wtorek, 15 lipca 2014

Wytrawna sałatka z morelami i fetą - idealna na lato!

Witajcie :)
Uwielbiam lato, to okres obfitujący w świeże warzywa i owoce, które zarówno ja, jak i moja rodzina, uwielbiamy ;) Dzięki nim można stworzyć wiele wspaniałych potraw, które nie tylko cudownie i świeżo smakują, ale też pięknie wyglądają - soczyste barwy, różnorodność aromatów i niebanalne połączenie smaków - mamy szerokie pole do popisu :)
Dziś w roli głównej...

Sałatka Wytrawna z Morelami i Fetą

Sałatka ta powstała w mojej głowie już podczas robienia zakupów w sklepie warzywnym - świeża rukola, czerwona sałata dębolistna, dojrzałe morele, arbuz... Jest moc! W smaku jest fantastyczna, lekko orzechowy smak rukoli dobrze komponuje się ze słodyczą moreli, słonym smakiem fety i soczystym arbuzem, sałata dębolistna dopełnia całość kolorem i smakiem... Polecam :)

Składniki na 4 osoby:
  • 100 g              świeżej rukoli 
  • 6 szt.               liści czerwonej sałaty dębolistnej
  • ok. 150 g        miąższu arbuza
  • 8 szt.               małych moreli
  • 1 op.               sera feta 
Składniki na dressing:
  • 5 łyż.               oleju rzepakowego
  • 2 łyż.               oliwy z oliwek
  • 2 łyż.               soku z cytryny
  • 1 łyżecz.          cukru
  • 1 łyżecz.          przyprawy vegeta
  • 1 szcz.             pieprzu

Przygotowanie:

Rukolę oraz sałatę dokładnie umyć i zostawić na sitku, by porządnie ociekła z wody.
Morele opłukać pod bieżącą wodą i przepołowić, delikatnie usuwając pestkę.
Miąższ arbuza pokroić w kostkę - wielkość wedle uznania :)
Fetę odsączyć z zalewy i pokroić w dużą kostkę.
Uwaga! Jeśli nie przepadacie za rukolą, możecie ją z powodzeniem zastąpić świeżymi liśćmi szpinaku lub zwyczajnej, lodowej lub masłowej sałaty. 

Przygotować dressing: do kubka wsypać vegetę, ja staram się wybierać jedynie kawałki suszonych warzyw, które zawsze zbierają się na górze tej przyprawy, pieprz, cukier, dodać sok z cytryny, wymieszać, następnie dodać olej oraz oliwę, dokładnie połączyć wszystkie składniki i pozostawić.
Na miskę sałatkową wykładać liście rukoli, potargane palcami liście sałaty dębolistnej, na nie wyłożyć połówki moreli, kostki arbuza oraz posypać rozdrobnionym w palcach serem feta, jeśli wolicie, możecie fetę pokroić w mniejszą kostkę i posypać nią sałatkę.
Całość polać dressingiem, nie zapomnijcie wymieszać go przed tą czynnością - od razu podawać.

Smacznego!!!

Lubicie wytrawne sałatki z owocami?
Które owoce najczęściej dodajecie do takich sałatek?
Miłego wieczoru :)


38 komentarzy:

  1. Mega ciekawa propozycja :) czytałam zapowiedz już w pracy na fb ale nie mogę komentować ;) wiesz jak jest - oczy wszędzie patrzą, uszy słyszą a usta donoszą ;)
    MNIAMUŚNa - tylko zamiast moreli coś innego -ale co jak myślisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Kochana, miło mi, że Ci pomysł się spodobał :)
      Zamiast moreli można dać brzoskwinie, tylko je pokroić drobniej, a może być mango lub melon - jeśli lubisz, by zachować tą lekką słodycz :)

      Usuń
    2. Ooo super - spróbuję z brzoskwinkami - takimi ciut twardszymi no nie?:)
      Podniecona jestem na myśl połączenia sera z arbuzem i sałata omomomo

      Usuń
    3. Ja już łączyłam arbuz z sałatą i roszponką, z fetą i chorizo lub parmeńską szynką - też super Kochana, polecam :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. I smakuje wyśmienicie Justynko, polecam :)

      Usuń
  3. Kulinarne dzieło sztuki! :) Prawdziwa uczta dla podniebienia! :) ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. morela i feta, powiem szczerze ze dziwaczne połączenie ale mimo wszystko zjadłabym to!:) i wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieco dziwaczne, ale pyszne, zazwyczaj robię z nektarynkami lub brzoskwiniami, a teraz coś delikatniejszego - morele :)

      Usuń
  5. Wygląda przepysznie. Poza tym zawiera wszystkie moje ulubione produkty, więc chyba będę musiała zrobić ;)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie Tak Alinko, zwłaszcza że przygotowanie jej zajmuje jedynie kilka chwil :)
      Buziaki :)

      Usuń
  6. pysznie wygląda, na bank zrobię, jak tylko nabędę te nieszczęsne morele:P
    a na zdjęciach wyglądają, jak pomidorki:D

    buźka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj Patrycjo, smakuje fantastycznie, morele można zastąpić też brzoskwiniami albo nektarynkami :)
      Buźka.

      Usuń
  7. Przyznam, że poniekąd jak dla mnie nietypowa kompozycja smakowa, ale wygląda tak smacznie, że zaraz ekran zaślinię :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hihi, a kto mówił że będzie łatwo Malenka? Wypróbuj, a zdziwisz się jak pysznie smakuje ta sałatka :)

      Usuń
  8. Uwielbiam arbuza :) nie mogłam uwierzyć, że jest w sałatce. Rzadko się spotyka takie połączenie, koniecznie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja praktykuję :) Soczystość i słodki smak arbuza wspaniale komponuje sie także ze świeżym szpinakiem, roszponką i szynką parmeńską ;) Polecam wypróbować :)

      Usuń
  9. Uwielbiam takie połączenia smaków. Wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam więc do wypróbowania przepisu Kateeland :)

      Usuń
  10. wygląda cudownie jak w najlepszej restauracji !

    OdpowiedzUsuń
  11. MMM chyba nigdy nie jadłam połączenia warzyw z owocami. No może oprócz truskawek ze szpinakiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To pierwsze lody przełamane Yasminello :) Zachęcam do wypróbowania ;)

      Usuń
  12. pyszności;))
    pozdrawiam cieplutko ;)
    woman-with-class.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. takiej jeszcze nie jadłam

    ps. a u mnie? KLASYCZNIE I MODNIE NA BLOGU:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Znakomita wakacyjna sałatka, chciałoby się nią zajadać na świeżym powietrzu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. mniam! istna poezja na talerzu! pycha! pozdrawiam ciepło!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marcela :*
      Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  16. Wow jakie piękne kolory na talerzu :) !

    OdpowiedzUsuń
  17. My robimy podobną z dodatkiem śliwek suszonych i orzeszków prażonych. Wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
  18. Na taką sałatkę i ja czasami się pokusze ;) co prawda nie dodaję moreli, a zamiast fety daję mozzarellę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To też wspaniała wersja, już przechodziliśmy :)

      Usuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!