środa, 10 września 2014

Zupa z fasolką szparagową i cukinią - idealna na jesienne smutki!

Witajcie,
Jesień już coraz bardziej! Czuć ją w powietrzu, widać jej nadejście po drzewach i kwitnących wrzosach, które uwielbiam. Jesień to nie tylko melancholia i deszcz za oknem, bywa przecież taka piękna, słoneczna, złota :)
Korzystamy na potęgę z jej darów - różnorodność warzyw i owoców w pięknych barwach aż zachęca do tworzenia pysznych dań, choć brak czasu ten zapał nieco studzi...
Są jednak takie dania, które nie wymagają wielkiego wkładu czasu, a przy tym wcale nie tracą na smaku ani też na wyglądzie.
Przykładem tego jest dzisiejsza zupa, zapraszam na...

Zupa z Fasolką Szparagową i Cukinią

Zupy u nas są na porządku dziennym, bez nich nie obchodzi się żaden obiad - zazwyczaj są lekkie, nietuczące, bardzo sycące i pyszne! No i nie wymagają długiego gotowania :)
Zupa z fasolką szparagową i cukinią smakuje bardzo przyjemnie, jest aromatyczna i pikantno-słodka w smaku. W naszej wersji jest przygotowana z żółtej cukinii, ale spokojnie  można zastąpić ją zieloną :)

Składniki:

  • 3 l                  bulionu drobiowego 
  • 3 szt.              małe cukinie żółte 
  • 400 g             fasolki szparagowej
  • 3 szt.              małych ziemniaków
  • 2 szt.              marchewki
  • 1 szt.              pęczek natki pietruszki
  • 3 szt.              plasterki ostrej zielonej papryki jalapeno pepperoni
  • sół i pieprz    do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. 
Zagotować bulion, dodać pokrojone warzywa, gotować ok 15 minut.

Fasolkę szparagową umyć dokładnie, podcinać końce z dwóch stron i pokroić na kawałki ok. 3 cm długości.
Cukinię umyć, nie obierając ze skórki pokroić w plasterki o grubości 1-1,5 cm, a następnie na ćwiartki - wraz z fasolką włożyć do gotującej się zupy.
Gotować ok. 10 minut, wyłączyć i zostawić pod przykryciem na 10 minut, by smaki się połączyły.

Pod koniec gotowania włożyć plasterki ostrej zielonej papryki jalapeno pepperoni, może również być ta ze słoika, marynowana. Gdy nie mam świeżej używam właśnie jej. 
Papryczka nie nadaje intensywnej ostrości, ale tworzy zupę delikatnie pikantną, lekko rozgrzewającą - co przy obecnych temperaturach jest zaletą :)
Jej ilość można dawkować wedle upodobań, jeśli nie lubicie ostrości w zupach, ten krok można śmiało pominąć. 
Przy podaniu zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki. Inne zioła również dozwolone :)

Smacznego!!!

Lubicie zupy?
Jadacie je regularnie, czy raczej " od święta"?
Jakie rodzaje zup preferujecie?
Miłego wieczoru :)

45 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Koniecznie Kochana :) Lekka, pyszna, rozgrzewająca... :)

      Usuń
  2. lubię takie niezabielane, lekkie zupki, na pewno jest dietetyczna. mam pół wielkiej cukinii z którą nie wiem co zrobić, obiorę ją i może wypróbuję Twój przepis na zupę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również takie lubię Żanetko i staram się dzieci przyuczać do " odchudzonych " dań :) Czasami musi być kawałek pizzy czy frytki, ale tylko domowe :)
      Zupki i warzywa uwielbiamy :)
      Polecam bardzo :)

      Usuń
  3. Wygląda przepysznie:) a zupy jadam dość często :D

    http://suzzue.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupy uwielbiam i właśnie sobie uświadomiłam, jak dawno ich nie jadłam... duży błąd! Muszę nadrobić zaległości i wybrać się jutro na bazarek po świeże warzywa :)
    pozdrawiam, A

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My uwielbiamy cukinię i wszystkie danie z niej, a zupę polecam - świetny smak :)

      Usuń
  5. Ojjj zupa idealna na chłodniejsze wieczory <3

    OdpowiedzUsuń
  6. taką zupkę choćby i 3x dziennie mogę jeść:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, mimo iż jest dietetyczna, to bardzo sycąca :)

      Usuń
  7. Cudowne przepisy... na pewno często będę tu wracać:)

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszne i zdrowe :)
    pozdrawiam woman-with-class.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam! zresztą ja w ogóle jestem zupowa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też jesteśmy zupowe :) Uwielbiamy i codziennie spożywamy :)

      Usuń
  10. ooo mniam mniam! Zjadłabym nawet zdjęcia! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie przepadam za zupami, ale chyba spróbuję przygotować, bo na prawdę dobrze wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam fasolkę szparagową a w zupie wygląda przepysznie.
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda apetycznie. Nie jestem zwolenniczką zup, ale fasolkę i cukinię lubię, więc fajnie byłoby wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja generalnie nie lubię zup, ale Twojej (Waszej) bym spróbowała :)
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za ciepłe słowo aldia arcadia :)
      Smakowita jest, polecamy :)

      Usuń
  15. O nie, blogi kulinarne na noc to zło! Idę coś zjesc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eeee tam! Do nocy jeszcze daleko Aniu :)
      Smacznego :)

      Usuń
  16. Ja właśnie czytam w nocy i skręca mi brzuch! Ale jutro będę mieć na obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!