wtorek, 25 lutego 2014

Zapiekanka rybna z ryżem - karmazyn i warzywa ;)

Witajcie :)
Wiem że zbliża się Tłusty Czwartek i teraz może bardziej właściwe, i najbardziej pożądane, są przepisy pączków, oponek, różyczek karnawałowych, chrustu... jednak w tym roku, z braku czasu, odpuszczam sobie domowe, karnawałowe rarytasy, mam dobrą cukiernię obok.
Dziś proponuję Wam kompletne przeciwieństwo słodkich pączusiów - pyszną, niemal dietetyczną potrawę, która z pewnością zasmakuje każdemu z domowników.
Zapraszam na...

Zapiekanka z Karmazynem, Ryżem i Warzywami

Połączenie ryżu, pysznej ryby - karmazyna, oraz warzyw jest samo w sobie genialne i bardzo smaczne, lekki sos śmietanowy sprawia, że zapiekanka nie jest sucha, tylko przyjemnie wilgotna, a ryba soczysta - zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu :)


Składniki dla 8 osób:

  • 7 - 8 szt.           filetów karmazyna
  • 2 szkl.              ryżu białego
  • 1/2 szt.            główki kalafiora średnich rozmiarów
  • 1/2 szt.            główki brokuła średnich rozmiarów
  • 8 szt.                marchewek średniej wielkości
  • 2 szt.                cukinie  
  • 2 szt.                dużej cebuli cukrowej
  • 2 op.                śmietany 18%
  • 150 g                sera koziego lub żółtego
  • 1 szt.                 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyż.                soku z cytryny
  • 3 łyż.                margaryny do smarowania formy
  • sól i pieprz       do smaku

Przygotowanie:

Ryż zalać zimną wodą, dodać szczyptę soli i ugotować na półmiękko, nie zapominając, że będzie jeszcze zapiekać się, a więc dojdzie - od momentu zagotowania się wystarczy gotować 5 min., i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce.


Marchewkę obrać, rybę opłukać pod bieżącą wodą i zostawić na sitku, by porządnie ociekła.
Kalafior i brokuł podzielić na różyczki i zblanszować - zagotować wodę, następnie włożyć kalafior i brokuł do wrzącej wody, gotować 2-3 minuty, odcedzić i przepłukać zimną wodą, pozostawić do ociekania.


Marchewkę pokroić w cieniutkie plasterki, można ją również zblanszować, ale nie jest to konieczne.
Cebulę oczyścić, przeciąć na połowę i również pokroić w niezbyt grube pół plastry.
Cukinie umyć i pokroić w plasterki o grubości ok. 0,5 cm., posolić,  wymieszać dokładnie i odstawić na 5 minut, by puściły " sok " - odcedzić go.
Ser pokroić w plastry lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wedle uznania.


Dno i boki formy do zapiekania posmarować grubszą warstwą margaryny, wyłożyć 2/3 części ryżu, na ryż wykładamy 1/2 część marchewki, brokułów i kalafiora, na warzywa wyłożyć filety karmazyna, posypać 1/2 częścią cebuli oraz wyłożyć cukinię - lepiej ją dawać do środka, by nie wyschła w trakcie pieczenia, ale możecie również podzielić ją na 2 części, jedną dać do środka, drugą na górę zapiekanki. Oprószyć wszystko niewielką ilością soli i pieprzu.


Przygotować sos: Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny, dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Połową przygotowanego sosu polać przygotowane warstwy, rozprowadzić za pomocą łyżki i układać następne warstwy zapiekanki.


Wyłożyć pozostały ryż, kalafior, brokuły, marchewkę, oraz cebulę - polać pozostałym sosem, przykryć górę formy folią aluminiową lub pokrywką i wstawić do rozgrzanego na 180 C piekarnika, piec 35 min., po tym czasie zdjąć folię ( pokrywkę ) i piec jeszcze przez 10 minut.


Po 10 minutach wyjąć zapiekankę, na górze ułożyć plasterki sera, lub posypać nim, jeśli wybraliście opcję z tartym serem - wstawić z powrotem do piekarnika na 5 - 10 min., aż ser roztopi się i uzyska pożądany przez Was stopień zazłocenia ;)
Zapiekankę od razu podawać, można ją również zajadać na ciepło, a nawet na zimno - zawsze doskonale smakuje :)


Smacznego!!!

Lubicie zapiekanki z rybą?
A może w innych gustujecie?
Dajcie znać :)

13 komentarzy:

  1. Wygląda i brzmi pysznie! :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie zapiekanki muszę jutro sobie wydrukować i zrobię ciekawa czy mój 2 letni aniołek też zje dam znać ;)

    piękne zdjęcia

    Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm...ja bardzo lubię zapiekanki. Najbardziej makaronowe lub z ziemniaczane. Koniecznie muszę wypróbować z rybą i ryżem. Wygląda bardzooo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda całkiem smacznie :D przepisze przepis, ponieważ moje siostry jedzą takie dania, ja skupiam się na bardziej kalorycznych jedzeniach xD pozdrawiam xx

    możesz wpaść do mnie i poklikać w linki? Strasznie mi na tym zależy :C
    A tak w ogóle obserwuję i licze na rewanż, hm? :)
    http://lifestyleourblog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. nie jadłam jeszcze zapiekanki z rybą ale z chęcią wypróbuję :) wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super wygląda <3
    Ja bardzo rzadko robię zapiekanki z rybą.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nie robiłam zapiekanek z ryżem, zazwyczaj warzywne, bądź z makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wszystko wygląda bardzo apetycznie, chyba przekonałaś mnie do rybnych zapiekanek

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!