sobota, 28 grudnia 2013

Sylwestrowa przekąska - Pieczarki faszerowane

Witajcie ;)
Święta już za nami, teraz nadchodzi najwyższy czas na skomponowanie Sylwestrowego menu, aby szampańska zabawa była udana warto przygotować pyszne przekąski, bo nie samą zabawą człowiek żyje ;)
Sylwestrowe przysmaki muszą nie tylko pysznie smakować, ale również być łatwymi do podania i zjedzenia, nie zawsze jest czas i chęć na serwowanie kilku wymyślnych dań, najlepiej więc sprawdzają się szybkie przekąski " na jeden ząb ", które można zajadać nawet podczas zabawy ;)
Dziś zapraszam Was na...

Zapiekane Pieczarki Faszerowane

Takie pieczarki są łatwe i szybkie w przygotowaniu, ładnie wyglądają na stole i wyśmienicie smakują, a jednocześnie są lekkie, co nie znaczy że mało sycące :)
Najlepiej do ich przyrządzenia wybierać pieczarki średniej wielkości, nie za duże, ani zbyt małe - pomieszczą odpowiednią ilość farszu, by zrównoważyć proporcje.


Składniki dla 8-10 osób:

  • 20 szt.            pieczarek średniej wielkości
  • 150 g             mielonego mięsa 
  • 1 szt.              marchewka
  • 1/2 szt.           mała cukinia
  • 1/2 szt.           pęczka szczypiorku
  • kilka gałązek pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do formy i skropienia pieczarek.

Przygotowanie:

Pieczarki dokładnie umyć i osuszyć, oczyścić, odciąć nóżki od kapeluszy najdalej, jak się da.


Przygotować farsz: marchewką obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 
Cukinię umyć i również zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, tak samo nóżki z pieczarek, następnie dodać mielone mięso, posiekany szczypiorek i pietruszkę, doprawić solą i pieprzem do smaku - wymieszać.


Przygotowanym farszem szczelnie napełniać czapeczki pieczarek, wyłożyć na posmarowaną olejem formę, skropić z góry olejem i wstawić do rozgrzanego na 160 C piekarnika - piec 25 - 30 minut, aż pieczarki zbrązowieją.


Porada: pieczarki można dodatkowo posypać startym żółtym lub pleśniowym serem.
Można podawać je na gorąco lub na zimno - w każdej wersji smakują wyśmienicie ;)


Smacznego!!!

Lubicie faszerowane pieczarki?
Jakie nadzienie najbardziej Wam smakuje?
Udanego weekendu :)

9 komentarzy:

  1. Jedno z moich ulubionych dań <3

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmmmmmmmm oooo wow ! smacznie !!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy takich nie jadłam:( Muszę to zmienić bo wyglądają wspaniale i nie są trudne w przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń
  4. lubie z mielonym farszem. mięsko i pieczarki pycha:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!