Czy lubicie serniki? Kto zagląda na nasz blog, wie że uwielbiamy! Dziś znów będzie serniczek, w wersji bardzo, bardzo przez nas lubianej. Sernik z brzoskwiniami jest bardzo popularnym ciastem, choć przepisy na niego też są różne, każda/każdy robi " po swojemu ", my dziś przedstawimy wersję " po naszemu " :)
Jest dosyć pracochłonny, ale uwierzcie, efekt końcowy jest niesamowicie... pyszny i piękny.
Składniki są łatwo dostępne, więc uzbrójcie się w cierpliwość i zaczynamy!
Sernik z Brzoskwiniami pod Kołderką
Sernik przepyszny - cienkie ciasto na dole i po boczkach, dużo puszystej serowej masy i brzoskwinki, a pokryty jest " kołderką " z ubitych białek i startego ciasta - mmm! Pyszne, słodkie, rozkoszne!
Podajemy przepis na jedną porcję, na małą blaszkę, gdy jednak pieczemy dużą blachę ( 30 x 40 cm ), bo jak się już bawić, to na całego, przygotowujemy z podwójnej porcji podanych składników.
Sernik z Brzoskwiniami pod Kołderką |
Składniki na ciasto:
- 3 szkl. mąki krupczatki
- 250 g margaryny mlecznej
- 4 łyż. cukru
- 5 szt. jajek
- 1 łyżecz. proszku do pieczenia
- 1 szczyp. soli
Składniki na masę:
- 500 g twarogu sernikowego
- 1 szt. jajko
- 100 g masła
- 2 szkl. cukru
- 1 szt. budyń śmietankowy ( bez cukru )
- 1 szt. duża puszka połówek brzoskwiń
- cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do dużej miski, można w niej później wygodnie wyrabiać ciasto, dodać margarynę, posiekać ją nożem. Żółtka oddzielić od białek, i dodać je do mąki, białka schłodzić w lodówce przed ubijaniem.
Wsypać cukier i proszek do pieczenia - zagnieść jednolite ciasto.
Podzielić go na dwie równe części, jedną owinąć folią i włożyć do zamrażarki, drugą częścią wyłożyć dno wysmarowanej cienką warstewką margaryny, blachy, wychodząc odrobinę na boki. Ciasto jest bardzo kruche, najlepiej rozprowadza się go rękami.
Etapy Przygotowania |
Przygotować masę serową - masło utrzeć z 1 szklanką cukru i jajkiem na puszystą, jednolitą masę, dodać twaróg sernikowy i budyń połączyć wszystko za pomocą łyżki - masę serową wyłożyć na ciasto, na nią wyłożyć wcześniej odsączone i pokrojone w grube plastry brzoskwinie.
Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania wsypać szklankę cukru, ubijać aż rozpuści się, a piana stanie się sztywna i nabierze połysku, wyłożyć na brzoskwinie, rozprowadzić delikatnie łyżką.
Piana z białek i starte ciasto |
Wyjąć z zamrażarki drugą część ciasta, zetrzeć go na białka za pomocą tarki o dużych oczkach, rozprowadzić równomiernie za pomocą widelca.
Wstawić ciasto do nagrzanego na 175 C piekarnika - piec ok. 45 - 50 min., aż ciasto nabierze złotego koloru.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Pyszny serniczek - mniam! |
Smacznego!!!
Wstyd się przyznać, ale ja jeszcze takiego nie jadłam. W moim domu robi się tylko po królewsku albo z rosą.
OdpowiedzUsuńOoo, królewski też uwielbiamy :) Wypróbuj koniecznie - jest przepyszny :)
UsuńWłasnie moja mama go zobaczyła i nic tylko, że by go zjadła :) Teraz to już chyba muszę się za niego zabrać:)
UsuńZabierz się, zabierz, i koniecznie pochwal się na blogasku :)
UsuńOj żeby tylko było czym, bo ja zupełnie " nie plackowa" :)
UsuńHi, hi, ten musi udać się, zawsze się udaje :) Tylko musi być dobry serek :)
Usuńsernik z brzoskwiniami to taka pyszna klasyka :-)
OdpowiedzUsuńDoskonałe określenie Asiejko - pyszna klasyka :)
UsuńAsiejko, nie mogę wejść na twój blog, nie wiem co jest, ciągle mi wyświetla się " Złośliwe oprogramowanie " - wcześniej tak nie było...
Usuńno i super, wpisuję do zeszytu z przepisami i robię na święta :) ostatnio się zastanawiałam jaki sernik zrobić :P
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :))
No to fajnie - pyszne święta zapowiadają się :)
UsuńNo i co? jest prawie 12 w nocy a ja przez Ciebie smaka na ciacho nabrałam :P Niedobra :P
OdpowiedzUsuńNapewno wypróbuje ten przepis niedługo:) A napisz jeszczę proszę ta mała blaszka to jakie wymiary ma dokładnie?
