poniedziałek, 23 grudnia 2013

( Przed ) Świąteczny rarytas - mleczko z karpia w jajku

Witajcie ;)
Już jutro Wigilia! Przygotowania trwają, w kuchni unoszą się niesamowite zapachy przyrządzanych świątecznych dań i wypieków, które umilać nam będą świętowanie :)
Karpie przyrządzamy zawsze tuż przed kolacją Wigilijną, smażone w bułce, na masełku oraz karp zapiekany w piekarniku.
Kupując całe karpie, a tylko takie kupujemy, znajdujemy w nich " wkładkę " - mleczko. Wiele naszych znajomych po prostu go wyrzucało, do momentu aż... spróbowały u nas usmażonego w jajku - niebo w gębie!
Nie wierzycie? Wypróbujcie koniecznie - w oczekiwaniu na uroczystą kolację mleczko w jajku stanowi sowity postny posiłek w ciągu dnia.
Zapraszamy na...

Mleczko z Karpia Smażone w Jajku

Mleczko z karpia jest dla nas daniem szczególnym, ponieważ zajadamy go tylko raz w roku, przed Wigilią. Ma niesamowity, delikatny, lekko słodkawy smak, doprawione solą, pieprzem i sokiem z cytryny smakuje wybornie, przyrządza się go bardzo szybko, więc warto spróbować, nawet jeśli uważacie, że jest... niesmaczne ;)
Proporcji nie podaję, ponieważ w zależności od ilości mleczka oraz swoich preferencji go doprawiacie odpowiednią ilością soli, pieprzu i soku z cytryny - na oko :)


Składniki:

  • mleczko z karpia
  • jajka kurze
  • mąka do panierowania
  • sok z cytryny wedle upodobań
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Mleczko z karpia dokładnie umyć i delikatnie oczyścić z nadmiaru błonek, podzielić na mniejsze kawałki, wyłożyć na sitko by ociekła woda.
Po tym oprószyć mleczko solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, delikatnie wymieszać i odstawić na kilka chwil.



Do miseczki wsypać trocha mąki, ilość reguluje się w zależności od ilości mleczka z karpia.
Jajka rozmącić, dodać szczyptę soli i pieprzu.
Kawałki mleczka obtaczać w mącę, a następnie w jajku, wykładać na rozgrzany na patelni olej - smażyć na małym ogniu po 3 - 5 min. z każdej strony.


Usmażone mleczko wykładać na talerz wyścielony papierowymi ręcznikami, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Wykładać porcjami na talerze i podawać z plasterkami cytryny, można przed jedzeniem dodatkowo skropić sokiem z cytryny.



Smacznego!!!

Przyrządzacie mleczko z karpia, a może próbowaliście u kogoś tego rarytasu?
Jeśli nie, to gorąco zachęcamy - jest przepyszne!

9 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie!
    Najchętniej wprosiłabym się na degustację :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie próbowałam, ale wygląda wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  3. mm wygląda smacznie;D
    Zapraszam do nas www,ddoubles,tk
    obs za obs?

    OdpowiedzUsuń
  4. aż żałuję, że dopiero teraz odpaliłam internet. Takie pyszności mogłam zrobić ajj. No nic zapisałam i za rok zrobię. :)
    POzdrowionka
    KRESKA

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Żanetko, mleczko jest w każdej rybie-samcu, to białko w czystej postaci :)

      Usuń
  6. W zwykłym rybnym dostane to mleczko z karpia ? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Raczej nie Vea, ale warto popytać, można poszukać też w delikatesach ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!