czwartek, 18 lipca 2013

Śródziemnomorskie płynne złoto - Olivari Extra Virgin

Witajcie :)
Czy lubicie oliwę z oliwek? Spożywacie ją w swojej codziennej diecie, a może wykorzystujecie ten cenny tłuszcz do swoich rytuałów pielęgnacyjnych?
Oliwa z oliwek jest używana od tysięcy lat, szczególnie przez mieszkańców krajów basenu Morza Śródziemnego, którzy odkryli jej cenne wartości odżywcze i zdrowotne, a także walory smakowe.
Dieta śródziemnomorska jest uznawana za najzdrowszą dietę świata, udowodniono iż osoby stosujące tą dietę rzadziej zapadają na choroby nowotworowe, a także na choroby układu krążenia, prócz tego cieszą się dobrą kondycją. Głównymi składnikami tej diety są warzywa, owoce, duże ilości ryb i owoce morza, oraz, oczywiście  oliwa z oliwek która wzmacnia organizm i zapobiega wielu chorobom.
Mieszkańcy krajów basenu Morza Śródziemnego używali oliwę z oliwek od niepamiętnych czasów. Obecnie, korzyści płynące z tej diety są w pełni rozpoznane, co prowadzi do ponownego odkrycia oliwy jako naturalnego zdrowego produktu, który odgrywa ważną rolę w zrównoważonej, codziennej diecie.


Oliwę z oliwek wprowadziliśmy do swojej codziennej diety już wiele lat temu, dzięki czemu nie tylko wzbogaciliśmy smak różnorodnych dań, ale także serwujemy sobie porcje niezbędnych, zdrowych składników odżywczych, które pozytywnie odbijają się jak na zdrowiu, tak i na samopoczuciu.
Z reguły jest to oliwa Extra Virgin, z pierwszego tłoczenia metodą " na zimno ", która jest najbogatszym źródłem cennych składników, nie zawiera żadnych konserwantów, barwników i " ulepszaczy " smakowych, do smażenia stosujemy zwykłą oliwę bądź rafinowaną, która ma już uboższy skład, tym nie mniej jest równie smaczna.


Jednak, Kochane, oliwa oliwie nie równa, radzę dobrze sprawdzać etykiety oliwy przed jej zakupem, bowiem już nie raz spotkałam się z rozbieżnością pomiędzy nazwą, a składem oliwy, extra virgin nie może zawierać żadnych innych składników prócz 100% oliwy, a liczba kwasowa nie może  przekraczać 0,8, jeśli jest zaznaczono iż liczba kwasowa nie przekracza 0,2, to wiedzcie, że macie do czynienie z oliwą najwyższej jakości!
Bardzo ważną kwestią jest kolor oliwy, musi być głęboki, nasycony, ciemny, natomiast rafinowane oraz zwykłe oliwy są podgrzewane do wysokich temperatur, przechodzą proces neutralizacji za pomocą sody, a następnie są odbarwiane, więc i kolor ich jest jaśniejszy, wartość odżywcza oczywiście spada, i to znacząco.
Dziś opowiem Wam o oliwie Olivari Mediterranean ponieważ uważam, że jest warta uwagi z kilku bardzo ważnych powodów.


Od producenta 

Olivari Mediterranean skupia w sobie najlepsze cechy oliw zaczerpnięte ze śródziemnomorskiej tradycji, a jej delikatny i głęboki smak sprawia, że każde danie zamienia się w kulinarne dzieło sztuki.
Jest to możliwe dzięki temu, że oliwki są zbierane ręcznie, a tłoczenie następuje w ciągu 24 godziny po zbiorach.
Olivari Extra virgin jest uzyskiwana z najlepszych oliwek w sposób, który nie zmienia ich podstawowych atutów i zapewnia wysoką zawartość witamin  A i E oraz wartościowych mikroelementów.
To co wyróżnia oliwę Olivari wśród konkurencji to nowoczesny i wygodny dozownik pop-up. Ciągły, cienki strumień i automatyczne zamknięcie zapobiegają brudzeniu, rozlewaniu i marnowaniu oliwy. Osoby dbające o linię z pewnością się ucieszą unikając nadmiaru tłuszczu w daniach, a miłośnicy gotowania precyzyjniej odmierzą ilość oliwy do ulubionego przepisu.
Ta nowa technologia została nawet nagrodzona w Światowym Konkursie Opakowań WorldStar.
Oliwa Olivari Mediterranean zdobyła Złoty Medal na Międzynarodowym Konkursie oliwy z oliwek w Nowym Jorku. W wydarzeniu brało udział ponad 650 producentów oliwy!


