Święta już bliziutko, za osiem dni Wigilia, a na wigilijnym stole zagoszczą tradycyjne potrawy, które przygotowujemy z wielką starannością. Jedną z naszych Wigilijnych potraw jest czerwony barszcz, zazwyczaj podajemy go z uszkami lub z drożdżowymi pampuchami, dziś właśnie ta druga wersja :)
Cały sekret dobrego barszczu polega na burakach, które muszą mieć intensywny kolor oraz słodki smak, a drożdżowe pampuchy o czosnkowym smaku są wspaniałym i wyrazistym dodatkiem, uzupełniającym całość.
Barszcz Czerwony z Czosnkowymi Pampuchami
Doskonała potrawa, która jest niezastąpiona na Wigilijnym stole, ale również dobrze smakuje o każdej porze roku - słodki smak barszczyku w połączeniu z pampuchami drożdżowymi o czosnkowym, wyrazistym smaku. Mmm, niesamowity smak!
Na Wigilijną kolację barszcz, jak i pampuchy, są " odchudzone", ale na co dzień barszcz można przygotować na wywarze mięsnym, a do ciasta drożdżowego oraz zalewy czosnkowej dodajemy masło.
Barszcz Czerwony z Czosnkowymi Pampuchami |
Składniki na ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 25 g drożdży świeżych
- 1 łyżecz. cukru
- 150 ml ciepłej wody
- 1 szczyp. soli
Składniki na zalewę czosnkową:
- 5 szt. duże ząbki czosnku
- 1 łyż. soli
- 1/3 szkl. ciepłej wody przegotowanej
- 5 łyż. oleju
Składniki na barszcz:
- 2 szt. buraki czerwone średnie
- 1 szt. marchew
- 5 łyż. oleju
- 3 łyżecz. cukru
- 2 łyż. octu
- 4 szt. ziela angielskiego
- 3 szt. liście laurowe
- 1 szt. ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przygotować ciasto na pampuchy: Drożdże pokruszyć, posypać cukrem i wymieszać delikatnie, zalać 5 łyżkami ciepłej wody i odstawić na 10 min, by się rozpuściły. Mąkę przesiać przez sitko, dodać łyżeczkę soli, wlać rozpuszczone drożdże, dolewać stopniowo, po trochu, wody - wyrobić elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić na 60 min, by urosło.
Gdy ciasto urośnie, odrywać po kawałku i formować kuleczki, nie zbyt wielkie, wykładając na lekko posmarowaną olejem blachę, robiąc odstępstwa, bo ciasto jeszcze urośnie, przykryć ściereczką i odstawić na 15 min.
Wstawić do rozgrzanego na 180 C piekarnika, piec ok. 35 min., aż pampuchy nabiorą pięknego, złotego koloru.
Przygotowanie Krok po Kroku |
Przygotować zalewkę do pampuchów: Czosnek przepuścić przez praskę, posypać solą, pieprzem wymieszać dokładnie i pozostawić na 5 min., po tym czasie dodać olej i ciepłą wodę, połączyć składniki.
Gorące pampuchy włożyć do zamykanego naczynia, polać zalewką i energicznie wstrząsnąć kilka razy - pampuchy są gotowe do podania.
Przygotować barszcz: Buraki i marchew obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych lub drobnych oczkach, wedle uznania, wyłożyć na patelnię z olejem, dusić na małym ogniu, pod przykryciem, przez 10 - 15 min., aż będą półmiękkie.
Zagotować 3 l wody, włożyć przyprawy, dodać szczyptę soli, gotować ok. 5 - 8 min., włożyć podduszone buraki z marchewką, od razu wlać ocet, by buraki i barszcz nie straciły pięknego koloru, gotować przez 5 min., dodać cukier, zgnieciony ząbek czosnku, doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem, zagotować i wyłączyć.
Gorący barszczyk nalewać do miseczek, podawać z czosnkowymi pampuchami.
Pyszny Barszczyk z Pampuchami Czosnkowymi |
Smacznego!!!
Wygląda apetycznie! Ja uwielbiam barszczyk na zakwasie:)
OdpowiedzUsuńNa zakwasie też bardzo lubimy :)
UsuńKOCHAM (!) Barszcz! Poza ogórkową i żurkiem to moja ulubiona zupa. Prawdziwy barszcz jem tylko raz w roku, jak mama na Swieta go przygotuje i to ja wiekszosc barszczu konsumuje. Kocham jego smak! Co prawda wolę go bardziej kwaśnego i pikantnego, niemniej Twoja propozycja z tymi pampuchami brzmi niebiansko... :)
OdpowiedzUsuńTutaj barszcz mniej pikantny ze względu na pikantność pampuchów - czosnkowa zalewa robi swoje, barszczyk jest dobrze doprawiony ale słodkawy w smaku, a pampuchy dodają " ostrości " i niesamowitego smaku całości :)
Usuńmusze zrobić tą zupke :)
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie Rossnett :)
UsuńNormalnie w tym roku nie będę mieć barszczyku z uszkami. Zadecydowałyśmy z mamą , że odgapiamy od Was i będą pampuchy:)
OdpowiedzUsuńMmm, to będą smakowite święta z pampuchami czosnkowymi i barszczykiem :)
UsuńSmacznego :)
Pochwal się swoim podaniem :)
ale pycha!
OdpowiedzUsuńO tak Moniczko :)
UsuńDrożdżowe pampuchy - pyszotka!:)
OdpowiedzUsuńMy też uwielbiamy!
UsuńO jacie, ale świetne te pampuchy! Już mi pachnie i jeszcze te zdjęcia! Środek nocy a ja będę jadła...
OdpowiedzUsuńHi, hi, omijaj lodówkę Martusiu, idźmy już spać :)
UsuńNa pampuchy jutro będzie czas :)
Nie lubię barszczu :/
OdpowiedzUsuńOoo, a może grzybową? :)
Usuńnie przepadam za barszczem:)
OdpowiedzUsuńNo ciekawe, a co lubisz ?
Usuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńzapraszam na konkurs na facebooku, do wygrania DOWOLNE BUTY tutaj:
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=355338371232197&set=a.314122852020416.65700.313763688722999&type=1&theater
Dziękuję :)
UsuńBardzo lubię barszczyk i jestem ciekawa jak smakuje z tymi pampuchami:)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie Roxi :)
UsuńCzosnek lubię w wielu potrawach, ale w pieczywie jeszcze nie jadłem.
OdpowiedzUsuńPolecamy, w pieczywie również smakuje wyśmienicie ;)
Usuń51 year old Community Outreach Specialist Murry Cater, hailing from Dauphin enjoys watching movies like Euphoria (Eyforiya) and Backpacking. Took a trip to Madara Rider and drives a Gordini Type 24S. polaczone z
OdpowiedzUsuń