poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Szybka sałatka z szynką i szpinakiem - pełnia smaku

Witajcie :)
Ile razy zdarza się Wam, że po powrocie do domu po pracowitym dniu, nie macie już żadnej ochoty na gotowanie, choć głodny brzuszek upomina się o jedzenie, głodu, niestety nie da się oszukać ;) Aby nie kupować w pośpiechu tego, czy innego " gotowca ", proponuję Wam przepis na przepyszną sałatkę, która jest nie tylko pyszna, soczysta i kolorowa, ale także bardzo sycąca!
Jeśli lubicie szybkie rozwiązania i smakowite dania, to ta propozycja będzie dla Was idealnym wyborem :)
Dziś smakujemy...

Sałatka ze Szpinakiem i Szynką Parmeńską

Wykonanie zajmie Wam jedynie kilka chwil, składniki są łatwo dostępne, smak sałatki przypadnie do gustu nawet tym, którzy za szpinakiem niezbyt przepadają, bo w postaci świeżej smakuje obłędnie, soczyście i subtelnie, a w połączeniu z szynką parmeńską, fetą, pomidorami, pestkami słonecznika i lekkim dresingiem tworzy całość wspaniałą, pełną barw, nie tylko tych kolorystycznych lecz także smakowych ;)


Składniki dla 5 osób:

  • 250 g           świeżych liści szpinaku
  • 150 g           szynki parmeńskiej w plastrach
  • 3 szt.            pomidory świeże
  • 200 g           sera feta
  • 5 łyż.            pestek dyni
  • 4 łyż.            oleju rzepakowego
  • 1 łyż.             soku z cytryny
  • 1 łyżeczk.    czerwonego sosu Tabasco
  • 1 szcz.          cukru drobnego
  • sól i pieprz    do smaku    

Przygotowanie:

Szpinak dokładnie umyć i osuszyć, wyłożyć do salaterki.
Pomidory pokroić w ósemki - wyłożyć na szpinak.
Fetę odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę, dodać do sałatki.
Szynkę parmeńską pokroić na wąskie kawałki, zachowując taką długość, by można było każdy cieniutki plasterek owinąć półtora - dwa razy wokół opuszki palca, tworząc tym samym małe ruloniki, powkładać do sałatki.
Pestki dyni podsuszyć na suchej patelni, na wolnym ogniu, by były chrupiące. 


Przygotować sos: Olej wymieszać z sokiem cytryny, cukrem i sosem tabasco, dodać do smaku soli i pieprzu, dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki połączą się.
Przygotowanym sosem polać sałatkę i od razu podawać :)


Smacznego!!!


14 komentarzy:

  1. Grzdylyk - słyszysz..tak przełykam ślinkę...uwielbiam szynkę parmeńską i szpinak ...takiej wersji nie próbowałam -- musi być pychota!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnom, Kochana, pychota :) Smaki rewelacyjnie uzupełniają się, wpierw łączę, dodaję, wymyślam, potem sama próbuję, karmię domowników, one są moimi " krytykami " kulinarnymi, sałatka zdobyła wysoką notę, nawet u najmłodszej, dla tego tu jest - wracamy do tego smaku co jakiś czas ;)

      Usuń
  2. pestki dyni i szynka, wybieram paluchami ;D mniam!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można i tak La Lolla, najważniejsze, to jeść ze smakiem, sposoby dowolne :)

      Usuń
  3. mmmm wygląda niebiańsko ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie ja pyszności tutaj widzę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sałatka wygląda pięknie, tak zdrowo i kolorowo, aż ma się ochotę ją schrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Boska, ładnie podana i kolorowa,super.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmmmmm pycha, ależ ja lubię takie rzeczy!
    Nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne, widzę, jedzenie.

    Moja ukochana szynka dojrzewająca <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudna, z tym sosem tabasco musi mieć fajny ostry smak :)

    OdpowiedzUsuń
  9. użyłam wędoznej szynki od henryka Kani i rewelacje, z taką kombinacją równiez polecam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie zmodyfikuję przepis wedle Twojego pomysłu ;)

      Usuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!