środa, 13 lutego 2013

Walentynkowe śniadanie, a może kolacja? Serca nadziane ;)

Witajcie ;)
Walentynki, piękne i romantyczne święto dla wszystkich zakochanych, a i dla singli też, przecież zawsze można sprawić sobie fajny prezent, zaszaleć na zakupach, coś pysznego upichcić ;)
U nas dziś będzie propozycja dla każdego - pyszna i szybka, a wręcz błyskawiczna, choć wszędzie królują torty, pyszne i kolorowe desery miłosne, my stawami na prostotę, bo każda potrawa przygotowana i podana z miłością jest najsmaczniejsza na świecie!

Nadziane Serca z Ciasta Francuskiego

Tak, tak, ciasto francuskie w roli głównej, błyskawicznie się upiecze, dobrze smakuje w każdej kombinacji, na słodko i na słono, i na pikantnie. Na Walentynkowe śniadanie, i na każde inne, codzienne, a może na deser, a może też na kolacje romantyczną, czy solo, wybór należy do Was ;)

Nadziane Serce Pikantne z Ciasta Francuskiego
Składniki:

  • 2 szt.          opakowania ciasta francuskiego
  • 1 szt.          puszka sardynek w sosie pomidorowym lub tuńczyka
  • 4 łyż.          kremu czekoladowego, masła orzechowego lub nutelly
  • 1 szt.          jajko kurze
  • 1/2 łyżecz.  chilli
  • 1 łyż.          ulubionych ziół

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwinąć, złożyć na pół i za pomocą noża wykroić serce. Po ile mamy dwa opakowania, powtarzamy czynność - my przygotowaliśmy za jednym zamachem dwa serducha, jedno ze szprotkami pikantnymi, drugie z kremem czekoladowym ze słoika - mieliśmy więc danie i deser ;)

Etapy Przygotowania

Żółtko oddzielić od białka, lekko go rozmącić, białko odstawić na chwilę, będzie potrzebne.
Serca z ciasta rozłożyć, na jedną połowę, na środek, wyłożyć nadzienie pikantne, w naszym przypadku to szprotki w sosie pomidorowym wymieszane z chilli i suszonymi ziołami prowansalskimi, brzegi dookoła posmarować białkiem, przykryć drugą połówką serca z ciasta, docisnąć starannie brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło.
Możecie włożyć do środka serduszka wszystko, co lubicie i w czym gustujecie, macie szerokie pole do popisu - warzywa, ryby, sery, pasztety... ;)

Nadziane Serce Słodki z Ciasta Francuskiego

Teraz czas na drugie serce - słodkie. Tu też możecie czarować do woli, serduszko można nadziać ulubionym dżemem, kremem, czekoladą, masą kajmakową.... wybór należy do Was, w każdym razie wkładacie do serduszka to, co lubicie ;) 
Serca z ciasta rozdzielić, bo wycinaliśmy podwójnie, na jedną połowę po środku wyłożyć czekoladowy krem, bądź inną " słodycz " brzegi serca posmarować białkiem, przykryć drugą połówką, docisnąć.

Nadziane Serce Pikantne w rozkroju :)

Nadziane serducha delikatnie wyłożyć na wyścieloną pergaminem blachę, rozmąconym żółtkiem posmarować górę ciasta - wstawić do piekarnika nagrzanego na 220 C, piec ok. 15 min., lub do pożądanej chrupkości.
Od razu podawać ;)

Nadziane Serce Słodkie w rozkroju ;)
Smacznego!!!



36 komentarzy:

  1. Kocham Twoje pomysły :) Już jestem w 7 niebie :) A nie miałam pomysłu i proszę...
    Miłej nocki i cudownych Walentynek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja w tym roku przygotuje lasagne dietetyczna:) tylko ciiiiicho sza, to tajemnica:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo, dietka! Na Walentynki? Żartujemy, świetny pomysł, dotrzymamy tajemnicy ;)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    3. od kiedy nie mogę soli- on też przestał:) jest nam raźniej:)

      Usuń
    4. na zdrowie mu to poświęcenie wyjdzie:)

      Usuń
    5. Dziekuje za paczuche dbas zo moj poziom cuktu. Dziekuje:*

      Usuń
  3. Cudnie wygląda - serce z sercem to jest pomysł!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy Esy, floresy, fantasmagorie ;)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. W sam raz na Walentynki i na każdy inny dzień w roku - z miłością ;)

      Usuń
  5. jesteś prawdziwą inspiracją :))
    radosnych walentynek :***

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak romantycznie. My mamy dziś rocznicę ślubu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miłej rocznicy, i jeszcze wiele kolejnych, co najmniej z 80 ;)

      Usuń
  7. Mniam, ale apetycznie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale świetny pomysł, będę musiała za rok coś takiego zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcamy Kasiu, łatwo i szybko ;) A jak smakowicie ;)

      Usuń
  9. Wygląda przepysznie! Mniam, ale mam ochotę na coś słodkiego ..:P

    http://vanilliapl.blogspot.com/

    xoxo

    OdpowiedzUsuń
  10. Z chęcią bym sprawdziła jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aknezz to tylko kilka chwil - błyskawicznie się przyrządza, i nie koniecznie na walentynki ;)

      Usuń
  11. Genialny pomysł! Ślinka mi cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Pomysł na serducha rewelacyjny.
    Ja często korzystam z ciasta francuskiego - ostatnio jak został mi farsz do pierogów z kapustą i grzybami to resztę zrobiłam właśnie z ciastem francuskim i było ok :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana, a ciasto francuskie my też uwielbiamy, na słodko, na słono, na pikantnie... zawsze smakuje wyśmienicie i szybko przyrządza się ;)

      Usuń
  13. Ależ smacznie to wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  14. However, there is a" natural lipsuction treatment. I also felt scared by the idea, because there was no cancer risk and no evidence of fatty tissue, according to The Daily Mail,"
    Feeling great is worth ten houses. But I persisted To be honest it was all
    natural: 'No butt implants, no butt injections, no anything to my butt. This understandably becomes a hindrance to the normal circulation of the blood.

    My web page ... how to get big breast

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!