środa, 5 grudnia 2012

Łosoś z warzywami - coś pysznego!

Witajcie :)
Dawnieńko nas nie było, ale już jesteśmy z nowymi siłami i pomysłami na różne pyszności.
Ryba zdrowa, trzeba ją spożywać, czym częściej, tym lepiej, zwłaszcza teraz, w porze Adwentu, przestawiamy się na lżejsze dania - warzywa, ryba, owoce, bakalie, powoli też przygotowujemy się do Świąt, jak ten czas leci...
Łosoś jest niesamowicie smaczny, pod każdą postacią, nawet osoby nie lubiące ryby, skuszą się na kawałek wędzonego czy pieczonego, u nas dziś łosoś w duecie z warzywami, może nie za pięknie wygląda, ale smakuje obłędnie!

Łosoś Norweski i Warzywa z Piekarnika

To danie, prawdziwie można określić - zdrowie na talerzu, i choć, jak łosoś tak i warzywa, przygotowujemy w piekarniku, nie są wcale przypieczone, ponieważ pieczemy je przykrywając i owijając folią, po zdjęciu której uwalniają się niesamowite aromaty!

Łosoś i Warzywa z Piekarnika 

Składniki:

  • 800 g      świeżego łososia norweskiego
  • 1 szt.       mały brokuł
  • 400 g      brukselki
  • 300 g      pieczarek
  • 2 szt.       pory duże
  • 1 szt.       papryka czerwona słodka
  • 1 szt.       papryka żółta 
  • 6 szt.       ziemniaki 
  • 1 szt.       mały kalafior
  • 1 szt.       duży seler
  • 2 szt.       cebuli cukrowej
  • 3 szt.       marchewki
  • 1 szt.       pęczek koperku
  • 200 g      masła
  • sól i pieprz  do smaku

Przygotowanie:

My kupiliśmy wielkiego łososia, więc najpierw go oczyściliśmy z łusek i pocieliśmy na dzwonki, porcję 800 g użyliśmy do tej potrawy, ale można kupić odpowiednią ilość bez konieczności " robienia zapasów " :)

Łosoś Norweski

Przygotować warzywa - ziemniaki obrać i pokroić w niezbyt grube plastry, brokuł oraz kalafior podzielić na mniejsze różyczki, por oczyścić, odciąć zielone części, białe pokroić w plastry, pieczarki pociąć w plastry ok. 0,5 cm.
Papryki, czerwoną i żółtą, oczyścić pokroić w słupki, cebulę oczyścić, pokroić w plasterki, marchew obrać i pokroić w cienkie plasterki, brukselkę umyć i przekroić każdą na pół, jeśli jest drobna, można dać w całości.
Seler obrać ze skórki i pokroić w słupki.

Etapy Przygotowania

Naczynie żaroodporne wysmarować cieniutką warstewką masła, na dno wyłożyć plastry ziemniaka, na nie wyłożyć brukselkę, warstwę pora, brokuły, posypać pieczarkami, oprószyć lekko pieprzem i solą, wyłożyć kalafior, cebulę, posypać słupkami selera i plastrami marchewki, ponownie oprószyć solą i pieprzem. Na górę " warzywnej przekładanki " dać plastry masła, szczelnie przykryć górę naczynia folią - wstawić do rozgrzanego na 200 C piekarnika. Piec 35 - 40 min., po tym czasie wyjąć, zdjąć folię, posypać papryką, czerwoną i żółtą, wstawić z powrotem do piekarnika na 5 - 10 min.

Przygotowanie Łososia do Pieczenia

W miedzy czasie, gdy warzywa są w piekarniku, przygotować filety łososia do pieczenia.
Wyłożyć filety ( wielkość wedle uznania - my dzieliliśmy dzwonki na pół, waga każdego kawałka łososia mniej więcej 200 g ),  na kawałek folii aluminiowej, oprószyć solą, świeżo mielonym pieprzem, umieścić na filecie gałązkę koperku i dać kawałek zimnego masła - szczelnie owinąć folią, wstawić do piekarnika ( pieczemy w tej że temperaturze, co warzywa ) na ok. 30 - 35 min.
Podawać łososia z warzywami, polewając powstałym sosem, można posypać ulubionymi ziołami, my użyliśmy do tego celu posiekanej pietruszki.

Łosoś Norweski i Warzywa z Piekarnika

Smacznego!!!


22 komentarze:

  1. Wizualnie już się zakochałam:) Ależ to musi pysznie smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łososia lubię pod każdą postacią, a ten Twój wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje również doskonale, a w połączeniu z warzywami tworzy się prawdziwa uczta!

      Usuń
  3. Na reszcie mój ulubiony blog wstawił coś nowego do zjedzenia. Zgłodniałam już od tego serniczka...;)
    Ile warzyw! Super zdrowo i kolorowo, az ślin ka mi kapie na klawiaturę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Malinko za ciepłe słowa :)
      Zachęcam do wypróbowania - teraz dużo witamin przyda się jak najbardziej :)

      Usuń
  4. wygląda znakomicie az ślinka mi cieknie:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm... wygląda smakowicie. Szkoda, że ja jestem antytalentem w dziedzinie kulinarni :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością tak nie jest thebestgirl :)
      Zapraszam do wypróbowania :)

      Usuń
  6. Samo zdrowie i pycha!
    Obserwuję i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny blog, ciekawie piszesz! :)

    Obserwuję i zapraszam do siebie - www.obecny.pl (:

    OdpowiedzUsuń
  8. OJ , mnie bardzo ciekawi Twoj blog :) sama lubię kucharzyć i właśnie założyłam swoją stronę^^ cóż dodaję do linków jeżeli to nie problem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Peggy Brown :)
      Zapraszam w odwiedzinki :)

      Usuń
  9. Cała rybka wygląda dość przerażająco ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!