Opinia

Co tak zachwyca mnie w tej oliwie?
Butelka oliwy jest wykonana z grubego szkła, właśnie takie butelki najbardziej preferuję, ma bardzo wygodny kształt i małe wgłębienia po bokach, co bardzo ułatwia trzymanie jej w ręce, bez obaw o to, że wyślizgnie się i roztłucze.
Najbardziej tą oliwę wyróżnia jednak bardzo praktyczny dozownik Pop-Up, który automatycznie " wyskakuje " po otwarciu butelki, dodam, że jest to bardzo korzystne rozwiązanie i rewelacyjny pomysł, bowiem korzystając z tradycyjnych butelek często mi się zdarza " przedobrzyć " z oliwą, dozownik pozwala na dokładne dawkowanie oliwy, więc można ją odmierzać co do kropli! I nic się nie wylewa, nie kapie, nie brudzi butelki - genialny pomysł! Dozownik równie łatwo " chowie się " w butelce, wystarczy zakręcić korkiem i gotowe, bez żadnego oporu, bez użycia rąk, bez wciskania " na siłę " dozownika do środka.


Oliwa Olivari ma piękną, głęboką, ciemno żółtą barwę przechodzącą w lekki odcień pomarańczu, świeży, lekko cierpkawy zapach i łagodny, a zarazem bogaty, przyjemny, oliwkowy smak, doskonale poprawia smak dań, może być stosowana na wiele sposobów, do sałatek, do marynowania potraw, do skrapiania dań z grilla, do doprawiania zup i głównych dań, nawet warzywa nią skropione smakują zupełnie inaczej, a przy okazji oliwa wzbogaca naszą dietę, jest bardzo zdrowym tłuszczem, który może być spożywany w stanie naturalnym, tak nam smakuje najlepiej - nienaruszony smak, wspaniały i bogaty aromat uprzyjemniają każdy posiłek tworząc z niego prawdziwą, zdrową ucztę ;)


Oliwa składa się z mononienasyconych kwasów tłuszczowych, jest bogatym źródłem witaminy E i prowitaminy A, które są niezastąpionymi składnikami odżywczymi w codziennej diecie, jak dla osób dorosłych, tak i dla dzieci.
Spożywając oliwę Olivari zapewniamy sobie dobre zdrowie i kondycję, a także dbamy o piękno naszej skóry i włosów, ponieważ jest to czysta oliwa Extra Virgin najwyższej jakości, produkowana wedle tradycyjnej metody, zachowuje więc wszystkie cenne składniki w nienaruszonym stanie, by móc je nam zaserwować na śniadanie, obiad czy kolacje - zdrowie w czystej postaci!


Sałatka z Pleśniowym Serem i Oliwą

Sałatka ta jest jedną z naszych ulubionych, doskonale smakuje jako samoistny posiłek, a także stanowi wspaniały dodatek do dań z grilla, mięs, makaronów i ziemniaków.

Składniki - 4 osoby:
  • 3 szt.        pomidory
  • 5 szt.        liście sałaty
  • 1 szt.        mała cebula
  • 150 g       ulubionego pleśniowego sera
  • 1 szt.        pęczek pietruszki
  • 1 łyż.        soku z cytryny
  • oliwa Olivari Extra Virgin
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Sałatę opłukać, osuszyć i porwać na drobne kawałki, pomidory pokroić w kawałki preferowanej wielkości, cebulkę obrać i drobno pokroić, wszystkie składniki wymieszać.
Pleśniowy ser pokroić w kostkę i dodać do sałatki, doprawić solą i pieprzem wedle smaku, skropić sokiem z cytryny i polać oliwą - delikatnie wymieszać i od razu podawać.


