poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Pyszne ciasto z powidłami

Witajcie ;)
Często miewamy tak, że nachodzi nas wielka ochota na " coś pysznego " i słodkiego, po ile nie kupujemy nigdy ciast gotowych, bo nie do końca wiadomo z czego są " stworzone ", poszukujemy w rodzinnych zbiorach przepisów na wypieki, które nie tylko są proste i szybkie w wykonaniu, ale i tanie, by móc z kilku składników, zawsze dostępnych pod ręką, oraz w krótkim czasie wyczarować pyszne w smaku ciasto.
I udaje się ;)
A więc Kochani zapraszamy dziś na...

Pyszne Ciasto z Powidłami

Przepis rodzinny, używany od wielu, wielu lat, pozwalający niewielkim kosztem i minimalnym wkładem pracy uzyskać smakowity i aromatyczny, bardzo słodki i przyjemny efekt końcowy ;)
Ciasto jest lekko wilgotne w środku, dzięki użytym powidłom, które możecie dodawać wedle gustu i smaku, nabiera bajecznego aromatu i to za każdym razem innego, w zależności od " powidłowej wkładki " - zachęcamy do wypróbowania, a zobaczycie jak Wam zasmakuje ;)


Składniki:

  • 2 szt.              jajka kurze
  • 80 g               masła
  • 2 szkl.            mąki pszennej
  • 1 szkl.            cukru drobnego
  • 1 szkl.            mleka 
  • 2 łyżecz.        kakao 
  • 3 łyż.              powidła ( wedle uznania )
  • 1 łyż.              sody oczyszczonej 
  • 1 op.              cukru waniliowego
  • 1 szcz.            soli
  • 2 łyż.              margaryny do formy
  • 5 łyż.              cukru pudru do posypania

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek, wstawić do lodówki by schłodziły się.
Mąkę, sodę, kakao wymieszać, przesiać przez drobne sitko.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku, ucierając, następnie wlewać powoli mleko, ciągle ubijając wsypywać po jednej łyżce mieszanki suchych składników ( mąka, kakao, soda ).
Pod koniec ubijania dodać powidło, tym razem użyliśmy jabłkowego, cukier waniliowy - ubijać, aż ciasto będzie jednolite.


Schłodzone białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, przełożyć do ciasta i delikatnie połączyć za pomocą łyżki.
Formę do pieczenia wysmarować margaryną, wylać ciasto, równomiernie rozprowadzając, wstawić do nagrzanego na 175 C piekarnika - piec 45 - 50 minut ( bez termoobiegu ).
Można sprawdzać pod koniec pieczenia patyczkiem, gdy jest suchy, ciasto upieczone.
Odstawić ciasto do ostudzenia, posypać cukrem pudrem.


Smacznego!!!


31 komentarzy:

  1. Aż się głodna zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. T przecież moje ulubione ciasto! :)
    I pierwsze, jakie samodzielnie zrobiłam mając ledwie kilka lat (mniej, niż 10). Tylko zamiast masła do takich ciast dodaję olej, by dłużej pozostało wilgotne...

    Muszę je zrobić! :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To też musi być dobry patent z tym olejem, pokombinuje ;)

      Usuń
  3. Nie umiem piec nad czym ubolewam, ale nigdy tej sztuki nie pojmę. Jestem totalną nieudacznicą, a kocham jeść wszelkie domowe wypieki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aj Martusiu, tylko Ci się wydaje że nie umiesz, musisz się za to zabrać, a zobaczysz, jak się uzależnisz ;)

      Usuń
  4. Ooo i tylko dwa jajka, wygląda apetycznie, spróbuję zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  5. Już po wyglądzie stwierdzam, że na pewno by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł z tymi powidłami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, można do woli improwizować i ciasto za każdym razem smakuje inaczej ;)

      Usuń
  7. oooooo mammooooo! a ja tu na diecie jestem a Ty mi tutaj takie cuda fundujesz! daj kawałeczek! :)


    ojej, jak to zachlapał Ci cały kominek? :O Jak to zrobiłaś? u mnie woski odchodzą bez problemu (polecam włożyc kominek do zamrażalki na kilka minut) i nic nie jest brudne, myję kominek też bez problemu. Może to wina kominka? Albo nie wiem - dolewałaś wody czy coś?
    strzelę gafę, ale pojęcia nie mam jak pachnie kurkuma :)

    no niestety, jestem antykobieca i nie lubię kwiatów. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie martw się Kosmetasiu, wszystko w biust pójdzie ;)
      No może być, że mi trafiło trocha wody, ale wypróbuję też Twój sposób z kominkiem w zamrażalce ;)

      Usuń
  8. uwielbiam takie ciasta.Kojarzą mi się z latami dzieciństwa! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, mam to samo, zapach dzieciństwa i ciasta babci ;)

      Usuń
  9. Wygląda na niezbyt trudne do wykonania, zapisuję do kolejki przepisów do wykorzystania :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo łatwe i szybkie do wykonania Justek ;) A smak obłędny ;)

      Usuń
  10. No i się obśliniłam! Brzmi wybornie, muszę je upiec w przyszłym tygodniu! MUSZĘ :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He, he, też tak mam czasami przeglądając pyszne rzeczy w necie ;)
      Zachęcam do wypróbowania Kochana ;)

      Usuń
  11. W których przypadkach (w składnikach) chodzi o małą łyżeczkę, a w których o dużą??? Czy 'łyż' oznacza dużą łyżkę czy małą??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, łyż. to zawsze łyżka, natomiast łyżecz. to mała łyżeczka :)

      Usuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!