poniedziałek, 6 maja 2013

Szybka zupa tuńczykowa

Witajcie,
Zupy są niezastąpione podczas obiadu, idealne o każdej porze roku, w zimne dni stają się bardziej treściwe, natomiast z nadejściem wiosny, che się nam czegoś bardziej lekkiego, delikatnego i... szybkiego, aby nie spędzać na gotowaniu kilku godzin. Nasza dzisiejsza propozycja jest bardzo pyszna, a jednocześnie szybka, gotowanie jej zajmuje dosłownie kilka chwil, nie jest skomplikowana, więc bez problemu ugotujecie ją nawet bez specjalnych umiejętności kucharskich, a więc zapraszamy :)

Szybka Zupa Tuńczykowa

Ta zupa zadziwi Was łatwością przygotowania i zachwyci wspaniałym smakiem, jest lekka, sycąca i bardzo pożywna, ma niesamowity aromat i doskonałą barwę smaku, można ją spożywać na gorąco, na ciepło, a nawet na zimno, w upalne dni - wypróbujcie koniecznie!


Składniki:

  • 2 szt.            puszki tuńczyka w sosie własnym w kawałkach 
  • 4 szt.            małe ziemniaki 
  • 2 szt.            marchewki 
  • 6 łyż.            ryży długoziarnistego 
  • 1 szt.            pęczek natki pietruszki 
  • 1 szt.            bulionetka warzywna
  • 1 szczyp.      chilli w proszku
  • sól i pieprz    do smaku

Przygotowanie:

W garnku zagotować 3 l wody, dodać bulionetkę lub inną ulubioną przyprawę do zup, można również wykorzystać gotowy bulion mięsny lub warzywny, tylko należy na zimno go przecedzić, by pozbyć się tłuszczu.
Ziemniaczki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę oczyścić i pokroić w plasterki, ryż opłukać w zimnej wodzie kilka razy, by zupa nie była mętna - dodać warzywa oraz ryż do bulionu i gotować 15 - 20 min., aż zmiękną.
Włożyć do bulionu tuńczyka w kawałkach wraz z sosem - zagotować, po 5 min. gotowania wyłączyć.
Podawać z natką pietruszki.


Smacznego!!!


20 komentarzy:

  1. Ale genialny pomysł! Rewelacja i takie apetyczne zdjęcia. Mniami...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiamy ją jest bardzo smaczna i lekka ;)

      Usuń
  2. Mniam, uwielbiam tuńczyka - w takiej formie na pewno też by mi smakował :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością Kasiu, zwłaszcza że można ją spożywać na gorąco, ciepło, a nawet na zimno - smakuje wspaniale ;)

      Usuń
  3. Uwielbiam tuńczyka,przepis wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. w takiej formie nie jadłam tuńczyka, ale na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ciekawa :) nigdy bym na to nie wpadła :) ale chętnie spróbuję ponieważ prezentuje się rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tak też smakuje, tuńczyk nadaje rewelacyjnego smaku, a zupka jest sycąca i zdrowa ;)

      Usuń
  6. zupa rybna to nie na moje kubki smakowe, ale pięknie wygląda na zdjęciu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. zupka tuńczykowa .... ciekawe :) i chyba smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lekka, a jednocześnie sycąca:) W sam raz jako obiadek po bieganiu lub na kolację:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności, zawsze zamawialam pizze z tunczykiem, boska ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również lubię pizzę z tuńczykiem i w ogóle uwielbiam tuńczyka ;)

      Usuń
  10. Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie Esiaczku :* Spróbuj koniecznie, jestem pewna, że Ci zasmakuje :)

      Usuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!