czwartek, 11 kwietnia 2013

Pierogi uwielbiamy ;)

Witajcie ;)
Pierogi, kto ich nie lubi? Każdy ma " swoje " smaki, ktoś przepada za ruskimi, ktoś za mięsnymi, propozycji jest mnóstwo, bo do ciasta możemy włożyć niemal wszystko, zaczynając od warzyw, owoców, mięsa, na krewetkach koncząc.
My pierogi bardzo lubimy, mamy wiele ulubionych smaków, a wśród nich ...

Pierogi z Podrobami i Sosem Śmietanowym

Tak, wiemy, wielu z Was nie przepada za podrobami, a wręcz ich unika, ale uwierzcie w tym wydaniu smakują wyjątkowo!
Jest to smak z dzieciństwa, pierożki te robiła moja babcia, to był jedyny sposób by nam, dzieciom, przemycić podroby, i muszę przyznać, wychodziło jej to wyśmienicie - talerze były puste w kilka chwil :)
Spróbujcie, a przekonacie się ;)


Składniki na ciasto dla 6 osób:

  • 4 szkl.      maki pszennej
  • 1 szt.        jajka
  • 1 szkl.      wody gazowanej
  • 1 łyżecz.   soli

Składniki na farsz:
  • 400 g       serduszek drobiowych
  • 300 g       wątróbki drobiowej
  • 350 g       płuc wieprzowych 
  • 1 szt.        duża cebula
  • 3 łyż.        oleju do smażenia
  • sól i pieprz  do smaku

Składniki na sos:
  • 250 ml     śmietanki do sosu
  • 1 szt.        pęczek koperku świeżego
  • 1 szcz.      chilli
  • 1 łyżecz.   cukru
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na omastę:
  • 200 g      boczku wędzonego
  • 1 szt.       duża cebula
  • 1 łyż.       oleju 

Przygotowanie:

Podroby umyć, serduszka oczyścić z białych rurek. Płuca i serduszka zalać woda, gotować na wolnym ogniu 15 min., włożyć do nich wątróbkę, gotować jeszcze ok. 8 min. Odcedzić wywar, odrobinę zostawić ( przyda się do farszu ),podroby drobno zmielić. 
Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć oczyszczoną i drobniutko pokrojoną cebulkę, podsmażyć na złoty kolor i razem z tłuszczem dodać do farszu, doprawić do smaku solą i pieprzem - dokładnie wymieszać, jeśli farsz jest za suchy, dodać odrobinę wywaru z podrobów, by był lekko kleisty.


Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, zrobić po środku dołek, wbić jajko, dolewając stopniowo wodę wyrobić elastyczne, sprężyste ciasto, rozwałkować na ok.0,3 mm, wyciskać szklanką kółka, nakładać na środek po łyżce farszu i zlepiać brzegi pierogów.
Zagotować wodę ze szczyptą soli, wrzucać pierogi na wrzątek, delikatnie zamieszać, by się nie skleiły - gotować 5-7 min.
W rondelku zagotować śmietanę,czas od czasu mieszając, dodać sól, pieprz, chilli i cukier, po kilku chwilach dodać drobno pokrojony koperek, zagotować i odstawić. 
W razie potrzeby, jeśli wolicie bardziej gęsty sos, można go zagęścić łyżką mąki wymieszanej w odrobinie zimnej wody, wlewać powoli, do gotującego się sosu, energicznie mieszając, po zagotowaniu, wyłączyć.


Wędzony boczek pokroić w kostkę lub paseczki, wyłożyć na patelnię z rozgrzanym olejem, smażyć do pożądanej chrupkości, pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulkę, smażyć jeszcze ok. 5 min.,  aż cebulka zmięknie. 
Podawać pierogi z omastą i sosem śmietanowym. 


Smacznego!!!


16 komentarzy:

  1. Ja należę do osób, które podrobów raczej unikają (wyjątkiem jest wątróbka kurza), ale na takie pierożki się chyba skuszę! Muszą smakować przepysznie, zwłaszcza z takim sosem :)
    U mnie ulubioną wersją pierogów są ruskie :) Albo mięsne z kapustą, ale smażone w głębokim tłuszczu- mniam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My uwielbiamy prawie wszystkie odmiany, na słono, na słodko i z mięskiem i z warzywami ;)

      Usuń
  2. sezon na pierogi otwarty jak widzę :)
    ja ostatnio zajadałam się pielmieniami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiamy pielmienie, my też robiliśmy, wkrótce pokażemy ;)

      Usuń
  3. Moje ulubione piergo to ruuskie i ze szpinakiem:) Z podrobami niegdy nie kombinowałam w ten sposób, ale przyznam, że wyglądają apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mmm, my też bardzo lubimy ;) Zachęcamy do wypróbowania madlene ;)

      Usuń
  4. Pierożki to jest to co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. takie pierożki, to chętnie bym zjadła :)) aż ślinka leci.. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to nie zostaje nic innego jak lepić Sandy ;)

      Usuń
  6. Apetyczny jest ten blog. :)) Uwielbiam pierogi, mimo że mam dietę ze skwarkami poproszę. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hi, hi, co tam dieta, czasami można się skusić ;)

      Usuń
  7. Pierogi zawodowe, wyglądają przecudownie, nadzienie nic dodać nic ująć, naprawdę super przepis! Dziękuję za udział w mojej akcji, pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie Kulinarne Rozterki ;)

      Usuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!