wtorek, 2 grudnia 2014

Lekka sałatka ze szpinakiem, gruszką, mango i kurczakiem

Witajcie,
Nadejście chłodów, prócz zmiany garderoby na bardziej ciepłą, wcale nie wzbudziło ochoty na pochłanianie bardziej treściwych i kalorycznych posiłków. Nawet ze słodkościami, mającymi za zadanie umilać długie wieczory czy poprawiać zdołowany nastrój, jest całkiem przyzwoicie, bez przesady i nadmiaru :)
W naszej kuchni nadal królują lekkie, aczkolwiek pożywne, dania, które swoim smakiem oraz wyglądem zapewniają więcej frajdy jak słodycze!

Sałatka z Mango, Szpinakiem i Kurczakiem

Gdy pierwszy raz przygotowałam tą sałatkę, zniknęła ze stołu  ciągu kilku minut, i to nie tylko dlatego, iż jest nas pięcioro :)
Smakuje wyśmienicie, a przygotować ją można w ciągu kilkadziesiąt minut, wliczając oczywiście czas gotowania kurczaka.
Sałatka jest lekka, ale jednocześnie bardzo pożywna, idealnie pasuje jako przekąska, danie główne lub dodatek do innych dań.

Składniki:
  • 350 g               świeżego szpinaku
  • 400 g               filet z kurczaka
  • 2 szt.                świeże owoce mango średniej wielkości
  • 1 szt.                duża gruszka
  • 1 łyż.                przyprawa z suszonych warzyw naturalnych 
  • 1 łyż.                soku z cytryny
  • 1 łyżeczk.        octu balsamicznego
  • 1 szczyp.          cukru 
  • 5 łyż.                 oleju rzepakowego lub oliwy 
  • sól morska i pieprz - do smaku 

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności przygotować sos: drobno pokrojone, suszone warzywa zalać odrobiną wrzątku i odstawić na 5 min. Po tym czasie dodać sok z cytryny, ocet balsamiczny, cukier, sól i pieprz do smaku, a na samym końcu olej bądź oliwę - dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem.

Filet z kurczaka włożyć do gotującej się wody, aby zachować jego soczystość, i gotować pod przykryciem przez 15 - 20 min.
Czas gotowania zależy od wielkości fileta. Nie kroić przed gotowaniem! Mięso ma być półmiękkie i jędrne, po przekuciu ma uwalniać przezroczysty płyn.
Po ugotowaniu filet wystudzić i pokroić na kawałki, wedle uznania, ja najczęściej kroję w długie paski.

Szpinak opłukać, delikatnie osuszyć i wyłożyć do miski.
Owoce mango obrać ze skóry, delikatnie odkroić miąższ od pestki i pociąć w długie słupki, łódeczki, bądź kwadraty, jak wolicie :) 
Gruszkę umyć, usunąć gniazdo, skórki nie obierać, jeśli jest miękka. Miąższ również pokroić w słupki lub kwadraty. 
Kawałki gruszki, mango i kurczaka wyłożyć na szpinak. 
Sos ponownie wymieszać, polać sałatkę i od razu podawać. 

Smacznego!!!

Lubicie lekkie sałatki?
A może zamiast szpinaku i owoców wolicie warzywa do kurczaka?
Jakie sałatki obecnie królują na Waszych stołach?
Miłego wieczoru :)

15 komentarzy:

  1. ciekawe połączenie ale widać, że smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Za szpinakiem nie przepadam, ale czasami lubię zjeść.
    Wygląda smakowicie bardzo :)

    Zapraszam Cię serdecznie na mojego bloga.
    Dopiero zaczynam, jednak kilka wpisów się już pojawiło.
    Dodaję do obserwowanych i pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak maluchy pałaszują ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ostatnimi czasy jadamy właśnie tak, podobnie....pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzieki Kochana za odwiedziny. Jestem kompletnie zielona co dogotowania także będę tu często zaglądać. Przepisy rewelacja a ta sałatka wygląda cudnie aż by się zjadło. Widać, ze dzieciakom smakuje Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały przepis i super sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe czy moi domownicy- wybredy by zjedli taką sałatkę.

    OdpowiedzUsuń
  8. Twoje dania wyglądają pysznie więc nie dziwię się, że dzieci jedzą szpinak, sama jestem jego zwolenniczką.

    OdpowiedzUsuń
  9. Prezentuje się zdrowo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Od wczoraj jestem na zwolnieniu i coś czuję, że będę eksperymentowała w kuchni :) fajne masz przepisy :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!