Święta to magiczny czas, który spędzamy z rodziną i bliskimi nam ludźmi, magiczna aura świąt wprowadza wszystkich w błogi, radosny nastrój - zapach choinki, kolędy, prezenty, smakowite potrawy i wypieki - kto tego nie lubi? :)
Na świątecznym stole nie może zabraknąć też mięsa, jakby nie było, większość osób go uwielbia, jednak zamiast kupowanych wędlin lepiej posmakować i uraczyć naszych gości domowym dziełem.
Niewiele zachodu, a smak niesamowity! Przyrządzone w domu mięso smakuje wyśmienicie i najważniejsze - wiemy, co jemy :)
Dzisiejszą gwiazdą jest...
Karkówka Pieczona w Czosnku i Ziołach
Dzięki aromatycznym ziołom i czosnkowi mięso podczas pieczenia przechodzi ich aromatem uzyskując nie tylko cudowny zapach, od którego aż wierci w brzuszku, ale i niesamowity, bogaty smak, nie zakłócając przy tym autentycznego, mięsnego.
Karkówka wychodzi bardzo soczysta, delikatna w smaku, miękka i różowa w środku - taką uwielbiamy najbardziej!
Składniki:
- 2,5 - 3 kg karkówki wieprzowej
- 5 szt. dużych ząbków czosnku
- 1 łyżecz. kminku mielonego
- 1 łyżecz. tymianku
- 1 łyżecz. majeranku
- 1 łyżecz. kolendry
- 1 łyżecz. rozmarynu
- 1 łyżecz. startego imbiru
- 1 łyżecz. pieprzu mielonego
- 1 łyż. przyprawy typu Kucharek
- 1/2 szkl. oliwy lub oleju
- sól do smaku
Przygotowanie:
Mięso umyć i osuszyć.
Czosnek przepuścić przez praskę, dodać zioła, imbir, pieprz, przyprawę oraz olej - wymieszać dokładnie, aż powstanie jednolita marynata, posmarować nią mięso ze wszystkich stron, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 3 - 4 godziny.
Jeśli nie przepadacie za gotowymi przyprawami, to zastąpcie Kucharka solą morską, nie zmienia smaku mięsa.
Nagrać piekarnik na 220 C.
Dno brytfanny, lub innego żaroodpornego naczynia z pokrywą, posmarować olejem, włożyć zamarynowane mięso, wstawić do rozgrzanego piekarnika, bez pokrywy!, piec przez 25 - 35 minut, aż mięso nabierze ładnego, złotego koloru.
Zmniejszyć temperaturę na 200 C, przykryć naczynie z mięsem pokrywą - piec jeszcze przez 40 - 50 minut.
Uwaga! Czas pieczenia zależy od piekarnika, każdy działa inaczej, więc kierujcie się wyczuciem, najpierw mięso ładnie podpiec, co da się zaobserwować, a następnie piec do gotowości próbując pod koniec pieczenia - gdy po wbiciu ostrego noża lub szpikulca leci przezroczysty płyn, mięso jest gotowe!
Po wskazanym czasie piekarnik wyłączyć, mięso pod przykryciem zostawić w piekarniku jeszcze na 15 minut.
Wyjąć z naczynia, wyłożyć na paterę i dać mu wystygnąć, po wystygnięciu mięso włożyć do lodówki - podawać pokrojone w cienkie plastry.
" Wzorek " w karkówce możecie sobie wybierać osobiście, czym więcej łączeń, tym karkówka jest pyszniejsza :)
Smacznego!!!
Lubicie domowe mięsa?
A karkóweczka Wam smakuje?
Przyrządzacie je sami, czy wolicie kupowane?
Mniam, taka własnoręcznie przygotowana pieczeń to dopiero smakuje :P
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, i dlatego ją uwielbiamy :)
Usuńwłasnie dziś kupiłam piękny okaz karkóweczki i będę przyprawiać :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam po prostu :)
Mmm, będą smakowite Święta Małgorzatko :)
UsuńWspaniała karkówka! Uwielbiam domowe wędliny. Sama też często takie piekę. Są duuużo lepsze od kupnych!
OdpowiedzUsuńwow... kocham takie mięsko ! do tego świeży chlebek posmarowany musztardą i jestem w niebie :)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie, mam nadzieje, że smakuje tak samo, bo zamierzam jutro zrobić :D
OdpowiedzUsuńPolecam Haniu :)
Usuń35 year old Electrical Engineer Teador Laver, hailing from Sault Ste. Marie enjoys watching movies like Private Parts and Flying. Took a trip to Al Qal'a of Beni Hammad and drives a Maserati 450S Prototype. sprawdz moje zrodlo
OdpowiedzUsuń