środa, 5 lutego 2014

Gołąbki łatwo zawijane z ryżem, mięsem i sosem pikantnym

Witajcie ;)
Czy są tu osoby które nie lubią gołąbków z ryżem i mięsem? Chyba nie, a przynajmniej my takich nie znamy, gołąbki uwielbiamy, i choć zajmują trocha czasu, przygotowywanie liści, farszu, zwijanie, gotowanie..., warto go poświęcić dla tak wspaniałego dania.
Gołąbki z reguły robimy w ilości " hurtowej ", jak już się bawić, to na całego, wystarczają na kilka posiłków, a odgrzewane smakują równie dobrze, jak świeżo ugotowane :)
A więc dziś zapraszamy na...

Gołąbki z Ryżem, Mięsem i Pikantnym Sosem 

Na zawijanie gołąbków jest wiele różnych sposobów, my Wam pokażemy dziś nadzwyczajnie łatwy sposób zawijania, który trzyma  farsz " w ryzach " i sprawia, że gołąbki nie rozpadają się, nawet podczas odgrzewania - trzymają fason! ;)
Sos o pikantnym, mocno pomidorowym smaku stanowi idealny dodatek do tych przepysznych gołąbków :)


Składniki:

  • 1 szt.         duża główka kapusty białej 
  • 600 g         mielonego mięsa wieprzowego 
  • 300 g         ryżu długoziarnistego 
  • 4 szt.          marchewki 
  • 2 szt.          cebuli 
  • 1 l               soku pomidorowego 
  • 5 łyż.           pasty pomidorowej 
  • 4 szt.           ząbki czosnku 
  • 3 łyż.           oleju do smażenia 
  • 1 szt.           imbiru świeżego w kawałku 2 cm 
  • cukier,sól i pieprz do smaku 


Przygotowanie:

Kapustę umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować, gdy zacznie gotować się, zmniejszyć gaz i przykryć garnek szczelnie pokrywką, co 5 - 6 min. ściągać warstwę liści ( ok. 4-5 sztuk ).
Liście muszą być lekko miękkie, elastyczne, ale nie mogą być zbyt miękkie, bo będą pękać podczas zawijania!


W międzyczasie przygotować farsz - ryż ugotować na półtwardo, czyli gotować ok. 4 -5 min., wystudzić.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę oczyścić i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć marchewkę i cebulkę, smażyć, czas od czasu mieszając, ok. 8 min., wystudzić, po ostudzeniu wymieszać z ryżem, dodać mielone mięso, doprawić do smaku sola i pieprzem - wyrobić jednolity farsz.
Po ostudzeniu liści, z każdego z nich, za pomocą ostrego noża, delikatnie ściąć żyłę, uważając by nie powstała dziura!
Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć najmniejszymi liśćmi kapusty, które zostały, kilka dużych liści zostawić do przykrycia gołąbków, by nie wyschły w czasie gotowania.
Pozostałe liście nadziewać farszem: na desce rozłożyć liść, wyłożyć farsz i zawijać według wskazówki pokazanej na zdjęciach.




Następnie delikatnie, za pomocą palca, wkładać/wciskać boczne brzegi kapusty do środka, by zakryć/zablokować " wyjście " :)
Takie zawijanie sprawia, że gołąbki nie rozpadną się!


Zawinięte gołąbki układać warstwami do naczynia, z góry przykryć liśćmi kapusty, zalać przegotowaną wodą do połowy naczynia, przykryć pokrywą i wstawić do nagrzanego na 200 C piekarnika - dusić ok. 40 - 45 min.


Warto po tym czasie sprawdzić czy gołąbki są wystarczająco miękkie, przybijając je delikatnie szpikulcem.
Gdy gołąbki duszą się, przygotowujemy sos: sok pomidorowy wlać do garnka, dodać pokrojony w plasterki imbir, zagotować, po 3 min. gotowania dodać pastę pomidorową, zgnieciony czosnek - gotować jeszcze przez 3 min. przecedzić.
Uwaga! Jeśli wolicie bardziej gęste sosy, dodajcie dwie łyżki mąki ziemniaczanej, wstępnie rozpuszczonej w małej ilości zimnej wody, wlewać na gotujący się sos ciągle mieszając, zagotować i po minucie wyłączyć.
Nakładać gołąbki porcjami na talerze, podawać polane sosem :)


Smacznego!!!

To jak Kochani, lubicie gołąbki z ryżem i mięsem?
Jak zawijacie swoje?
Miłego wieczoru :)

12 komentarzy:

  1. spryciula :) takiego sposobu na zawijanie nie znałam, więc na pewno przy okazji sprawdzę jak to się sprawuje :)
    buziaki i miłego wieczorku, kochani :****

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś dla mojego męża, bo ja osobiście nie jadam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Gołąbki - są wysoko na liście moich ulubionych potraw ♥

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne:) bardzo lubię gołąbki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja dawno nie jadłam gołąbków, wyglądają pysznie:)))
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. baaardzo dawno nie jadłam czego takiego ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię gołąbki ale wegetariańskie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. znam ten przepis:d uwielbiam!!!!:D

    OdpowiedzUsuń
  9. a dopiero co gadałam z koleżanką o gołąbkach, tyle, że zawsze kapa z tym zawijaniem jest;p a tu proszę, nie taki wilk straszny;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki genialny sposób na zawijanie! Jeszcze takiego nie znałam! :)
    Może we wtorek zrobię takim sposobem gołąbki.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!