czwartek, 13 lutego 2014

Z sercem na dłoni - pyszne ciasteczka z migdałami :)

Witajcie :)
Jutro Walentynki i, choć święto to budzi wiele kontrowersji i sprzecznych opinii, ja go lubię :) Nie chodzi o to, by kupować drogie prezenty, choć też można, jeśli kto woli, ani wypełniać cały dom kwiatami, lecz o kolejny, fajny powód, by sprawić swojej połówce przyjemność, w każdym tego słowa znaczeniu :)
Miłość jest wspaniałym uczuciem, na jej okazywanie nie trzeba święta, z ukochaną osobą każdy dzień nim jest, ale przyszykować coś specjalnego warto, to może być kolejny miłosny liścik ( zapakowany razem z kanapką ), serduszko, nie zawsze zgrabnie wycięte, w kieszeni garnituru, ulubione danie zjedzone w świetle świec, a nawet pyszne ciasteczka w kształcie serduszek podane do kawy, lub zajadane " z ręki "- miło? Miło!
A więc zapraszam Was na...

Walentynkowe Ciasteczka z Migdałami

Ciasteczka te są łatwe w przygotowaniu, ciasto zagniata się w kilka chwil, nie musi być aż tak idealne, po dodaniu siekanych migdałów ciasto nie będą nieskazitelnie równe, ale upieczone ciasteczka mają w sobie taki rustykalny urok :)
Trocha zagniatania, 15 minut pieczenia i ciasteczka są już gotowe do zjedzenia :)
Ciasteczka, przechowywane w puszce, zachowują swoją świeżość nawet przez miesiąc! A to i lepiej :)


Składniki:
  • 500 g           mąki pszennej
  • 1 szkl.           cukru pudru 
  • 1 szt.             duże jajko 
  • 1 szt.             białko
  • 125 g            masła 
  • 2 łyż.            śmietany gęstej
  • 1 łyżecz.      proszku do pieczenia 
  • 2 łyżecz.      cukru waniliowego 
  • 5 łyż.            migdałów siekanych  
  • gruby cukier do posypania

Przygotowanie:

Przesiać mąkę na stolnicę, dodać półmiękkie masło i podzielić go palcami na mniejsze kawałki, dodać jajko, cukier puder, śmietanę, proszek do pieczenia i wanilię, zagnieść elastyczne ciasto, które łatwo będzie odchodzić od rąk, pod koniec zagniatania dodać siekane migdały - zagniatać, aż równomiernie rozprowadzą się po cieście.


Podzielić ciasto na dwie części, uformować kulę, a następnie rozwałkować na płat o grubość ok. 0,5 cm.
Uwaga! Ciasteczka rosną w trakcie pieczenia!
Wykrawać ciasteczka za pomocą foremki w kształcie serca, układać na wyścieloną pergaminem blaszkę, górę posmarować rozkłóconym białkiem i posypać grubym cukrem - piec w temperaturze 180 C, bez termoobiegu, ok. 15 min.



Po ostudzeniu przełożyć do puszki.


Smacznego!!!

Lubicie ciasteczka z migdałami?
Miłego wieczoru i udanego świętowania :)

17 komentarzy:

  1. Wyglądają smakowicie aż szkoda zjeść

    OdpowiedzUsuń
  2. Uf! No i chyba ciastka niebawem upiekę :))

    OdpowiedzUsuń
  3. MMMM...zjadłabym takie cudenka ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne, akurat pod walentynki, choć ja ich jakoś szczególnie nie obchodzę, ale ciacho przygarnę;p

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają wyjątkowo smakowicie, pomimo długiego zachowania przez nie świeżości sądzę, że długo by nie poleżały w mojej puszce ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Az mam ochotę ten monitor zjeść ze zdjęciami ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. To juz wiem co będziemy z Franiem niebawem robić!

    OdpowiedzUsuń
  8. w sobotę na bank je zrobię

    to jest jeden z ulubionych moich blogów kulinarnych same pyszności i jak pięknie pokazane ;)

    kreska

    OdpowiedzUsuń
  9. już czuje ich smak :) kusząco wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!