środa, 30 października 2013

Kluski śląskie uwielbiamy, a Wy?

Witajcie ;)
Po " leniwych gołąbkach ", przepis na które podawałam Wam tu, czas na bardziej pracochłonne danie, ale za to jakie smakowite!!!
Kluski śląskie rewelacyjnie smakują o każdej porze roku, idealne na niedzielny czy świąteczny obiad w gronie rodziny - zadowolą każde podniebienie i choć wymagają trocha czasu i wkładu pracy, zadowolenie po zjedzeniu ich będzie niesamowite, a jeśli zrobimy ich więcej, podwajając lub nawet potrajając porcje składników, można przechowywać w chłodnym miejscu, pod przykryciem, będą umilać nam nie jeden obiadek :)
Zapraszamy więc na...

Kluski Śląskie z Polędwiczką i Sosem

Właściwie to możemy je podawać z wieloma innymi mięsnymi propozycjami, doskonale smakują z każdym rodzajem mięsa duszonego, pieczonego, smażonego, a także z roladami... przepis okaże się wkrótce, bo są w naszych planach ;) a do tego sałatka z modrej kapusty ( już jutro dodam przepis ) warzywna, surówka lub ogóreczki kiszone i... niebo w gębie gwarantowane ;)


Składniki dla 5 - 6 osób:

  • 1 kg            ziemniaków  
  • 250 g         mąki ziemniaczanej 
  • 2 szt.          jajka kurze 
  • 800 g          polędwiczki wieprzowej
  • 6 łyż.           mąki pszennej 
  • 2 l                bulionu mięsnego 
  • 1 szt.           cebula duża 
  • 4 łyż.           oleju do smażenia 
  • 1 łyżecz.       papryki ostrej w proszku
  • sól i pieprz   do smaku 

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i przepuścić przez praskę do miski - wystudzić.
Chłodne ziemniaki delikatnie ugnieść rękami, tworząc równą płaszczyznę z góry, podzielić na cztery równe części, jedną z czterech części ziemniaków wybrać łyżką i przełożyć na stronę ziemniaków,a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, aby jej ilość wypełniła otwór. 
Dodać jajka, odrobinkę soli - wyrobić gładką, nie klejącą się masę.


Z masy ziemniaczanej formować kulki, wielkość wedle uznania, delikatnie spłaszczać je dłonią i robić, za pomocą palca, wgłębienie - wykładać na suchą tackę.
Zagotować wodę, do wrzątku rzucać kluski, jak zaczną się gotować, delikatnie zamieszać, gotować ok. 5 min.
Polędwiczkę umyć i osuszyć,oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące pszennej i wyłożyć na mocno rozgrzany olej - obsmażyć ze wszystkich stron, wyjąć, na tymże oleju podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulkę.


Przełożyć polędwiczkę i cebulę do naczynia z grubym dnem, zalać 2 l gorącego bulionu - dusić pod przykryciem ok. 25-35 min, aż do miękkości.
Polędwiczkę wyjąć, do gotującego się bulionu powoli wlewać rozpuszczona w zimnej wodzie mąkę ( mąki 2-3 łyżki, w zależności od tego, jak gęsty sos chcecie uzyskać ) - energicznie mieszając zagotować, doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem, pogotować jeszcze 3 min. i wyłączyć. 
Na talerze wykładać porcje klusek, polewać sosem i podawać z pokrojoną w plasterki polędwiczką. 



Smacznego!!!

Lubicie kluseczki?
Spokojnego wieczoru :)

45 komentarzy:

  1. Uwielbiam te okrągłe kluseczki z dziurką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moja droga, od kilku dni jadam w biegu, a Ty mi takie coś??? oj.....

    milusiego wieczoru :****

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego Kotku, zatrzymaj się na chwilę i... zrób sobie kluseczki ;)

      Usuń
  3. Uwielbiam również, tylko rzadko jadam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smak z dzieciństwa zawsze gdy jechałam do cioci na wakacje a mieszka w Jaworznie na obiad były przynajmniej raz w tygodniu kluski śląskie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak Sówko, to danie, które zapada w pamięć :)

      Usuń
  5. uwielbiam kluski śląskie do tego mięsko! mm pychotka. ale narobiłaś mi smaka!

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę zrobić kluski śląskie bo bardzo lubimy oboje z mężem, a jeszcze bardziej kopytka plus żeberka ♥

    Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo, kopytka to również nasz przysmak :)
      Dziękuję Hexx :)

      Usuń
  7. Uwielbiam kluski śląskie :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam kluski śląskie, przypominają mi dzieciństwo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niedzielny obiadek czy rodzinne " posiedzenie " to tylko z kluskami ;)

      Usuń
  9. U mnie niedzielny czy bardziej uroczysty obiad nie może obejść się bez klusek śląskich:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas też, nie zawsze, ale dosyć często ;)

      Usuń
  10. kluseczki jak malowane no i obowiązkowo z dziurką, też robię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam kluski śląskie, niestety nie mam jakoś odwagi by robić sama, więc zazwyczaj ograniczam się do kupionych....i Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas robi kluski Wojtas, ja jedynie pomagam formować i dziurki robić ;)

      Usuń
  12. uwielbiam je, a u Ciebie wyglądają cudownie! mniam! <3


    Pozdrawiam,
    ohvictorria.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiamy również :) Zawsze smakują genialnie ;)

      Usuń
  13. Kluseczki normalnie jak u mojej babci :D Aż mi ślinianki oszalały na ich widok, pychota! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, potrafią wywołać ślinotok ;) Kluseczki zawsze smakują wspaniale ;)

      Usuń
  14. mniam:D
    http://rozaliafashion.blogspot.com/2013/11/burgundy-is-great.html

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja uwielbiam kluski! Wczoraj i dzisiaj je miałam : ) Do tego suróweczka i schabowy (tylko to mięso lubie - innego nie zjem) mm pychotka :)

    Pozdrawiam, PiszącDniem : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze schabowym też smakują wyśmienicie, kluski pasują do wszystkich rodzajów mięs, ja czasem zajadam się nimi jedynie polanymi sosem i z surówką ;)

      Usuń
  16. Ilekroć je robię - wychodzą gnieciuchy, lub rozpadają się podczas gotowania.
    Nie wiem, czy to wina ziemniaków, czy zbyt dużej ilości mąki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ej Kochana, trocha treningu i będziesz mistrzynią ;) Może za mało mąki lub jajka dajesz, ze Ci się rozpadają?

      Usuń
  17. mimo ze slaskie w poznaniu czesto jemy:) zapraszam Cie kochana na rozdanie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kluseczki są wszędzie mile widziane i zajadanie ;)
      Dzięki Rossnett ;)

      Usuń
  18. ja uwielbiam, taki obiadek to marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam kluski śląskie , ja to w ogóle kluskowa jestem :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hyhy, ja też mogę się nazwać kluskową, mogę kilka dni z rzędu je jeść i nie nudzą się mi wcale ;)

      Usuń
  20. Może kiedyś nauczę się kluski śląskie robić -mam męża Ślązaka, to mu może niespodziankę zrobię jak jego ulubione danie przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie mąż nauczył, choć i tak zawsze on robi, ja tylko kulam i dziurki robię :)

      Usuń
  21. dawno nie jadłam klusek śląskich. :D
    aż ślinka cieknie ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może czas przygotować i rozkoszować się smakiem Kochani ;)

      Usuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!