piątek, 6 września 2013

Sałatka z grillowaną cukinią - palce lizać!

Witajcie ;)
Weekend zapowiada się bardzo pogodnie i słonecznie, można więc spotkać się z rodziną i przyjaciółmi przy grillu - smakowite jedzonko pachnące dymem, pozytywne rozmowy, doskonały humor - gwarantowane!
Dziś proponuję Wam przepis na sałatkę, która powstała podczas takiego właśnie grillowego biesiadowania, efekt końcowy i bogaty smak wszystkich zaskoczył, postanowiłam więc podzielić się nim, może i Wam przypadnie do gustu :)
A więc dziś będzie smakowita ...

Sałatka z Grillowaną Cukinią i Szynką

Grillowana cukinia smakuje wyśmienicie, to już odkryłam dawno temu, nadaje rewelacyjnego smaku tej sałatce, dodatkowo postanowiłam podgrillować szynkę parmeńską, moje oczekiwania sprawdziły się - z grilla jest równie pyszna i mega chrupiąca, dodatek zieleniny i warzyw wzbogaca smak, a pikantny, czosnkowy dressing wieńczy dzieło :)


Składniki dla 6 osób:

  • 2 szt.        cukinie średniej wielkości
  • 150 g        szynki parmeńskiej w plasterkach
  • 3 szt.         pomidory
  • 1 szt.         ogórek wężowy
  • 150 g        roszponki 
  • 2 łyż.         startego parmezanu
  • 6 szt.         gałązek natki koperku
  • 3 szt.         ząbki czosnku
  • 1 łyż.          soku z cytryny
  • 5 łyż.          oliwy z oliwek
  • 1 łyżecz.     sosu sojowego
  • 1/2 łyżecz.  pieprzu mielonego
  • 2 szcz.        soli

Przygotowanie:

Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w plasterki o grubości ok. 1 cm, posolić, wymieszać i pozostawić na 10 minut, aby puściły goryczkę, po tym czasie odcedzić i wykładać na średnio rozżarzony grill - grillować do uzyskania pożądanego efektu, ok. 3-5 min., z każdej strony.



Plasterki szynki parmeńskiej również wykładać na ruszt i grillować z obydwu stron aż do chrupkości, czas jest uzależniony od grubości plasterków, więc nie podaję - próbujcie.
Przygotować dressing: Czosnek oczyścić i zgnieść praską do czosnku, włożyć do kubeczka, dodać sos sojowy, oliwę, drobno posiekany koperek, pieprz i sok z cytryny, wymieszać i pozostawić pod przykryciem.


Roszponkę opłukać, osuszyć, wyłożyć do salaterki, dodać grillowaną cukinię oraz szynkę parmeńską.
Pomidory pokroić w plastry i przekroić na pół, wyłożyć na sałatkę.
Ogórek obrać ze skórki, za pomocą obieraczki tworzyć z niego cienkie i długie paseczki, pozwijać je finezyjnie i wyłożyć na sałatkę.


Polać wszystkie składniki przygotowanym dressingiem, jeśli jest potrzeba, doprawić do smaku solą, jednak należy uwzględnić że słona jest szynka parmeńska, cukinia oraz sos sojowy, który dodajemy do dressingu - aby nie przedobrzyć :)
Sałatkę delikatnie wymieszać, posypać startym parmezanem i od razu podawać.


Smacznego!

Lubicie cukinię i szynkę parmeńską? Przyrządzacie je na grillu?
Jakie sałatki najbardziej lubicie?
Udanego weekendu :)

12 komentarzy:

  1. pycha, z chęcią bym zjadła!!

    OdpowiedzUsuń
  2. rajciu :) uwielbiam grilowaną cukinię :) i gotowaną i surową w zasadzie też :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też jestem cukiniożerna ;) Cała rodzinka uwielbia, więc jak jest sezon to zajadamy się nią pod każdą postacią ;)

      Usuń
  3. ojej wygląda fantastycznie a smakuje na pewno jeszcze lepiej, aż skrętów żołądka dostałam i ślinotoku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ostatnie zdjęcie woła mnie po imieniu ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Salatka rewelacyjna chociaz sos zmienilam na francuski knorra z torebki I mialam mix salat dodatkowo grila brak wiec przydala sie patelnia grilowa.jak najbardziej polecam ! Pyyyycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. 51 yr old Structural Engineer Ferdinande Rewcastle, hailing from Drumheller enjoys watching movies like Only Yesterday (Omohide poro poro) and Bodybuilding. Took a trip to Old Towns of Djenné and drives a XC60. przydatne tresci

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!