Często miewamy tak, że nachodzi nas wielka ochota na " coś pysznego " i słodkiego, po ile nie kupujemy nigdy ciast gotowych, bo nie do końca wiadomo z czego są " stworzone ", poszukujemy w rodzinnych zbiorach przepisów na wypieki, które nie tylko są proste i szybkie w wykonaniu, ale i tanie, by móc z kilku składników, zawsze dostępnych pod ręką, oraz w krótkim czasie wyczarować pyszne w smaku ciasto.
I udaje się ;)
A więc Kochani zapraszamy dziś na...
Pyszne Ciasto z Powidłami
Przepis rodzinny, używany od wielu, wielu lat, pozwalający niewielkim kosztem i minimalnym wkładem pracy uzyskać smakowity i aromatyczny, bardzo słodki i przyjemny efekt końcowy ;)
Ciasto jest lekko wilgotne w środku, dzięki użytym powidłom, które możecie dodawać wedle gustu i smaku, nabiera bajecznego aromatu i to za każdym razem innego, w zależności od " powidłowej wkładki " - zachęcamy do wypróbowania, a zobaczycie jak Wam zasmakuje ;)
Składniki:
- 2 szt. jajka kurze
- 80 g masła
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. cukru drobnego
- 1 szkl. mleka
- 2 łyżecz. kakao
- 3 łyż. powidła ( wedle uznania )
- 1 łyż. sody oczyszczonej
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 szcz. soli
- 2 łyż. margaryny do formy
- 5 łyż. cukru pudru do posypania
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek, wstawić do lodówki by schłodziły się.
Mąkę, sodę, kakao wymieszać, przesiać przez drobne sitko.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku, ucierając, następnie wlewać powoli mleko, ciągle ubijając wsypywać po jednej łyżce mieszanki suchych składników ( mąka, kakao, soda ).
Pod koniec ubijania dodać powidło, tym razem użyliśmy jabłkowego, cukier waniliowy - ubijać, aż ciasto będzie jednolite.
Schłodzone białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, przełożyć do ciasta i delikatnie połączyć za pomocą łyżki.
Formę do pieczenia wysmarować margaryną, wylać ciasto, równomiernie rozprowadzając, wstawić do nagrzanego na 175 C piekarnika - piec 45 - 50 minut ( bez termoobiegu ).
Można sprawdzać pod koniec pieczenia patyczkiem, gdy jest suchy, ciasto upieczone.
Odstawić ciasto do ostudzenia, posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Aż się głodna zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńTo proszę, kawałeczek ciacha dla Ciebie Docia ;)
UsuńT przecież moje ulubione ciasto! :)
OdpowiedzUsuńI pierwsze, jakie samodzielnie zrobiłam mając ledwie kilka lat (mniej, niż 10). Tylko zamiast masła do takich ciast dodaję olej, by dłużej pozostało wilgotne...
Muszę je zrobić! :)))
To też musi być dobry patent z tym olejem, pokombinuje ;)
UsuńMuszę takie upiec :)
OdpowiedzUsuńZachęcam, jest świetne ;)
UsuńNie umiem piec nad czym ubolewam, ale nigdy tej sztuki nie pojmę. Jestem totalną nieudacznicą, a kocham jeść wszelkie domowe wypieki...
OdpowiedzUsuńAj Martusiu, tylko Ci się wydaje że nie umiesz, musisz się za to zabrać, a zobaczysz, jak się uzależnisz ;)
UsuńMniam <3
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie ! :)))
OdpowiedzUsuńI smakuje wyśmienicie mordqahstyle ;)
UsuńJakie puszyste:)
OdpowiedzUsuńSmacznego madlene
UsuńOoo i tylko dwa jajka, wygląda apetycznie, spróbuję zrobić.
OdpowiedzUsuńTanie i pyszne, warto wypróbować Kochana ;)
UsuńJuż po wyglądzie stwierdzam, że na pewno by mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńHe, he, no pewnie aknezz ;)
UsuńFajny pomysł z tymi powidłami :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, można do woli improwizować i ciasto za każdym razem smakuje inaczej ;)
Usuńoooooo mammooooo! a ja tu na diecie jestem a Ty mi tutaj takie cuda fundujesz! daj kawałeczek! :)
OdpowiedzUsuńojej, jak to zachlapał Ci cały kominek? :O Jak to zrobiłaś? u mnie woski odchodzą bez problemu (polecam włożyc kominek do zamrażalki na kilka minut) i nic nie jest brudne, myję kominek też bez problemu. Może to wina kominka? Albo nie wiem - dolewałaś wody czy coś?
strzelę gafę, ale pojęcia nie mam jak pachnie kurkuma :)
no niestety, jestem antykobieca i nie lubię kwiatów. ;)
Nie martw się Kosmetasiu, wszystko w biust pójdzie ;)
UsuńNo może być, że mi trafiło trocha wody, ale wypróbuję też Twój sposób z kominkiem w zamrażalce ;)
uwielbiam takie ciasta.Kojarzą mi się z latami dzieciństwa! :))
OdpowiedzUsuńO tak, mam to samo, zapach dzieciństwa i ciasta babci ;)
UsuńWygląda na niezbyt trudne do wykonania, zapisuję do kolejki przepisów do wykorzystania :))
OdpowiedzUsuńJest bardzo łatwe i szybkie do wykonania Justek ;) A smak obłędny ;)
Usuńale pychooota:)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania ;)
UsuńNo i się obśliniłam! Brzmi wybornie, muszę je upiec w przyszłym tygodniu! MUSZĘ :D
OdpowiedzUsuńHe, he, też tak mam czasami przeglądając pyszne rzeczy w necie ;)
UsuńZachęcam do wypróbowania Kochana ;)
W których przypadkach (w składnikach) chodzi o małą łyżeczkę, a w których o dużą??? Czy 'łyż' oznacza dużą łyżkę czy małą??
OdpowiedzUsuńWitam, łyż. to zawsze łyżka, natomiast łyżecz. to mała łyżeczka :)
Usuń