Jak Wasze przedsylwestrowe przygotowania? Kreacje naszykowane?
My dziś zatroszczymy się o Wasze podniebienia :)
Proponujemy świetną przekąskę, czy przystawkę, jak kto woli, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim smakoszom, a zwłaszcza wielbicielom tradycyjnych hiszpańskich kiełbasek - chorizo :)
Zapraszamy na...
Chorizo Zapiekane w Cieście Francuskim
Błyskawicznie przygotowuje się tą przystawkę, a smak.. jest po prostu obłędny! Kiełbaski chorizo w chrupiącym, złotym cieście francuskim, dosmaczone kminkiem, który dodatkowo podkreśla intensywność smaku - mmm, pyszne! I znikają ze stołu w mgnieniu oka!
Z podanych składników wychodzi ok. 16 - 18 sztuk.
Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego
- 250 g kiełbasy chorizo
- 1 szt. jajko kurze
- 3 łyżecz. kminku
Przygotowanie:
Chorizo obrać ze skórki, podzielić na kawałki ok. 2,5 - 3 cm.
Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć płat wzdłuż na dwie równe części.
Wzdłuż jednej strony ciasta, z odstępstwem ok. 3 cm. od brzegu, wyłożyć jeden obok drugiego kawałki chorizo, aby był między nimi 1 cm odstęp - jak na zdjęciu.
Brzeg obok chorizo posmarować rozmąconym jajkiem, przykryć kiełbaski ciastem, wyrównując brzegi.
Za pomocą widelca skleić, delikatnie dociskając, brzegi ciasta.
Nożem podzielić ciasto na porcje, przecinająć w miejscach między kiełbaskami.
Jeśli pozostaje wolne miejsce w cieście, delikatnie go uformować z góry, by zostało dociśnięte do kiełbaski - wyłożyć na blachę wyścieloną papierem pergaminowym.
Górę i łączenia ciasta posmarować jajkiem, posypać kminkiem i wstawić do rozgrzanego na 250 C, piec 10 - 15 min., aż ciasto zazłoci się.
Chorizo trocha nadmiernie przypieka się po bokach, ale nie martwcie się, smakuje pysznie!
Podawać na gorąco lub na zimno.
Smacznego!!!
Zachęcam Was także do wypróbowania Ślimaczków z szynką parmeńską - przepis TU.
Lubicie szybkie i łatwe do zrobienia przekąski?
A ciasto francuskie?
Miłego wieczoru ;*
Szkoda, że nigdzie nie mogę dostać kiełbasy chorizo :( Mam tylko taką w cienkich plasterkach i chyba podziałam coś z nią i ciastem francuskim :) Wygląda przepysznie !
OdpowiedzUsuńA jeszcze przed świętami było jej wszędzie pełno ;)
UsuńWygląda smakowicie, ale nie wiem czy dałabym rade takie cos stworzyć :)
OdpowiedzUsuńKochana, chyba siebie nie doceniasz ;)
UsuńNo troche :) Wiesz, zapiekanka wychodzi mi świetnie, ale do takich różnych smakowitych rzeczy to ja raczej talentu nie mam :)
UsuńWydaje Ci się, z pewnością dasz radę ;)
UsuńApetyczne :D Ślimaczki również wydają się być smakowite ;)
OdpowiedzUsuńI smakują smakowicie Malenko :)
Usuń55 yr old Community Outreach Specialist Magdalene Marlor, hailing from Arborg enjoys watching movies like Radio Free Albemuth and Basketball. Took a trip to Works of Antoni Gaudí and drives a Ferrari 250 LM. dlaczego nie zobaczyc tutaj
OdpowiedzUsuń