czwartek, 26 września 2013

Szybkie ciasto z karmelizowanymi jabłkami - bez pieczenia

Witajcie ;)
Jesień, jesień już w pełni! Ostatnim czasem pogoda jest wręcz fatalna, i nie to, że nie lubię jesieni, bo lubię, i to bardzo, ale tą złotą, piękną, słoneczną... Deszcz też nie jest zły, owszem, gdy jestem w ciepłym domu, wcale mi nie przeszkadza, nawet powiedziałabym, że go bardzo lubię, puk, puk, puk, po szybach, a w moich rękach ulubiona książka, obok paruje w kubku gorąca herbata - uwielbiam takie momenty! Ale gdy trzeba gdzieś biegnąć, a trzeba często, to już staje się nieznośny.
Aby nie dać się złej pogodzie, warto sobie umilać każdą chwilę ulubionymi czynnościami, ja lubię przyrządzać różne pyszności, niestety wrzesień mnie wykoleił odrobinę - dzieci do szkoły, praca, obowiązki...
Czas pędzi z prędkością światła, spieszę się, ciągle jestem w pośpiechu, by zdążyć ze wszystkim, ale nie udaje mi się, przekładam więc sprawy na kolejny dzień, a potem na kolejny...
Czy też tak macie?

Ciasto z Karmelizowanymi Jabłkami bez Pieczenia

No tak, bez pieczenia, bo brakuje na nie czasu ;)
A tak serio, to ciasto jest znakomitą, i oczywiście smakowitą, propozycją dla wszystkich zabieganych :)
Mało czasu, ale tak się chce czegoś pysznego, słodkiego, aromatycznego. A tu jabłek całe mnóstwo, a i herbatniki są " w zapasach ", do tego trocha śmietanki i można się delektować smacznym ciastem bez pieczenia.


Składniki:

  • 400 g              herbatników 
  • 300 ml           śmietany 18%
  • 200 ml           zimnego mleka
  • 1,5 łyż.             mąki ziemniaczanej
  • 6 szt.               jabłek średniej wielkości
  • 2 szkl.            cukru 
  • 9 łyż.                wody
  • 1 łyż.                soku z cytryny
  • 1 - 5 łyż           cynamonu ( wedle upodobania )
  • 1 op.                cukru waniliowego

Przygotowanie:

Krem: Śmietanę wlać do rondelka z grubym dnem, dodać 1 szklankę cukru, zagotować, na wolnym ogniu, często mieszając, by nie powstały grudki, gotować 5 min. W zimnym mleku rozpuścić mąkę ziemniaczaną i waniliowy cukier, wlewać powoli do gotującej się śmietany, energicznie mieszając, zagotować, po 3 min. zdjąć  z ognia, przestudzić.
Herbatniki połamać na kawałki, połowę włożyć do formy ( ok. 25 x 25 cm ), polać połową ciepłego kremu - rozprowadzić równomiernie.


Jabłka: Jabłka obrać ze skórek, oczyścić z gniazd i pokroić na ósemki, by kawałki nie były zbyt cienkie, bo rozpadną się, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
Karmel: Na patelnię wsypać cukier, dodać wodę, wymieszać, podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając, gdy utworzy się karmel o złotym kolorze, powoli dodawać porcjami jabłka, by karmel nie stężał, ciągle mieszając, dodać cynamon.
Gdy jabłka zmiękną, zdjąć je z ognia i ostudzić.


Na herbatniki i śmietanowy krem wyłożyć połowę karmelizowanych jabłek, przykryć je drugą połową herbatników, a następnie powtórzyć czynność - na herbatniki krem i na górę jabłka.
Formę owinąć folią i wstawić do lodówki na 4-6 godzin, po tym czasie można podawać.


Smacznego!!!

