środa, 22 sierpnia 2012

Warzywa po gruzińsku - adżapsandali

Witajcie,
Sezon warzywny wre, więc korzystamy do woli z darów natury, bo nie tylko wspaniale smakują, ale też są sycące, lekkie i przepyszne! Dzięki warzywom przyrządzimy posiłek dosłownie w kilka minut, a dania przygotowane z nich wyznaczają się pełnią koloru i doskonałym aromatem, idealne na każdy dzień i od święta, na rodzinny obiad i też na wystawne przyjęcie lub biesiadę z przyjaciółmi.


Adżapsandali - Ragout z Bakłażanem

Adżapsandali to gruzińskie danie z warzywami, które jest przygotowywane na bazie bakłażana, jest niesamowicie pyszne i aromatyczne, więc w sezonie warzywnym gości na naszym stole bardzo często. Przygotowanie, to tylko kilka minut, a smak - rewelacyjny!


Składniki:

  • 2 szt.         bakłażan średniej wielkości
  • 1 szt.         cukinia młoda
  • 3 szt.         marchewki młode
  • 1 szt.         por 
  • 1 szt.         duża cebula
  • 4 szt.         pomidor
  • 1 szt.         pęczek pietruszki
  • 4 szt.         gałązki kolendry 
  • 4 szt.         żabki czosnku
  • 1 szt.         kawałek papryczki chilli 
  • 1 szt.         kostka wołowa
  • 3 łyż.         oleju do smażenia
  • sól i pieprz  do smaku

Przygotowanie:

Marchewkę umyć i pokroić w plasterki, cebulę oczyścić i pokroić w półplasterki.
W głębokim naczyniu rozgrzać olej, wyłożyć marchewkę i cebulę - smażyć, czas od czasu mieszając, ok.10min.
Bakłażany i cukinię umyć, pokroić na plastry, oprószyć odrobiną soli i pozostawić na 15min., by zmiękły i puściły goryczkę, po tym czasie osuszyć papierowym ręcznikiem, wyłożyć do duszonej marchewki z cebulą, delikatnie wymieszać, smażyć 10min. 


Kostkę wołową rozpuścić w 500ml wrzątku, powstały bulion wlać do bakłażanów, dodać papryczkę chilli ( można to danie przygotować też z wołowiną, w tym celu należy ugotować bulion na mięsie wołowym, gdy będzie miękkie, pokroić go w kostkę, i włożyć do bulionu, dodać warzywa i dusić, jak dalej ) - dusić 10min. 
Por oczyścić, białą część pokroić w plasterki, dodać do warzyw, posypać solą i pieprzem, do smaku, delikatnie wymieszać - dusić na wolnym ogniu 5min.
Pomidory umyć i pokroić w ćwiartki, włożyć do warzyw, dodać drobno pokrojony czosnek - dusić jeszcze ok.5min. Pietruszkę i kolendrę drobno posiekać, można też dodawać listeczki, oraz posypać gotowe danie. 
Adżapsandali podawać w naczyniu w którym się dusiło.



Smacznego!!!



14 komentarzy:

  1. Świetne danie! Przymierzam się do zrobienia go, bo niedawno przeglądałam książkę "Kuchnia gruzińska" i przepis na tę potrawę przyciągnął moją uwagę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hania-Kasia my też pasjonujemy się tą kuchnią, bo wszystkie dania gruzińskie to wiele świeżych składników: warzywa, owoce, przyprawy i zióła, prócz tego mięso, z reguły baranina lub jagnięcina, które, ze względów deficytu w naszych sklepach, zastępujemy wieprzowiną, i drób - same pyszności :)

      Usuń
  2. Jak dla mnie rewelacja. Chętnie bym się wprosiła na taki posiłek;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Widzę kochana, że zabierasz nas dziś w kulinarną podróż :) Ja uwielbiam takie dania- chyba zapiszę sobie ten przepis i wypróbuję podczas wakacyjnego wyjazdu (będzie szpan :P).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gruzińska kuchnia nie jest mi obca, wychowałam się, częściowo, na tych daniach :)
      Szpan będzie Kochana, bez dwóch zdań :) Możesz też dla odmiany dodawać mięso do tego dania, to bardziej dla facetów, bo warzywami nie zawsze sobie pojedzą, też świetnie komponuje się i smakuje :)

      Usuń
  4. Jakie pysznosci, pokusze sie i zrobie u mnie cos takiego, powiem szczeze ze jeszczze igdy takiego dania nie robilam;) rdzinka bedzie azaskoczona;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie polecam :-) Szybkie, pyszne, kolorowe, dzieciom bardzo smakuje :)

      Usuń
  5. Alez pysznie! Szkoda, ze Mezczyzna nie lubi baklazana... Chociaz - w takiej wersji moze by sie skusil :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggi, z pewnością się skusi, dodaj mu tam mięska jeszcze :)

      Usuń
  6. O jej to musi bycprzepyszne...
    http://dobre-rady-nie-od-parady.blogspot.de/

    OdpowiedzUsuń
  7. Byłam niedawno w Gruzji, jadłam adżapsandali- pycha i dlatego szukałam przepisu. Na pewno to zrobię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie zachęcamy :) My uwielbiamy :)

      Usuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!