niedziela, 17 czerwca 2012

Najlepsze ciasto pod słońcem... czerwcowym :)

Witajcie Kochani!
Czy Wy też uwielbiacie lekkie ciasta z owocami? Dla nas to najlepsze, co może być - lekkie, szybkie, owocowe, smakowite! Po ile teraz mamy sezon na truskawki, to, oczywiście, ciasto też jest z truskawkami.

Biszkopt z Truskawkami i Galaretką

Biszkopt w połączeniu z owocami smakuje wspaniale, schłodzone w lodówce ciasto potrafi ochłodzić w upalny dzień. Wersja tradycyjna galaretki jest z sokiem truskawkowym, poncz - syrop cukrowy, ale można przyrządzić ciasto to w wersji " tylko dla dorosłych " - do ponczu dodajemy likier pomarańczowy, a do galaretki czerwone, słodkie wino - spróbujcie!


Podmucham na galaretkę, by szybciej zastygła :-)

Składniki na ciasto:

  • 6 szt.           jaja kurze
  • 250 g          cukru kryształu
  • 125 g          mąki ziemniaczanej
  • 125 g          mąki tortowej
  • 1 łyż.           proszku do pieczenia
  • 3 łyż.           zimnej wody


Składniki na poncz:

  • 250 ml       wody przegotowanej
  • 4 łyż.         cukru kryształu
  • 100 ml       likieru pomarańczowego na 150ml wody  ( tylko do wersji dla dorosłych! )



Składniki na galaretkę:


  • 500 g      truskawek
  • 1 szkl      cukru kryształu
  • 5 łyż.       żelatyny spożywczej
  • 100 ml    syropu truskawkowego lub...
  • 100 ml    czerwonego wina ( wersja tylko dla dorosłych! )


Pozostałe składniki:

  • 500 g         kształtnych truskawek
  • 3 łyż.          margaryny do formy
  • 5 łyż.          bułki tartej do formy


Przygotowanie ciasta:

Białka oddzielić od żółtek, schłodzić mocno. Mąki, ziemniaczaną i pszenną, oraz proszek do pieczenia wymieszać ze sobą, przesiać przez sitko. Białka ubić z zimną wodą, na puszystą pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, gdy cukier się rozpuści, piana zacznie nabierać pięknego połysku, dodawać po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. Potem dodawać po łyżce mąki z proszkiem - ciągle ubijając. Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą, wstawić do nagrzanego na 150C piekarnika, piec w temperaturze 170C ok 40 - 50 min. ( aż ciasto zarumieni się i zacznie odstawać od brzegów, można też sprawdzić patyczkiem drewnianym, jeśli jest suchy po wyjęciu z ciasta - gotowe! ).
Wyłączyć, uchylić drzwiczki piekarnika, po 15 minutach wyjąć ciasto i ostudzić.


Etapy przygotowania

Przygotowanie ponczu:

W gorącej przygotowanej wodzie rozpuścić cukier, ostudzić.
Wersja dla dorosłych: w gorącej wodzie rozpuścić cukier, ostudzić, dodać likier pomarańczowy, wymieszać.
Przygotowanym ponczem nasączyć ciasto, powoli, za pomocą łyżki.
Porada: dobrym sposobem jest przewrócenie ciasta do góry dnem, nasączyć połową ponczu, delikatnie przewrócić z powrotem, pozostałym ponczem nasączyć ciasto od góry - wtedy jest równomiernie nasączone.

Przygotowanie galaretki:

500 g truskawek ugotować w 1,5 l wody, aż powstanie pyszny wywar, kompot truskawkowy, przecedzić przez drobne sitko, by wywar był klarowny, dodać cukier, rozpuścić, dodać żelatynę, mieszać aż rozpuści się, pod sam koniec dodać syrop truskawkowy ( dla wersji tylko dla dorosłych dodać wino ) wymieszać dokładnie i odstawić w zimne miejsce by tężała.
Porada: warto odlać ok. 100 ml galaretki do kubka lub szklanki, bo będziemy potrzebować odrobinę tężejącej galaretki wcześniej, niżeli pozostałą część.

