piątek, 30 sierpnia 2013

Lepimy pierogi - dziś z porzeczkami ;)

Witajcie ;)
Weekend już nastał - huraaaa, można poświęcić więcej czasu na ulubione, i te mniej lubiane ( sprzątanie ), czynności - w końcu wyspać się, chociaż do 7 :), poczytać, pooglądać dobry film, przygotować coś pysznego, coś, na co w zabieganym tygodniu najzwyczajniej nie mamy czasu.
Wspólne gotowanie my uwielbiamy, i lepienie pierogów również, najgorzej się zabrać, a potem, w dwie ( nie licząc trzech dziecięcych ) pary rąk  pierożki powstają z prędkością światła ;) Tak, tak, jest trocha z nimi zabawy, ale ile śmiechu, rozmów, pozytywnych chwil też z tym lepieniem pierożków się wiąże.
Dziś będą...

Pierogi na Słodko - z Porzeczkami

Już pewnie otwieracie sezon gruszkowy, jabłkowy, śliwkowy... nasze jeszcze dojrzewają, a my korzystamy z ostatnich, w tym roku, pysznych porzeczek ;) Kwaśne, ale za to jakie zdrowe!
A w połączeniu z delikatnym ciastem i słodką śmietanką nabierają zupełnie innego wymiaru, oferując nam cudowny, słodko - kwaśny smak lata ;)


Składniki na ciasto dla 6 osób:

  • 4 szkl.              maki pszennej
  • 1 szt.                 jajka
  • 1/2 szkl.           wody gazowanej
  • 1/2 szkl.           mleka
  • 1 łyżecz.            soli

Składniki na nadzienie:

  • 2 szkl.          porzeczek czerwonych
  • 5 łyż.              cukru drobnego
  • 1 łyż.               cukru waniliowego

Dodatkowo:
  • 300 ml          śmietany 12%
  • 4 łyżki           cukru drobnego
  • 1 łyż.               płynnego miodu naturalnego

Przygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, zrobić po środku dołek, wbić jajko, dolewając stopniowo wodę wymieszaną z mlekiem, wyrobić elastyczne, sprężyste ciasto.
Porzeczki umyć, osuszyć, wymieszać z cukrem kryształem i waniliowym, od razu przystąpić do robienia pierogów, by cukier nie zdążył się rozpuścić, ponieważ powstały słodki syrop utrudnia zlepianie brzegów.


Ciasto podzielić na części, każdą część rozwałkować na ok.0,3 mm, wyciskać za pomocą szklanki kółka, nakładać na środek po łyżeczce porzeczek i szczelnie zlepiać brzegi.
Pierogi można też zamrozić, rozkładając na desce wstawić do zamrażarki, gdy będą twarde, można je przełożyć do worka - po pracowitym dniu będą " jak znalazł " na pyszną kolację czy obiad :)


Zagotować lekko posoloną wodę, gotować pierożki, od momentu ich wypłynięcia, 3 minuty.
Śmietankę wymieszać z cukrem i miodem, kilka razy z odstępstwem kilku minut  przemieszać, by cukier rozpuścił się, polać gotowe pierożki i od razu podawać.



Smacznego!!!

A Wy lubicie pierogi " na słodko " - z owocami, z serem? Czy wolicie wersje słoną?
Jakie pierogi smakują Wam najbardziej?
Miłego weekendu ;)


16 komentarzy:

  1. Ależ one apetycznie wyglądają :) Osobiście wolę wersję na słono np. z kapustą i grzybami albo ruskie, ale takimi z serem lub jagodami też nie pogardzę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam na słono wile rodzai, ale i słodziutkimi nie gardzę, zwłaszcza gdy jest sezon na sezonowe owoce - nadziewam wszystkim, czym się da ;)

      Usuń
  2. I mimo że jestem po obiedzie, to patrząc na ten post od razu zrobiłam się głodna. Wygląda bardzo smacznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. z porzeczkami jeszcze nie jadłam! wygladaja smakowicie :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz je posmakować, a wtedy poczujesz tą rozkosz ;)

      Usuń
  4. mm ale one pysznie wyglądają, uwielbiam porzeczki; soki, drzemy ale żeby pierogi ? ;D musze sprobowac;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alicjo, każdy sposób jest wspaniały, my uwielbiamy i Was spróbować zachęcamy, nie polecam tego, co nie dobre, tylko same smakowitości podaję ;)

      Usuń
  5. Ojej, z porzeczkami?
    Kiedyś u babci rosły porzeczki, ale ilekroć próbowałam się do nich przekonać, tyle razy zawsze akcja spaliła na panewce. Zawsze były, według mnie, kwaśne - wszystkie rodzaje, a babcia miała ich co najmniej cztery - i z kwachem kojarzyć mi się będą. Już łatwiej przekonałam się do... aronii :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam to samo Zajęczaczku ;) Nie cierpiałam, ale jak to z czasem smaki się zmieniają... Ale powiem Ci że moje dzieci, mimo kwaskowatego smaku porzeczek, te pierogi uwielbiają - cukier robi swoje, a i słodka śmietanka dodaje delikatności oraz przełamuje ten intensywny kwaśny smak ;)
      Aronię bardzo lubię, ale robię z niej głównie soki na zimę i " na surowo " zajadamy się ;)

      Usuń
  6. Jakie pierogi o mamooo :) w poniedziałek u mnie zagoszczą na stole ^_^

    OdpowiedzUsuń
  7. Takich nigdy nie jadłam. Najbardziej lubię ruskie, ale na słodko też nie pogardzę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja pierogi uwielbiam pod każdą postacią! coś pysznego!

      Usuń
  8. uwielbiam pierogi, najbardziej ruskie :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!