czwartek, 15 listopada 2012

Znany i lubiany - Sernik z brzoskwiniami

Witajcie :)
Czy lubicie serniki? Kto zagląda na nasz blog, wie że uwielbiamy! Dziś znów będzie serniczek, w wersji bardzo, bardzo przez nas lubianej. Sernik z brzoskwiniami jest bardzo popularnym ciastem, choć przepisy na niego też są różne, każda/każdy robi " po swojemu ", my dziś przedstawimy wersję " po naszemu " :)
Jest dosyć pracochłonny, ale uwierzcie, efekt końcowy jest niesamowicie... pyszny i piękny.
Składniki są łatwo dostępne, więc uzbrójcie się w cierpliwość i zaczynamy!

Sernik z Brzoskwiniami pod Kołderką

Sernik przepyszny - cienkie ciasto na dole i po boczkach, dużo puszystej serowej masy i brzoskwinki, a pokryty jest " kołderką " z ubitych białek i startego ciasta - mmm! Pyszne, słodkie, rozkoszne!
Podajemy przepis na jedną porcję, na małą blaszkę, gdy jednak pieczemy dużą blachę ( 30 x 40 cm ), bo jak się już bawić, to na całego, przygotowujemy z podwójnej porcji podanych składników.

Sernik z Brzoskwiniami pod Kołderką 

Składniki na ciasto:

  • 3 szkl.         mąki krupczatki 
  • 250 g          margaryny mlecznej
  • 4 łyż.           cukru
  • 5 szt.           jajek
  • 1 łyżecz.      proszku do pieczenia
  • 1 szczyp.     soli
Składniki na masę:
  • 500 g         twarogu sernikowego 
  • 1 szt.          jajko
  • 100 g         masła 
  • 2 szkl.        cukru
  • 1 szt.          budyń śmietankowy ( bez cukru )
  • 1 szt.          duża puszka połówek brzoskwiń 
  • cukier puder  do posypania ciasta

Przygotowanie:

Mąkę wsypać do dużej miski, można w niej później wygodnie wyrabiać ciasto, dodać margarynę, posiekać ją nożem. Żółtka oddzielić od białek, i dodać je do mąki, białka schłodzić w lodówce przed ubijaniem.
Wsypać cukier i proszek do pieczenia - zagnieść jednolite ciasto. 
Podzielić go na dwie równe części, jedną owinąć folią i włożyć do zamrażarki, drugą częścią wyłożyć dno wysmarowanej cienką warstewką margaryny, blachy, wychodząc odrobinę na boki. Ciasto jest bardzo kruche, najlepiej rozprowadza się go rękami. 

Etapy Przygotowania

Przygotować masę serową - masło utrzeć z 1 szklanką cukru i jajkiem na puszystą, jednolitą masę, dodać twaróg sernikowy i budyń połączyć wszystko za pomocą łyżki - masę serową wyłożyć na ciasto, na nią wyłożyć wcześniej odsączone i pokrojone w grube plastry brzoskwinie.
Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania wsypać szklankę cukru, ubijać aż rozpuści się, a piana stanie się sztywna i nabierze połysku, wyłożyć na brzoskwinie, rozprowadzić delikatnie łyżką.

Piana z białek i starte ciasto

Wyjąć z zamrażarki drugą część ciasta, zetrzeć go na białka za pomocą tarki o dużych oczkach, rozprowadzić równomiernie za pomocą widelca.
Wstawić ciasto do nagrzanego na 175 C piekarnika - piec ok. 45 - 50 min., aż ciasto nabierze złotego koloru.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Pyszny serniczek - mniam!

Smacznego!!!


62 komentarze:

  1. Wstyd się przyznać, ale ja jeszcze takiego nie jadłam. W moim domu robi się tylko po królewsku albo z rosą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo, królewski też uwielbiamy :) Wypróbuj koniecznie - jest przepyszny :)

      Usuń
    2. Własnie moja mama go zobaczyła i nic tylko, że by go zjadła :) Teraz to już chyba muszę się za niego zabrać:)

      Usuń
    3. Zabierz się, zabierz, i koniecznie pochwal się na blogasku :)

      Usuń
    4. Oj żeby tylko było czym, bo ja zupełnie " nie plackowa" :)

      Usuń
    5. Hi, hi, ten musi udać się, zawsze się udaje :) Tylko musi być dobry serek :)

      Usuń
  2. sernik z brzoskwiniami to taka pyszna klasyka :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doskonałe określenie Asiejko - pyszna klasyka :)

      Usuń
    2. Asiejko, nie mogę wejść na twój blog, nie wiem co jest, ciągle mi wyświetla się " Złośliwe oprogramowanie " - wcześniej tak nie było...

