poniedziałek, 25 lutego 2013

Łosoś z Karmelizowanymi Marchewkami

Witajcie ;)
Dziś zapraszamy Was na wyśmienitego łososia podanego z pysznymi, karmelizowanymi marchewkami.
Danie jest bardzo pożywne, zdrowe i nadzwyczajnie proste w przygotowaniu, nie wymaga też dużego nakładu finansowego, najwygodniej kupić łososia w całości, oczywiście patroszonego, pokroić go w dzwonki i możemy zaczynać swoją przygodę z przygotowaniem przepysznego dania, które na pewno wszystkim zasmakuje, zapraszamy ;)

Łosoś z Karmelizowanymi Marchewkami

Danie pełne smaku, połączenie soczystego łososia, pieczonego pod folią w piekarniku, ze słodyczą karmelizowanych, młodych marchewek, tak, tak, można już takie kupić w sklepie, i kolacja lub obiad dla czterech osób będą bardzo udane!

Pyszny Łosoś
  Składniki:
  • 1,5 kg       łososia, cztery dzwonki
  • 200 g        masła naturalnego
  • 1 kg          młodej marchwi
  • 4 łyżecz.    cukru
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie Marchwi:

Marchew myjemy, nie obieramy, najlepiej użyć maleńkich sztuk, na patelni rozgrzewamy ok. 70 g masła, wykładamy marchew i smażymy na wolnym ogniu, nie dopuszczając aby masło się przypaliło.
Lekko podsmażone marchewki podlewamy połową szklanki wody i tak dusimy na małym ogniu ok. 10 min., by marchewki lekko zmiękły, a woda odparowała.
Dodajemy 4 łyżeczki cukru, sól pieprz do smaku, mieszając karmelizować marchewki ok. 5 min.

Marchew śliczna i zdrowa

Przygotowanie Łososia 

Łososia wkładamy do tacki aluminiowej lub naczynia żaroodpornego, przyprawiamy solą  pieprzem  wkładamy resztę masła, pokrojonego w kostki, miedzy dzwonki.

Łosoś z Masełkiem

Tak przygotowaną rybę dobrze jest na początek pieczenia przykryć folią aluminiową, by się nie spiekła za mocno.
Pieczemy łososia 15 min., po tym czasie folie ściągamy  i pieczemy jeszcze 30 minut, aż łosoś stanie się pięknie złocisty.

Łosoś gotowy do pieczenia ;)

Łososia podajemy wraz z karmelizowanymi marchewkami.

Smakowitości!

Smacznego!!!

24 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Cieszymy się na takie komentarze i dajemy gwarancje że tak wspaniale smakuje jak wygląda.

      Usuń
  2. Rybkę zawsze robię w piekarniku, natomiast marchewki strasznie mnie zaintrygowały!
    Pozdrawiam A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuje zrobić, taka marchew pasuje prawie do wszystkiego:))

      Usuń
  3. O mamusiu, ale zrobiłam się głodna. Ryby kocham od zawsze, ale te marchewki!!! Cudo pod względem estetycznym, a smak tylko sobie wyobrażam i przełykam ślinę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też kochamy ryby żywe jak i na talerzu a marchew jest pyszna i bardzo szybko się ją robi.

      Usuń
  4. Tak ostatnio trafiasz ze smakami... :> Późny wieczór a ja oglądam zdjęcia najpyszniejszej ryby na świecie ;> No wiesz, wrzucanie takich postów o takiej porze jest niebezpieczne ;) Idę odbezpieczyć lodówkę, może mam tam jeszcze odrobinę mojego wędzonego łososia? Twój przepis idzie na pierwszy ogień w weekend :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to życzymy smacznego a wędzony jest też wspaniały, pozdrawiamy:))

      Usuń
  5. koleżanko, a Ty znowu mnie szczujesz smakowitościami :)

    muszę do Ciebie na kurs się zapisać :****

    OdpowiedzUsuń
  6. A jasne zapraszamy ale po twej czapeczce widać że kursu ci nie trzeba:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no nie mów, że myślisz, że to ja :P

      Usuń
  7. wygląda po prostu przepysznie :)
    pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny post. Miła atmosfera na twoim blogu. Podoba mi się tutaj.
    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga. Nowe zdjęcia.
    Jeśli spodobają Ci się moje zdjęcie polub mnie na fan page: https://www.facebook.com/pages/In-another-light/413836138693856
    Będę Ci ogromnie wdzięczna.

    Życzę miłego dnia. Pozdrawiam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z chęcią spróbowałabym tego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie jadłąm karmelizowanych marchewek ! musze spróbować a łososia uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To specjalność Wojtasa, są przepyszne :)

      Usuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!