A Wy lubicie takie smakowite " szybkie rozwiązania "?
Jakie ciasta bez pieczenia tworzycie?
Miłego wieczoru :)

31 komentarzy:

  1. Nie jest fajnie czytać tak SMACZNY post, gdy w domu nie mam nawet ciasteczka jednego :))

    Wygląda pysznie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne ciasto :) i bardzo apetyczne!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no kochana, zaszalałaś teraz :) aż ślinotoku dostałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ślinotok podobno dobry na trawienie ;) Smacznego Kochana :)

      Usuń
  4. nawet nie domyślałam się, jak to jest banalnie proste! Na miniaturce zdjęcia wyglądało to jak kolejne kulinarne dzielo nad którym trzeba spędzić długi czas a tu taka niespodzianka :)
    MUSZĘ to zrobić!;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A widzisz Słonko? Raz- dwa i gotowe - i wygląda i smakuje bardzo dobrze, a to wszystko w krótkim czasie gotowe ;)

      Usuń
  5. o matkoo! jestem zachwycona przepisem, dla mnie, dla mnie!! ja nie jestem ciastowa, więc trafiłaś w 100, o!;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj La Lolla i daj znać jak Ci zasmakuje ;)

      Usuń
  6. nie ma mowy! kradnę przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ proszę bardzo ;) Korzystaj Kochana do woli - jabłuszka są więc czas tworzyć ;)

      Usuń
  7. Genialne! Zrobię jutro rodzince : *
    Powiedz mi, jest szansa na przepis na jakąś sałatkę, którą można wziąć na uczelnię? : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana koniecznie zrób :)
      Szansa jest, ale proszę poczekaj citkę, chora jestem, nie myśli mi główka, ani nawet tworzyć coś wymyślnego nie mogę ;)
      Zobacz proszę na przepisy sałatek w zakładce " Przepisy od A do Z " lub po prawej stronie, na pasku bocznym, jest tam przepis z soczewicą, z paluszkami krabowymi i ryżem, z orzechowym dressingem - takie sałatki jak najbardziej nadają się na " dłuższe wyście " na uczelnię czy do pracy, a jak tylko wyzdrowieję, obiecuję że tym się zajmę ;)

      Usuń
  8. A za moim M. chodzi szarlotka, a mi się tak nie chce piec, a to mu zrobię niespodziankę hi hi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Atrapę raczej ;) Hyhy, ale pyszną ;) Uwielbiam szarlotkę :)

      Usuń
  9. szybko i smacznie :D bardzo podoba mi się ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie szybkie pomysły :))

    Pozdrawiam,
    http://ewakuchennie.blogspot.com/
    https://www.facebook.com/pages/Ewa-Kuchennie/683595538318332

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również ja, zwłaszcza gdy czas uwiera... ;)

      Usuń
  11. Kocham tę wirtualną książkę kucharską :*
    Otóż znowu podsunęliście mi prosty, a ciekawy i pyszny przepis do wypróbowania.

    Jeśli chodzi o moje ciasta bez pieczenia - KOCHAM jeść domek, taki sernik. Robić już nie za bardzo :D ale dla tego smaku warto się poświęcić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Zajeczaku ;*
      A " domku " nie jadłam, musisz koniecznie gdzieś go w swojej przestrzeni wirtualnej ulokować, bym też wypróbowała, posmakowała, nie trzymaj tylko dla siebie ;)

      Usuń
  12. Czy można dodać surowe jabłka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale to ciasto bez pieczenia, więc jabłka ściemnieją, mimo skropienia je sokiem z cytryny, i będą zbyt chrupiące w odniesieniu do pozostałości - miękkiej i kremowej :)
      Doradzałabym chociaż je sparzyć lub poddusić, nawet bez dodatku cukru.

      Usuń
  13. Pomysł świetny, ale następnym razem dodam zdecydowanie mniej cukru do masy. Teraz nie da się tego za dużo zjeść, co może wyjdzie na dobre, ale tak bardzo by się jeszcze chciało... Poza tym, palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, rzeczywiście jest mega słodkie - kawałeczek zaspokaja zapotrzebowanie na cukier :)

      Usuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!