      Usuń
  3. no i super, wpisuję do zeszytu z przepisami i robię na święta :) ostatnio się zastanawiałam jaki sernik zrobić :P

    Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to fajnie - pyszne święta zapowiadają się :)

      Usuń
  4. No i co? jest prawie 12 w nocy a ja przez Ciebie smaka na ciacho nabrałam :P Niedobra :P
    Napewno wypróbuje ten przepis niedługo:) A napisz jeszczę proszę ta mała blaszka to jakie wymiary ma dokładnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ka Pe mała to mniej więcej ok. 25 x 35 - w tych wymiarach :)

      Usuń
    2. ok thx , bo mam w domu ze 3 rodzaje i sie zastanawiałam :P

      Usuń
  5. Pamiętam jak podobne ciacho moja mama zawsze robiła.. :) Niebo w paszczy :>

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam serniczki w każdej postaci:)

    OdpowiedzUsuń
  7. yummy desserts.. :)) following you already.. :)) your turn, ;)



    http://awallflowersjournal.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. To wpadaj Joanko :) Jeszcze kawałek dla Ciebie przytrzymam :)

      Usuń

  9. masz wspaniałego bloga! będzie mi miło jeśli spodoba Ci się mój i również go zaobserwujesz ;))

    OdpowiedzUsuń
  10. O rany, uwielbiam ten serniczek... A ja kurcze muszę odpuścić ze słodkim, bo jeszcze trochę i będzie ciężko się w cokolwiek wcisnąć, ale pooglądać u Was uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham sernik! Ale smakowicie wygląda:) na pewno kiedyś skorzystam z przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  12. mmmm, muszę wykorzystać Twój przepis ;d

    OdpowiedzUsuń
  13. sernik z brzoskwiniami<3
    chyba jedno z moich ulubionych ciast!Strasznie mi się kojarzy z moją babcią:)
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko co pyszne kojarzy się z babcią Karola :)

      Usuń
  14. ojej.700obserwatorów to już spory wynik:)
    Dziękuję.Ja uwielbiam blogi kulinarne,więc zawitam tu pewnie nie jeden raz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gratulacje :)
      Zapraszam cieplutko :) Będzie mi miło :)

      Usuń
  15. Odpowiedzi
    1. I jaaaaaaaaaa :) Są pyszniaste, pod każdą postacią :)

      Usuń
  16. A czy tutaj mogę znaleźć jakiś przepis na pyszne pączki?:) Patrzyłam, szukałam, ale nie znalazłam:P Pytam dla upewnienia się:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewciu, jeszcze nie dodany, ale obiecuję Ci, że z pewnością zrobię i " udokumentuję " a potem zamieszczę na blogu :)

      Usuń
  17. Omnnomnom *.* Genialny blog.. robię się coraz bardziej głodna.. :p
    Obserwuję by mieć wgląd na więcej ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zapraszam na rozdanie! http://natolatekswiat.blogspot.com/2012/11/mikoajkowy-konkurs-z-shape.html
    Do wygarania kosmetyki z USA o wartości 160zł

    OdpowiedzUsuń
  19. Muszę zapoznać tego bloga z moją mamą, napewno jej się przyda. Ja jak się patrzę, to aż mi ślinka leci. Pozdrawiam i zapraszam do siebie. I oczywiście obserwuje.

    Ps. Po raz pierwszy jestem na blogu kulinarnym, gdzie jest aż tyle zdjęć :)

    OdpowiedzUsuń
  20. czekam na więcej takich przepisów:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Moje ukochane ciasto, serniczek...
    A ja nie umiem piec... :(

    OdpowiedzUsuń
  22. Znam ten przepis :) dostałam go od Pani z pracy , potem spotkałam się z nim w gazecie :) jednym słowem pyszna sprawa, polecam każdemu

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!