wtorek, 17 grudnia 2013

Świąteczna karkówka ziołami pachnąca

Witajcie ;)
Święta to magiczny czas, który spędzamy z rodziną i bliskimi nam ludźmi, magiczna aura świąt wprowadza wszystkich w błogi, radosny nastrój - zapach choinki, kolędy, prezenty, smakowite potrawy i wypieki - kto tego nie lubi? :)
Na świątecznym stole nie może zabraknąć też mięsa, jakby nie było, większość osób go uwielbia, jednak zamiast kupowanych wędlin lepiej posmakować i uraczyć naszych gości domowym dziełem.
Niewiele zachodu, a smak niesamowity! Przyrządzone w domu mięso smakuje wyśmienicie i najważniejsze - wiemy, co jemy :)
Dzisiejszą gwiazdą jest...

Karkówka Pieczona w Czosnku i Ziołach

Dzięki aromatycznym ziołom i czosnkowi mięso podczas pieczenia przechodzi ich aromatem uzyskując nie tylko cudowny zapach, od którego aż wierci w brzuszku, ale i niesamowity, bogaty smak, nie zakłócając przy tym autentycznego, mięsnego.
Karkówka wychodzi bardzo soczysta, delikatna w smaku, miękka i różowa w środku - taką uwielbiamy najbardziej!


Składniki:

  • 2,5 - 3 kg      karkówki wieprzowej
  • 5 szt.             dużych ząbków czosnku
  • 1 łyżecz.        kminku mielonego
  • 1 łyżecz.        tymianku 
  • 1 łyżecz.        majeranku
  • 1 łyżecz.        kolendry
  • 1 łyżecz.        rozmarynu
  • 1 łyżecz.        startego imbiru 
  • 1 łyżecz.        pieprzu mielonego
  • 1 łyż.              przyprawy typu Kucharek
  • 1/2 szkl.        oliwy lub oleju
  • sól                 do smaku

Przygotowanie:

Mięso umyć i osuszyć.

Czosnek przepuścić przez praskę, dodać zioła, imbir, pieprz, przyprawę oraz olej - wymieszać dokładnie, aż powstanie jednolita marynata, posmarować nią mięso ze wszystkich stron, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 3 - 4 godziny.
Jeśli nie przepadacie za gotowymi przyprawami, to zastąpcie Kucharka solą morską, nie zmienia smaku mięsa.


Nagrać piekarnik na 220 C.
Dno brytfanny, lub innego żaroodpornego naczynia z pokrywą, posmarować olejem, włożyć zamarynowane mięso, wstawić do rozgrzanego piekarnika, bez pokrywy!, piec przez 25 - 35 minut, aż mięso nabierze ładnego, złotego koloru.
Zmniejszyć temperaturę na 200 C, przykryć naczynie z mięsem pokrywą - piec jeszcze przez 40 - 50 minut.
Uwaga! Czas pieczenia zależy od piekarnika, każdy działa inaczej, więc kierujcie się wyczuciem, najpierw mięso ładnie podpiec, co da się zaobserwować, a następnie piec do gotowości próbując pod koniec pieczenia - gdy po wbiciu ostrego noża lub szpikulca leci przezroczysty płyn, mięso jest gotowe!


Po wskazanym czasie piekarnik wyłączyć, mięso pod przykryciem zostawić w piekarniku jeszcze na 15 minut.
Wyjąć z naczynia, wyłożyć na paterę i dać mu wystygnąć, po wystygnięciu mięso włożyć do lodówki - podawać pokrojone w cienkie plastry.
" Wzorek " w karkówce możecie sobie wybierać osobiście, czym więcej łączeń, tym karkówka jest pyszniejsza :)


Smacznego!!!

Lubicie domowe mięsa?
A karkóweczka Wam smakuje?
Przyrządzacie je sami, czy wolicie kupowane?

9 komentarzy:

  1. Mniam, taka własnoręcznie przygotowana pieczeń to dopiero smakuje :P

    OdpowiedzUsuń
  2. własnie dziś kupiłam piękny okaz karkóweczki i będę przyprawiać :)
    uwielbiam po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała karkówka! Uwielbiam domowe wędliny. Sama też często takie piekę. Są duuużo lepsze od kupnych!

    OdpowiedzUsuń
  4. wow... kocham takie mięsko ! do tego świeży chlebek posmarowany musztardą i jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda niesamowicie, mam nadzieje, że smakuje tak samo, bo zamierzam jutro zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  6. 35 year old Electrical Engineer Teador Laver, hailing from Sault Ste. Marie enjoys watching movies like Private Parts and Flying. Took a trip to Al Qal'a of Beni Hammad and drives a Maserati 450S Prototype. sprawdz moje zrodlo

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!