środa, 5 czerwca 2013

Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem - szybko i pysznie!

Witajcie :)
Ach ten czas! Jak leci nieubłaganie, ciągły pośpiech, nadmiar spraw na głowie, praca, dom, obowiązki...
Gdy przychodzi wieczór szukamy chwili luzu, spokoju i odpoczynku, stawiamy też na dania szybkie, proste, a przy tym smaczne, bo po całym dniu warto usiąść przy wspólnym stole i zjeść smakowitą kolację w rodzinnym gronie.
Dziś jedna z naszych ulubionych propozycji ...

Tagliatelle z kurczakiem, szpinakiem i sosem jogurtowym

Składniki łatwe do kupienia w każdym sklepie, przygotowanie dania to dosłownie kilka chwil, smakuje wspaniale i małym i dużym, jest pożywne i nie tuczące, z pewnością Wam zasmakuje ;)


Składniki na 4 osoby:



  • 400 g             makaronu tagliatelle 
  • 2 szt.              filety z kurczaka 
  • 250 g             świeżego szpinaku 
  • 330 ml           jogurtu naturalnego 
  • 4 szt.              ząbki czosnku
  • 2 łyżecz.        słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżecz.        chilli 
  • 2 łyż.              masła naturalnego 
  • 3 łyż.               oleju 
  • 1 łyżecz.         cukru 
  • sól i pieprz świeżo zmielony do smaku



  • Przygotowanie:

    Paprykę słodką i ostrą wymieszać ze sobą, dodać łyżkę oleju, szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu - posmarować marynatą filety z kurczaka, owinąć folią oraz włożyć je do lodówki na ok. 10 min., po tym czasie wyłożyć na mocno rozgrzaną patelnię z dwoma łyżkami oleju i smażyć z obydwu stron na złoty kolor, ok. 10 min. z każdej strony. 
    W tym samym czasie zagotować wodę ze szczyptą soli i ugotować tagliatelle według zaleceń producenta. 


    Szpinak umyć, osuszyć, wyłożyć na patelnie z roztopionym masłem i dusić przez 3 min., czas od czasu mieszając, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Jogurt wlać do garnuszka, zagotować, gotować na wolnym ogniu 5 min., ciągle mieszając, dodać zmiażdżony czosnek, łyżeczkę cukru, doprawić solą i pieprzem do smaku, wyłączyć i zostawić pod przykryciem jeszcze na 5 minut. 
    Na talerze wyłożyć ugotowane tagliatelle. 
    Usmażone filety z kurczaka pokroić w paski, wyłożyć na makaron mięso, porcje szpinaku oraz polać, wedle  upodobań, sosem jogurtowym - od razu podawać.


    Smacznego!!!

    31 komentarzy:

    1. wszystko co jest z kurczakiem rozpieszcza moje kubki smakowe ;) mniam!

      OdpowiedzUsuń
    2. jak ja lubię wszystko co ze szpinakiem....aż się głodna zrobiłam :)

      smacznego wieczorku, kochani :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Danie w sam raz dla mnie:) Szybko, zmacznie zdrowo i kolorowo - all in one:)

      OdpowiedzUsuń
    4. Ja za szpinakiem nie przepadam, choć ostatnio co jakiś czas daję mu szansę ;) W tej wersji zapewne bym go zjadła -muszę wypróbować :)

      OdpowiedzUsuń
    5. Wszystko co uwielbiam na jednym talerzu :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dokładnie - u mnie tak samo :) = talerz szczęścia zielonego :)

        Usuń
      2. Hi, hi uwielbiam Was uszczęśliwiać, bodajże zdjęciami ;)

        Usuń
    6. Wow, wygląda nieziemsko, koniecznie muszę wypróbować ten przepis ;)
      Buziaczki:**

      OdpowiedzUsuń
    7. Wygląda to przesmacznie! profesjonalizm i pasja biją po oczach!

      OdpowiedzUsuń
    8. Kochana, smaczku mi narobiłaś :*
      Wygląda mmm :D

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. To nie ma co tracić czasu, raz dwa i gotowe ;)

        Usuń
    9. Ale kolorowo:) Wygląda świetnie:)

      OdpowiedzUsuń
    10. dzisiaj na obiad robie szpinak jak nic ! :D

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. No pewnie, pyszne jedzonko pełne zdrowia gwarantowane :)

        Usuń
    11. Tagiatelle to najfajniejszy makaron i jeszcze ze szpinakiem i kurczakiem... <3

      OdpowiedzUsuń
    12. Uwielbiam tagliatelle - to już wiem co mam dzisiaj na obiad :)

      W wolnej chwili zapraszam do mnie - na bawełniany outfit!

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dokładnie, na obiad idealne!
        Dziękuję za zaproszenie ;)

        Usuń
    13. ale pyszne danie,aż mi ślinka cieknie

      OdpowiedzUsuń
    14. Pysznie wygląda! Na pewno niedługo wypróbuję ten przepis ;)

      OdpowiedzUsuń

    Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
    Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
    Pozdrowionka!