wtorek, 25 lutego 2014

Zapiekanka rybna z ryżem - karmazyn i warzywa ;)

Witajcie :)
Wiem że zbliża się Tłusty Czwartek i teraz może bardziej właściwe, i najbardziej pożądane, są przepisy pączków, oponek, różyczek karnawałowych, chrustu... jednak w tym roku, z braku czasu, odpuszczam sobie domowe, karnawałowe rarytasy, mam dobrą cukiernię obok.
Dziś proponuję Wam kompletne przeciwieństwo słodkich pączusiów - pyszną, niemal dietetyczną potrawę, która z pewnością zasmakuje każdemu z domowników.
Zapraszam na...

Zapiekanka z Karmazynem, Ryżem i Warzywami

Połączenie ryżu, pysznej ryby - karmazyna, oraz warzyw jest samo w sobie genialne i bardzo smaczne, lekki sos śmietanowy sprawia, że zapiekanka nie jest sucha, tylko przyjemnie wilgotna, a ryba soczysta - zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu :)


Składniki dla 8 osób:

  • 7 - 8 szt.           filetów karmazyna
  • 2 szkl.              ryżu białego
  • 1/2 szt.            główki kalafiora średnich rozmiarów
  • 1/2 szt.            główki brokuła średnich rozmiarów
  • 8 szt.                marchewek średniej wielkości
  • 2 szt.                cukinie  
  • 2 szt.                dużej cebuli cukrowej
  • 2 op.                śmietany 18%
  • 150 g                sera koziego lub żółtego
  • 1 szt.                 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyż.                soku z cytryny
  • 3 łyż.                margaryny do smarowania formy
  • sól i pieprz       do smaku

Przygotowanie:

Ryż zalać zimną wodą, dodać szczyptę soli i ugotować na półmiękko, nie zapominając, że będzie jeszcze zapiekać się, a więc dojdzie - od momentu zagotowania się wystarczy gotować 5 min., i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce.


Marchewkę obrać, rybę opłukać pod bieżącą wodą i zostawić na sitku, by porządnie ociekła.
Kalafior i brokuł podzielić na różyczki i zblanszować - zagotować wodę, następnie włożyć kalafior i brokuł do wrzącej wody, gotować 2-3 minuty, odcedzić i przepłukać zimną wodą, pozostawić do ociekania.


Marchewkę pokroić w cieniutkie plasterki, można ją również zblanszować, ale nie jest to konieczne.
Cebulę oczyścić, przeciąć na połowę i również pokroić w niezbyt grube pół plastry.
Cukinie umyć i pokroić w plasterki o grubości ok. 0,5 cm., posolić,  wymieszać dokładnie i odstawić na 5 minut, by puściły " sok " - odcedzić go.
Ser pokroić w plastry lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wedle uznania.


Dno i boki formy do zapiekania posmarować grubszą warstwą margaryny, wyłożyć 2/3 części ryżu, na ryż wykładamy 1/2 część marchewki, brokułów i kalafiora, na warzywa wyłożyć filety karmazyna, posypać 1/2 częścią cebuli oraz wyłożyć cukinię - lepiej ją dawać do środka, by nie wyschła w trakcie pieczenia, ale możecie również podzielić ją na 2 części, jedną dać do środka, drugą na górę zapiekanki. Oprószyć wszystko niewielką ilością soli i pieprzu.


Przygotować sos: Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny, dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Połową przygotowanego sosu polać przygotowane warstwy, rozprowadzić za pomocą łyżki i układać następne warstwy zapiekanki.


Wyłożyć pozostały ryż, kalafior, brokuły, marchewkę, oraz cebulę - polać pozostałym sosem, przykryć górę formy folią aluminiową lub pokrywką i wstawić do rozgrzanego na 180 C piekarnika, piec 35 min., po tym czasie zdjąć folię ( pokrywkę ) i piec jeszcze przez 10 minut.


Po 10 minutach wyjąć zapiekankę, na górze ułożyć plasterki sera, lub posypać nim, jeśli wybraliście opcję z tartym serem - wstawić z powrotem do piekarnika na 5 - 10 min., aż ser roztopi się i uzyska pożądany przez Was stopień zazłocenia ;)
Zapiekankę od razu podawać, można ją również zajadać na ciepło, a nawet na zimno - zawsze doskonale smakuje :)


Smacznego!!!

Lubicie zapiekanki z rybą?
A może w innych gustujecie?
Dajcie znać :)

28 komentarzy:

  1. Wygląda i brzmi pysznie! :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie zapiekanki muszę jutro sobie wydrukować i zrobię ciekawa czy mój 2 letni aniołek też zje dam znać ;)

    piękne zdjęcia

    Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm...ja bardzo lubię zapiekanki. Najbardziej makaronowe lub z ziemniaczane. Koniecznie muszę wypróbować z rybą i ryżem. Wygląda bardzooo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda całkiem smacznie :D przepisze przepis, ponieważ moje siostry jedzą takie dania, ja skupiam się na bardziej kalorycznych jedzeniach xD pozdrawiam xx

    możesz wpaść do mnie i poklikać w linki? Strasznie mi na tym zależy :C
    A tak w ogóle obserwuję i licze na rewanż, hm? :)
    http://lifestyleourblog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. nie jadłam jeszcze zapiekanki z rybą ale z chęcią wypróbuję :) wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super wygląda <3
    Ja bardzo rzadko robię zapiekanki z rybą.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nie robiłam zapiekanek z ryżem, zazwyczaj warzywne, bądź z makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wszystko wygląda bardzo apetycznie, chyba przekonałaś mnie do rybnych zapiekanek

    OdpowiedzUsuń
  9. Takiej zapiekanki ja jeszcze nie miałam okazji przyrządzać i muszę przyznać, że wygląda bardzo apetycznie. Również moim zdaniem świetnie sprawdza się łosoś zapiekany z sosem truflowym https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-zapiekany-z-sosem-truflowym-i-bulgurem-ze-smazonymi-grzybami/ który jak dla mnie stanowi teraz najlepsze danie rybne.

    OdpowiedzUsuń
  10. 26 yr old Social Worker Dolph Nye, hailing from Aldergrove enjoys watching movies like "Hound of the Baskervilles, The" and Playing musical instruments. Took a trip to Thracian Tomb of Sveshtari and drives a Mercedes-Benz 540K Special Roadster. znajdz te informacje tutaj

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!