Ka Pe mała to mniej więcej ok. 25 x 35 - w tych wymiarach :)
Usuńok thx , bo mam w domu ze 3 rodzaje i sie zastanawiałam :P
UsuńPamiętam jak podobne ciacho moja mama zawsze robiła.. :) Niebo w paszczy :>
OdpowiedzUsuńO tak i pod białkową chmurką :)
UsuńUwielbiam serniczki w każdej postaci:)
OdpowiedzUsuńO tak, mówimy serniczkom TAK !
Usuńpycha, mój ulubiony! :D
OdpowiedzUsuńI mój też :)
Usuńyummy desserts.. :)) following you already.. :)) your turn, ;)
OdpowiedzUsuńhttp://awallflowersjournal.blogspot.com/
Oj zjadłabym
OdpowiedzUsuńTo wpadaj Joanko :) Jeszcze kawałek dla Ciebie przytrzymam :)
Usuńpysznosci
OdpowiedzUsuńLubimy :)
Usuń
OdpowiedzUsuńmasz wspaniałego bloga! będzie mi miło jeśli spodoba Ci się mój i również go zaobserwujesz ;))
Cudny. I tyle ;)
OdpowiedzUsuńKrótko i w temacie :)
UsuńO rany, uwielbiam ten serniczek... A ja kurcze muszę odpuścić ze słodkim, bo jeszcze trochę i będzie ciężko się w cokolwiek wcisnąć, ale pooglądać u Was uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy Malinko :)
UsuńKocham sernik! Ale smakowicie wygląda:) na pewno kiedyś skorzystam z przepisu:)
OdpowiedzUsuńI my uwielbiamy :)
Usuńmmmm, muszę wykorzystać Twój przepis ;d
OdpowiedzUsuńKoniecznie Patrycjo :)
Usuńsernik z brzoskwiniami<3
OdpowiedzUsuńchyba jedno z moich ulubionych ciast!Strasznie mi się kojarzy z moją babcią:)
buziaki
Wszystko co pyszne kojarzy się z babcią Karola :)
Usuńojej.700obserwatorów to już spory wynik:)
OdpowiedzUsuńDziękuję.Ja uwielbiam blogi kulinarne,więc zawitam tu pewnie nie jeden raz :)
Gratulacje :)
UsuńZapraszam cieplutko :) Będzie mi miło :)
koooooocham sernik! :D
OdpowiedzUsuńI jaaaaaaaaaa :) Są pyszniaste, pod każdą postacią :)
UsuńA czy tutaj mogę znaleźć jakiś przepis na pyszne pączki?:) Patrzyłam, szukałam, ale nie znalazłam:P Pytam dla upewnienia się:D
OdpowiedzUsuńEwciu, jeszcze nie dodany, ale obiecuję Ci, że z pewnością zrobię i " udokumentuję " a potem zamieszczę na blogu :)
UsuńOmnnomnom *.* Genialny blog.. robię się coraz bardziej głodna.. :p
OdpowiedzUsuńObserwuję by mieć wgląd na więcej ;)
Dziękuję pięknie elmas :)
Usuńprezentuje się przepysznie!
OdpowiedzUsuńI też taki przepyszny jest :)
Usuńale by się zjadło ! ^^
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńMuszę zapoznać tego bloga z moją mamą, napewno jej się przyda. Ja jak się patrzę, to aż mi ślinka leci. Pozdrawiam i zapraszam do siebie. I oczywiście obserwuje.
OdpowiedzUsuńPs. Po raz pierwszy jestem na blogu kulinarnym, gdzie jest aż tyle zdjęć :)
Dziękuję Paweł :)
UsuńDziękuję Kochana :)
OdpowiedzUsuńczekam na więcej takich przepisów:)
OdpowiedzUsuńOczywiście Kochana :)
UsuńUwielbiam sernik ;)
OdpowiedzUsuńMy również - pod każdą postacią :)
UsuńMoje ukochane ciasto, serniczek...
OdpowiedzUsuńA ja nie umiem piec... :(
Oj Martusiu, uda Ci się na pewno :)
UsuńWyborne połączenie :)
OdpowiedzUsuńI bardzo, bardzo smakowite :)
UsuńZnam ten przepis :) dostałam go od Pani z pracy , potem spotkałam się z nim w gazecie :) jednym słowem pyszna sprawa, polecam każdemu
OdpowiedzUsuńZnany i lubiany serniczek :)
Usuń