poniedziałek, 30 grudnia 2013

Sylwestrowe przysmaki - Chorizo w cieście francuskim

Witajcie ;)
Jak Wasze przedsylwestrowe przygotowania? Kreacje naszykowane?
My dziś zatroszczymy się o Wasze podniebienia :)
Proponujemy świetną przekąskę, czy przystawkę, jak kto woli, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim smakoszom, a zwłaszcza wielbicielom tradycyjnych hiszpańskich kiełbasek - chorizo :)
Zapraszamy na...

Chorizo Zapiekane w Cieście Francuskim

Błyskawicznie przygotowuje się tą przystawkę, a smak.. jest po prostu obłędny! Kiełbaski chorizo w chrupiącym, złotym cieście francuskim, dosmaczone kminkiem, który dodatkowo podkreśla intensywność smaku - mmm, pyszne! I znikają ze stołu w mgnieniu oka!
Z podanych składników wychodzi ok. 16 - 18 sztuk.


Składniki:

  • 1 op.          ciasta francuskiego
  • 250 g         kiełbasy chorizo
  • 1 szt.          jajko kurze
  • 3 łyżecz.     kminku

Przygotowanie:


Chorizo obrać ze skórki, podzielić na kawałki ok. 2,5 - 3 cm.
Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć płat wzdłuż na dwie równe części.


Wzdłuż jednej strony ciasta, z odstępstwem ok. 3 cm. od brzegu, wyłożyć jeden obok drugiego kawałki chorizo, aby był między nimi 1 cm odstęp - jak na zdjęciu.
Brzeg obok chorizo posmarować rozmąconym jajkiem, przykryć kiełbaski ciastem, wyrównując brzegi.
Za pomocą widelca skleić, delikatnie dociskając, brzegi ciasta.


Nożem podzielić ciasto na porcje, przecinająć w miejscach między kiełbaskami.
Jeśli pozostaje wolne miejsce w cieście, delikatnie go uformować z góry, by zostało dociśnięte do kiełbaski - wyłożyć na blachę wyścieloną papierem pergaminowym.


Górę i łączenia ciasta posmarować jajkiem, posypać kminkiem i wstawić do rozgrzanego na 250 C, piec 10 - 15 min., aż ciasto zazłoci się.
Chorizo trocha nadmiernie przypieka się po bokach, ale nie martwcie się, smakuje pysznie!
Podawać na gorąco lub na zimno.


Smacznego!!!

Zachęcam Was także do wypróbowania Ślimaczków z szynką parmeńską - przepis TU.


Lubicie szybkie i łatwe do zrobienia przekąski?
A ciasto francuskie?
Miłego wieczoru ;*

8 komentarzy:

  1. Szkoda, że nigdzie nie mogę dostać kiełbasy chorizo :( Mam tylko taką w cienkich plasterkach i chyba podziałam coś z nią i ciastem francuskim :) Wygląda przepysznie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jeszcze przed świętami było jej wszędzie pełno ;)

      Usuń
  2. Wygląda smakowicie, ale nie wiem czy dałabym rade takie cos stworzyć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, chyba siebie nie doceniasz ;)

      Usuń
    2. No troche :) Wiesz, zapiekanka wychodzi mi świetnie, ale do takich różnych smakowitych rzeczy to ja raczej talentu nie mam :)

      Usuń
    3. Wydaje Ci się, z pewnością dasz radę ;)

      Usuń
  3. Apetyczne :D Ślimaczki również wydają się być smakowite ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!