpowiedzUsuńIle warzyw! Super zdrowo i kolorowo, az ślin ka mi kapie na klawiaturę:)
Dziękuję Malinko za ciepłe słowa :)
UsuńZachęcam do wypróbowania - teraz dużo witamin przyda się jak najbardziej :)
wygląda znakomicie az ślinka mi cieknie:)))
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńMmm... wygląda smakowicie. Szkoda, że ja jestem antytalentem w dziedzinie kulinarni :/
OdpowiedzUsuńZ pewnością tak nie jest thebestgirl :)
UsuńZapraszam do wypróbowania :)
Samo zdrowie i pycha!
OdpowiedzUsuńObserwuję i zapraszam :)
Dziękuję :)
UsuńDzięki :)
OdpowiedzUsuńOJ , mnie bardzo ciekawi Twoj blog :) sama lubię kucharzyć i właśnie założyłam swoją stronę^^ cóż dodaję do linków jeżeli to nie problem
OdpowiedzUsuńDziękuję Peggy Brown :)
UsuńZapraszam w odwiedzinki :)
Cała rybka wygląda dość przerażająco ;)
OdpowiedzUsuńHi, hi, za to jak smakuje Magdalenko :)
Usuń23 year-old Software Consultant Malissa Gudger, hailing from Swift Current enjoys watching movies like "Edward, My Son" and Table tennis. Took a trip to Laurisilva of Madeira and drives a Ferrari 625 TRC Spider. zobacz to teraz
OdpowiedzUsuń