piątek, 9 sierpnia 2013

Lubię ostro! Sosy TABASCO® w mojej kuchni

Witajcie ;)
Dania ostre nie dla każdego są właściwe, a i nie każdemu smakują, tym nie mniej, bardzo dużo osób na całym świecie z wielkim smakiem zajada się pikantnymi daniami, a w szczególności mieszkańcy Chin, Tajlandii, Indii, Meksyku, którzy dania ostre jadają w ogromnych ilościach.
Dania ostre są nie tylko smaczne, ale również mają dobroczynne działanie na nasz organizm, wspomagają układ obronny organizmu, przez co jesteśmy bardziej odporne na wirusy, bakterie, infekcje które powodują  wiele chorób, prócz tego pikantne potrawy chronią przed chorobami serca, nie są jednak właściwe dla osób cierpiących na dolegliwości lub choroby żołądkowe, a także zmagających się z trądzikiem bądź posiadaczy skóry naczynkowej.
Jeśli jednak jesteście zwolennikami ostrych smaków, z pewnością nie są Wam obce najpopularniejsze na całym świecie sosy TABASCO, my je uwielbiamy!


Sosy TABASCO® są produkowane według starej, niezmienionej receptury już od 1868 roku.
Ich twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek.
Dziś, mimo upływu 145 lat, sos tabasco nadal jest produkowany wedle dawnej receptury, a więc powstaje wyłącznie z naturalnych składników, bez dodatku konserwantów i barwników.
W dniu zbiorów zerwane dojrzałe papryczki miażdży się i miesza się z solą. Powstały przecier leżakuje w drewnianych beczkach przez 3 lata, po czym jest mieszany z octem i leżakuje jeszcze przez miesiąc. Po tym czasie sos jest gotowy by cieszyć podniebienia miłośników pikantnej kuchni.


Samo słowo " tabasco " pochodzi od stanu Tabasco znajdującego się w południowo-wschodnim Meksyku, nazwa ta w oryginale znaczy „kraj o gorącej i wilgotnej ziemi”, nazwa ta jest zastrzeżona dla rodziny McIlhenny Co. mającą wyłączność na produkcję sosu pod nazwą Tabasco od połowy XIX wieku.
Sosy TABASCO są bardzo zdrowe, ponieważ zawierają kapsaicynę, pochodzącą z papryczek chilli, oraz dużą ilość witaminy C, a więc są doskonałą alternatywą dla wielu suplementów, a nawet czekolady, bo zapobiegają powstawaniu oraz rozwojowi chorób serca, nadciśnienia, cukrzycy, osteoporozy, a także poprawiają samopoczucie zwiększając wydzielanie endorfin, są niezawodnym afrodyzjakiem oraz niezastąpione w czasie odchudzania - poprawiają przemianę materii pobudzając funkcje trawienne - prawdziwe skarby prosto natury!


Co powiada producent

Tabasco brand Garlic Pepper Sauce - Sos z czerwonej papryki z dodatkiem czosnku, swój niepowtarzalny smak zawdzięcza mieszance czosnku i trzech rodzajów papryki: cayenne, dojrzałej papryki jalapeno i tabasco. 
Łagodniejszy w smaku od Tabasco czerwonego, idealnie nadaje się do wzbogacenia smaku tradycyjnych dań kuchni włoskiej ( do pizzy, owoców morza ) często dodawany do sałatek, zup i mięs, a także do przyrządzania dressingów, sosów, koktajli.

Składniki: papryka czerwona, ocet destylowany, woda, czosnek, sól.