Smacznego!!!

A teraz zapraszamy Was na ...

Najsmaczniejsze Ziemniaki Pod Słońcem :)

Kilogram młodych ziemniaków dokładnie umyć i wyszorować, pokroić na połówki, skropić oliwą, oprószyć solą i piec w piekarniku przez 20 - 35 minut, w temperaturze 200 C, aż do uzyskania pożądanego koloru, mniej lub bardziej podpieczone, kto jak lubi :)
10 łyżek oliwy Olivari Extra Virgin wymieszać z połową łyżeczki pieprzu czarnego, szczyptą soli i 3 ząbkami czosnku przepuszczonego przez praskę, dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, pozostawić mieszankę na 5 minut pod przykryciem.
Upieczone ziemniaki przełożyć do garnka, polać przygotowaną mieszanką, przykryć pokrywką i wstrząsnąć kilka razy, po 3 minutach podawać - mmm, rewelacyjny smak i co za aromat!


Smacznego!!!

A Wy lubicie oliwę z oliwek, spożywacie, czy jedynie stosujecie ją do pielęgnacji?
Miłego popołudnia :)

20 komentarzy:

  1. Mam i stosuję niemal do wszystkiego :) Fantastyczny jest ten zakraplacz, uwielbiam go!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również bardzo lubię oliwę, a zakraplacz jest niesamowicie wygodny - ułatwia i uprzyjemnia używanie oliwy :)

      Usuń
  2. Uwielbiam :) Świetnie nadaje się do różnego rodzaju sałatek jak i warzyw na patelnię ;)


    W wolnej chwili zapraszam do mnie na news :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie gabusiek ;)
      Dzięki, wpadnę koniecznie ;)

      Usuń

  3. wszędzie takie dobroci, chyba dzisiaj nie zasnę. Muszę zerknąć na moją oliwę, prawdziwa czy nie

    OdpowiedzUsuń
  4. do rytuałów używam raczej oleju arganowego i kokosowego, natomiast oliwkowej jak najbardziej w kuchni :)
    sałatka - moja ulubiooonaaa ! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam oliwy najczęściej do włosów, ale także do " kąpieli " dla dłoni - niesamowicie poprawia wygląd rąk jak i paznokci ;)

      Usuń
  5. uwielbiam dobrą oliwę, najczęściej Monini, ale też czasem kupuję taką w Biedronce, nie pamiętam nazwy, bardzo dobra;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z biedronki jeszcze nie miałam, uwielbiam hiszpańskie oliwy, świetne w swojej jakości - niesamowity aromat i smak ;)

      Usuń
  6. cóż za smaczny blog!! Obserwuję i czekam na kolejne posty :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Używam do sałatki i czasem na włosy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na włosy także stosuję, no i do sałatek i do dań, a także na dłonie i paznokcie - polecam ;)

      Usuń
  8. Lubię oliwę z oliwek. Używam wyłącznie extra virgin i tylko do sałatek, bo smażę jedynie na oleju kokosowym:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również głównie extra virgin, czasem do smażenia używam zwyczajną, ale to bywa nadzwyczajnie rzadko :)

      Usuń
  9. Sama nie wiem czy właśnie narobiłaś mi większej ochoty na sałatkę, czy na ziemniaczki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A może sałatkę z ziemniaczkami Agnieszko :)

      Usuń
  10. Czy warto próbować ze 'starymi' ziemniakami?
    Młodych już nie dostanę... i tak chyba spróbuję tak przyrządzić ziemniaczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ oczywiście Zajęczaku :) Mogą być też " stare " ziemniaki :) W takim wydaniu smakują rewelacyjnie, a do tego ogór kiszony lub korniszony i... tylko się zajadać ;)

      Usuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!