Wykończenie ciasta:

Na górę nasączonego ciasta wykładamy, wedle upodobań i preferencji, pokrojone w plastry truskawki, po bokach też delikatnie wciskamy, nie zbyt cienkie, plasterki truskawek, wcześniej odlaną tężejącą galaretką, za pomocą łyżki, polewamy truskawki z góry i odrobinę po bokach ( to zapewni nam upragniony kształt z truskawek oraz to, że będą zatopione w galaretce, a nie wypłyną na górę!) - ciasto wstawić do lodówki.
Gdy pozostała galaretka zacznie tężeć, wylewamy ją powoli na ciasto, równomiernie rozprowadzając łyzką, także po bokach - wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


Ciasto w rozkroju - Komu kawałek?

Smacznego!!!



22 komentarze:

  1. jedno z moich ulubionych letnich ciast:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? niesamowity smak i lekkość :-) Idealne na lato!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję evita000717, też tak smakuje :-)

      Usuń
  3. O tak Asieja! Uwielbiamy truskawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tanika, czemu nie mówiłaś wcześniej, że planujesz takie pyszności zrobić? Wprosiłabym się do Ciebie na kawkę niedzielną :P
    A tak serio- widzę, że Twój maluszek też ma chrapkę na ciacho ;)
    Jak zwykle ciekawy przepis i wspaniałe zdjęcia! Przeglądając Twój blog człowiek się aż głodny robi ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję xkeylimex :-) Wpadaj zawsze kiedy chcesz - zawsze coś pysznego się znajdzie lub przygotuje się :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale ogromne ciasto ;) - chyba że to tylko taka perspektywa złudna :P
    Ciasto z całą pewnością bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj Aniko, niestety nie jest takie duże :-) To dzieciątko drobne no i jeszcze ujęcie pierwszoplanowe na ciacho :-))))

      Usuń
  7. Kochana cudne ciacho, dowodem jest wzrok Waszej pociechy. Z utęsknieniem przygląda się czy już można zjeść! Słodkie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hi, hi i dmucha, aby szybciej zastygło :-)

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania, łatwe, szybkie i takie pyszne!

      Usuń
  9. Ciasto rzeczywiście wygląda wspaniale. Chciałabym je upiec, ale nie jestem pewna, kiedy użyty skrót "łyż." oznacza łyżkę, a kiedy łyżeczkę. Podejrzewam, że np. proszku do pieczenia daje się łyżeczkę, w innych przypadkach pewnie jest mowa o łyżkach. Proszę o uściślenie przepisu.
    Aisyrk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie,
      Tutaj w przepisie jest wszystko wskazane poprawnie, do określenia " łyżeczki " stosuję skrót "łyżecz." natomiast do "łyżki" - " łyż." tu jest po prostu duża porcja ciasta, a przepis ten pochodzi z archiwum rodzinnego, nie modyfikowałam więc, nie przeliczałam na łyżeczki.
      Należy dodać łyżkę proszku do pieczenia.
      Pozdrawiam i zapraszam do skorzystania z przepisu, to ciasto zawsze się udaje :-)

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za błyskawiczną odpowiedź.Rzadko się zdarza, by autorzy przepisu tak szybko reagowali. Jeszcze raz wielkie dzięki. Tymczasem spieszę robić ciasto, dopóki sezon truskawkowy się nie skończył :). Gorąco pozdrawiam
      Aisyrk

      Usuń
    3. Nie ma za co, życzę smacznego i proszę powiedzieć, napisać :-), jak smakowało :)
      Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  10. Zawsze moja mama przygotowywała takie ciasto latem,jak jeszcze były dobre i bardziej naturalne truskawy. Teraz już gorzej z takimi, chociaż jak przychodzi sezon to jak się zdarzyło, że jakiś rolnik przywiózł swoje truskawy- zaraz były rozdrapywane wśród ludzi. Zanim dojeżdżało się do domu- zawartość torebki znikała ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, takie świeże są niesamowicie pyszne i pełne aromatu, już same w sobie stanowią rozkosz smaku :)

      Usuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!