piątek, 4 października 2013

Gruszkowa przekąska z pleśniowym serem i orzechami

Witajcie ;)
Jak Wam zdrówko dopisuje?
U mnie niestety nie za bardzo, od tygodnia zmagam się z okropnym przeziębieniem, które odbiera mi siły i chęć na wszystko, no ale takie są uroki jesieni, nie tylko piękno otaczającego świata lecz także katar, kaszel... ech, no nic, walczę dalej, a Wam chcę dziś zaproponować smakowitą przystawkę, szybką przekąskę z gruszkami w roli głównej, a więc zapraszam na...

Gruszki Grillowane z Pleśniowym Serem i Orzechami

Jest to jedna z moich ulubionych przekąsek, która wyznacza się harmonią smaków i doskonałym aromatem.
To doskonała propozycja dla wszystkich smakoszy, które gustują w serach pleśniowych i, oczywiście, w gruszkach, a jeśli uwielbiacie gruszki, a za pleśniowym serem nie przepadacie, to możecie zastąpić go innym, ulubionym serem o wyrazistym smaku.
Orzechów użyłam laskowych, dają niesamowity smak, ale równie dobrze ta przystawka smakuje z orzechami włoskimi a nawet pistacjami.


Składniki dla 2 osób:

  • 4 szt.        dojrzałe gruszki twarde  
  • 50 g           sera gorgonzola lub innego z niebieską pleśnią 
  • 8 szt.        orzechów laskowych 
  • 1 garść     rukoli

Przygotowanie:

Gruszki umyć, osuszyć i rozkroić na połówki, radzę nie wycinając ogonków, dodają rustykalnego charakteru przystawce, a nawet pomagają podczas jedzenia :)
Gruszki oczyścić z gniazd nasiennych robiąc delikatne wgłębienie, ułożyć na talerzu.
Gorgonzolę lub inny pleśniowy, bądź nie pleśniowy, ser pokroić w kostkę, wkładać do wgłębienia każdej gruszki.



Gruszki grillować w mikrofalówce na opcji grill przez 12 min., lub wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem pergaminowym i zapiekać w piekarniku przy temperaturze 200 C ok. 15 min., aż ser rozpuści się.
W tym czasie orzechy laskowe posiekać nożem na małe kawałki, wyłożyć na suchą patelnię, podrumienić, czas od czasu mieszając. 
Grillowane gruszki wyłożyć na talerze z rukolą, posypać chrupiącymi orzechami i od razu podawać.


Smacznego!!!

Lubicie takie przekąski, czy nie przepadacie za pleśniowym serem?
Kochane, sałatki oraz zupy, o które prosiliście, postaram się zrobić, a następnie zamieścić na blogu przepisy, najszybciej jak się da, niech tylko wyzdrowieję i przyjdę do siebie po tym przeziębieniu :)
Udanego weekendu Wam życzę ;*
Trzymajcie się zdrowo!

11 komentarzy:

  1. Dostałam ostatnio od znajomych własnoręcznie wyhodowane gruszki, już wiem co z nimi zrobię ;) ! dzięki za pomysł !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj w takim razie koniecznie Kaasja :) I daj znać jak smakowały ;)

      Usuń
  2. Zdecydowanie moje smaki:) Prosto a zarazem wykwintnie, delikatnie ale z charakterem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Miałam robić podobne wczoraj, ale w końcu o nich zapomniałam :) Pyszności!!!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie mocne łączenia smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gruszki w połączeniu z serem pleśniowym są pyszne, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm... aż mi ślinka pociekła :P muszę zrobić

    OdpowiedzUsuń
  7. Hej kochana zapraszam do siebie:
    http://desingandmylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!