Opinia 

Sos Tabasco brand Garlic Pepper Sauce jest zamknięty w małej buteleczce z przezroczystego szkła, o pojemności 60 ml,  zakręcany małym czerwonym koreczkiem, by go wydostać należy energicznie potrząsnąć buteleczką, nie jest to jednak męczące, ponieważ sosu do przyprawienia potraw czy przygotowania marynaty, potrzeba bardzo mało, ze względu na ostrość, a i konsystencję ma lejącą się.
Sos ma intensywny, specyficzny zapach chilli, lekko kwaskowaty i bardzo ostry smak, już kilka kropel sosu nadaje daniom charakterystycznego aromatu oraz intensywnego, pikantnego smaku.
Dania z nim przyrządzone smakują doskonale, z pewnością zasmakują wszystkim wielbicielom kuchni ostrej.
Sos jest bardzo skoncentrowany, a więc aby uzyskać wyrazisty smak i zapach dań, wiele go dodawać nie trzeba, co z kolei pozytywnie odbija się na jego wydajności - wystarcza na bardzo długo.
Tabasco brand Garlic Pepper Sauce idealnie nadaje się do przyrządzenia marynat do mięs, a także do dressingów sałatek, dań warzywnych,  koktajli i drinków - Krwawa Mary z dodatkiem tego sosu nabiera niesamowitego smaku!
A dziś u nas ...

Pieczona Karkówka Pikantno-Słodka

Karkówka w takim wydaniu smakuje naprawdę wyśmienicie, zamarynowana w sosie z dodatkiem Tabasco nabiera intensywnego smaku i ostrości, natomiast miód użyty do przyrządzenia marynaty, łagodzi ostrość i podkreśla aromat - karkóweczka jest miękka, delikatna, doskonała w smaku, aż rozpływa się w buzi darując przyjemność z jedzenia :)


Składniki dla 4 osób:

  • 1 kg           karkówki wieprzowej
  • 1 łyżecz.    Tabasco brand Garlic Pepper Sauce
  • 1 łyż.          płynnego miodu naturalnego
  • 3 łyż.          oliwy z oliwek
  • 1 łyż.          papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżecz.     drobnej soli morskiej 
  • szczypta pieprzu świeżo zmielonego


Przygotowanie:

Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić na plastry, włożyć do miski.
Miód, oliwę, Tabasco, paprykę w proszku, sól i pieprz włożyć do kubka, mieszać aż składniki połączą się, powstałą marynatą polać mięso, wymieszać dokładnie, owinąć folią  spożywczą i wstawić do lodówki co najmniej na 4- 5 godzin.
Do rozgrzanego na 220 C piekarnika wstawić mięso wyłożone na blachę posmarowaną olejem, piec przez 10 min., zmniejszyć temperaturę na 200 C i piec jeszcze przez 10 - 15 min., w zależności od mięsa, warto więc próbować aż będzie miękkie.
Od razu podawać z surówką bądź pieczywem.
Uwaga: tak zamarynowana karkówka idealnie nadaje się również na grilla.

Smacznego!!!


Co powiada producent

Tabasco brand Green Pepper Sauce rozpoczęło produkcję zielonego Tabasco dopiero w 1995 r. Jest on najłagodniejszym ze wszystkich sosów Tabasco. Swój doskonały smak i aromat zawdzięcza starannie dobranym składnikom, a zwłaszcza zielonej papryce jalapeno.
Papryka jalapeno w rankingu najostrzejszych przypraw świata zajmuje miejsce w środku stawki z 2.500-5.000 punktów w skali Scovillea. Oznacza to że jedna lub dwie krople dodane do gulaszu nadadzą mu wystarczającą ostrość. Nie mniej jednak zielone tabasco nadaje się do doprawienia niemal wszystkich potraw.
Pomimo zawartości papryki jalapeno sos ten przypadnie do gustu wszystkim, nawet, jeśli nie są wielbicielami bardzo pikantnych potraw.

Składniki: papryka Jalapeno, ocet destylowany, sól, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancja zagęszczająca - guma ksantanowa, przeciwutleniacz - kwas askorbinowy.


Opinia 

Sos Tabasco brand Green Pepper Sauce również mieści się w małej buteleczce o pojemności 60 ml, tyle że wykonanej z zielonego szkła, sposób użycia sosu jest identyczny jak Garlic Pepper Sauce, potrząsamy energicznie wydostając potrzebną ilość przyprawy, również ma lekką, lejącą się konsystencję i delikatną zieloną barwę.
Zapach ma mniej intensywny jak sos czerwony, bardziej przyjemny, bogaty i wyraźnie wyczuwalny, czuć aromat zielonych papryczek chilli. Smak mniej ostry, ale bardzo wyraźny, dla tego idealnie nadaje się do doprawiania każdego rodzaju  dań, w tym owoców morza i zup, które dzięki niemu zyskują wyrazistość i nabierają cudownego aromatu.
Tabasco brand Green Pepper Sauce z pewnością przypadnie do gustu wszystkim smakoszom, nawet tym niezbyt wielbiącym ostre dania.

