poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Cukinia chrupiąca z pysznym sosem

Witajcie,
Cukinie młodziutkie aż kuszą ze sklepowych półek, są tak pyszne, słodkawe i delikatne w smaku, aż zachęcają do jedzenia, nawet maluchów, więc jak tylko zaczyna się sezon na cukinie i są łatwo dostępne, kupujemy je na okrągło oraz przyrządzamy rozmaite pyszności z jej użyciem.
Bardzo pysznym i szybkim sposobem na kolacje, obiad i też jako przystawkę jest cukinia smażona na patelni i podana z pikantnym sosem.

Chrupiące Cukinie z Pikantnym Sosem

Błyskawiczne w przygotowaniu i smaczne do pochrupania, ale tak naprawdę chrupiąca jest tylko " powłoczka " a w środku kryje się delikatny miąższ o słodkawym posmaku - połączenie tego wspaniałego smaku z pikantnym sosem nadaje całości wyrazistości - zachęcamy do spróbowania :)

Chrupiące Cukinie z Pikantnym Sosem

Składniki:

  • 2 szt.          cukinie młode
  • 5 łyż.          mąki pszennej
  • 150 ml        gęstego jogurtu
  • 1 łyż.           śmietany 18%
  • 2 szt.           ząbki czosnku
  • 2 szczyp.     ostrej papryczki w proszku
  • 1 szczyp.     cukru
  • sól i pieprz   do smaku
  • 4 łyż.           olej do smażenia


Przygotowanie:

Cukinie umyć, osuszyć i pokroić na plasterki o grubości  mniej więcej 1cm, oprószyć solą, wymieszać i odstawić na 5min., by zmiękły, dokładnie osuszyć, obtoczyć lekko w mące i wykładać na patelnię z rozgrzanym olejem, smażyć po 3min. z każdej strony, na złoty kolor.
Przygotować sos: Jogurt wymieszać ze śmietaną, dodać zmiażdżony czosnek, doprawić do smaku solą, cukrem i świeżo mielonym pieprzem - wyłożyć do malutkich miseczek, z góry posypać szczyptą ostrej papryczki.
Na talerz wyłożyć cukinię, podawać z sosem.

Chrupiące Cukinie - pycha!

Smacznego!!!



11 komentarzy:

  1. Na noc takie pyszności pokazujesz, żebym się głodna zrobiła? Nieładnie. Chcesz, żebym podjadała po nocach i tyła? :P
    Ta cukinia wygląda tak apetycznie, że naprawdę głodna się robię, jak patrzę na zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. xkeylimex cukinia nie tuczy, więc śmiało możesz podjadać nawet w nocy, bez szkody na sylwetce :)

      Usuń
  2. strasznie pochłaniają tłuszcz z patelni..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak częściowo jest, ale dzięki cienkiej warstewce maki i smażeniu na mocno rozgrzanym oleju, da się tą niedogodność zniwelować do minimum :)

      Usuń
  3. to jest pyszota!!! :) moja przyjaciółka często robi różne wynalazki i kiedyś zdarzyło jej się usmażyć coś takiego -rewelka!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam Ruda :) Pysznota, a z sosikiem.... Ach, uwielbiamy!

      Usuń
  4. bardzo często jemy tak przyrządzoną cukinię, ale nigdy nie próbowałam jej jeść z takim sosem :) byle do lata .... a na pewno spróbuję!!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!