Potrawka z Krewetkami i Warzywami

Bogactwo smaków na jednym talerzu - tą potrawkę przygotowuje się w pół godzinki, idealna na szybką kolację czy obiad, a przy tym smakuje wyśmienicie!
Krewetki, warzywa, pieczarki w lekko pikantnej wersji zadowolą wszystkich smakoszy!


Składniki na 4 osoby:

  • 700 g         młodych ziemniaczków
  • 500 g         krewetek królewskich
  • 1 szt.          cukinia duża
  • 300 g         pieczarek świeżych
  • 1 szt.          cebula cukrowa
  • 1 łyż.           Tabasco brand Green Pepper Sauce
  • 1 łyżecz.      imbiru w proszku
  • 250 ml         bulionu drobiowego 
  • 1 łyż.            masła
  • sól morska i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, zalać wodą, zagotować, gotować 10 min., odcedzić, zalać podgrzanym bulionem, dodać imbir w proszku, drobno pokrojoną cebulę, doprawić szczyptą soli i pieprzu - gotować 5 min.
W międzyczasie oczyścić z pancerzyków i jelita krewetki.
Pieczarki umyć i pokroić na preferowanej grubości plasterki.
Cukinię pokroić w grubszą kostkę, delikatnie posolić, wymieszać, pozostawić na 5 min., odcedzić i dodać razem z krewetkami i pieczarkami do gotujących się ziemniaków, delikatnie wymieszać - gotować 8 min., doprawić Tabasco, dodać masło oraz ulubione zioła, doprawić w razie konieczności - gotować jeszcze 5 min., po czym wyłączyć, przykryć szczelnie pokrywką i zostawić jeszcze na 5 - 10 min., by danie przeszło smakiem.
Od razu podawać.


Smacznego!!!


A Wy lubicie ostrą kuchnię, czy raczej unikacie pikantnych potraw?
Znacie sosy TABASCO? Stosujecie je? Które są Waszymi ulubionymi?

14 komentarzy:

  1. Nie próbowałam tego czosnkowego, muszę go gdzieś wypatrzeć w sklepie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. u fajnie wyglądaja, nigdy nie próbowałam:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz pikantne dania, to musisz wypróbować - genialnie podkreślają smaki :)

      Usuń
  3. Śmiać mi się chce, bo komukolwiek w pracy powiem, że lubię Tabasco, to patrzy na mnie jak na dziwaka :)
    Co ja na to poradzę, że lubię dobrze doprawione, pikantne potrawy?
    A Tabasco do tego się IDEALNIE nadaje :) Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda Seanaith, Tabasco idealnie doprawia smak każdego dania ;)

      Usuń
  4. zapraszam na recenzję szamponu Timotei with Jericho Rose do mnie ;) http://diy-and-fashion.blogspot.com/
    a co do posta to ja preferuję po prostu papryczki chili aby dodać ostrości ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Papryczki też są wspaniałe, ale sos to coś zupełnie innego, to też same papryczki ( bo w pełni naturalny jest! ) tyle że w płynnym wydaniu :)

      Usuń
  5. mmm - taką karkóweczkę z miłą chęcią bym wszamała :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszna jest, zachęcam do posmakowania :)

      Usuń
  6. Uwielbiam, a zielonego jeszcze nie miałam! Już chcę!
    Pychoty na fotkach - mniami...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo smaczny i bardziej aromatyczny, ja go uwielbiam, zwłaszcza do owoców morza ;)

      Usuń
  7. Uwielbiam tabasco. Ale chyba wolę czerwone niż zielone choć obydwa smaki pyszne !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mam takie zdanie, obydwa pyszne, ja jednak lubię bardziej zapach i smak zielonego ;)

      Usuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!