poniedziałek, 24 czerwca 2013

Pyszna, domowa tarta, czemu nie? Przyjemny poniedziałek :)

Witajcie,
Czy poniedziałek może być dniem przyjemnym?
Oczywiście że tak, na to składa się wiele czynników - ulubiona praca, do której zabieramy się z przyjemnością, aromatyczna poranna kawa, którą pijemy małymi łyczkami celebrując harmonię smaku, pyszne śniadanie, które nie tylko rozpieści nasze kubki smakowe, ale i zapewni energię na dobry start, a także smakowity, słodki deser, który o każdej porze dnia potrafi wprawić w doskonały nastrój, a pogoda... eeee tam, celebrujmy każdą chwilę, jest piękna i z pewnością niepowtarzalna, choć czasami wydaje się zwyczajna.
A teraz Was zapraszam na kawałek...

Tarta Truskawkowa Fantazja

Uwielbiam kombinować ze składnikami, uwielbiam łączyć smaki, które lubię, w jedną całość, a jednocześnie przestrzegając harmonii, bo co za wiele, to niezdrowo ;)
Ale teraz nie o tym, czasami możemy sobie pozwolić na szczyptę rozpusty zajadając się pyszną, kruchą domową tartą wypełnioną po brzegi słodkim kremem i udekorowaną truskawkami, jakby szczęścia było za mało, obtoczonymi w czekoladzie ;)
A co? Najważniejsze że jest pysznie, kalorii dziś nie liczymy :)


Składniki na ciasto - 12 porcji:

  • 300 g           mąki tortowej 
  • 150 g           cukru pudru 
  • 1 szt.            jajko
  • 2 łyżecz.        miodu sztucznego 
  • 1 łyżecz.        sody oczyszczonej 
  • 150 g             margaryny mlecznej

Składniki na krem:
  • 150 g            cukru kryształu 
  • 300 ml          mleka 
  • 1 łyż.             mąki pszennej tortowej 
  • 2 łyż.             mąki ziemniaczanej 
  • 250 g            masła naturalnego 
  • 2 łyżecz.       cukru waniliowego

Składniki do dekoracji:
  • 700 g           małych truskawek z szypułkami 
  • 50 g             wiórków czekolady mlecznej 
  • 50 g             wiórków białej czekolady 
  • 3 łyżecz.       wiórków czekolady czarnej 
  • 1 szt.            białko z jajka kurzego

Przygotowanie:

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać margarynę i posiekać ją drobno nożem, dodać jajko, miód, cukier puder i sodę - szybko zagnieść elastyczne ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 15 min.



Piekarnik włączyć na 180C. Ciastem wyłożyć formę do tarty, nakłuć widelcem, wyłożyć na ciasto papier pergaminowy i obciążyć go wysypując całym grochem, by ciasto zbytnio nie urosło - wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 20 - 25 min., na złoty kolor.


Truskawki umyć i dokładnie osuszyć! ( inaczej źle będzie się kleiła czekolada i białko ).
Białko jajka rozkłócić widelcem aż powstanie lekka pianka.
Do osobnych miseczek wsypywać czekoladę białą, mleczną i czarna.
Trzymając za szypułkę, zanurzać każdą truskawkę do połowy w białku, a następnie w czekoladę.


Udekorowane truskawki wykładać na suchą deskę, te z czarną czekoladą robiłam tylko trzy sztuki,na środek, ale to według Waszych upodobań, można improwizować do woli :)
Pozostawić truskawki na 20 min., by " dekoracja " wyschła.


Upieczoną tartę ostudzić.
Przygotować krem: pozostawić 100 ml zimnego mleka, pozostałe 200 ml zagotować, dodać cukier kryształ, cukier waniliowy i masło, gdy się rozpuszczą powoli wlewać zimne mleko z rozpuszczonymi w nim mąkami, pszenną i ziemniaczaną, energicznie mieszając, by nie powstały grudki, zagotować, pogotować 1-3 min, odstawić do wystudzenia, a gdy będzie wystarczająco ciepły wyłożyć go na ciasto - schłodzić.


Na schłodzony krem wykładać truskawki, kolejność wedle uznania, delikatnie dociskając je, dawać szypułki w ten sposób, by nie zatapiały się w kremie, a przed jedzeniem łatwo będzie je oczyścić.
Udekorowaną tartę wstawić do lodówki na 30 - 45 min. po tym czasie można podawać.


Smacznego!!!

22 komentarze:

  1. O rany! Aż obśliniłam klawiaturę!
    Normalnie wsiadam na rower i jadę do Ciebie na kawałeczek! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, no jedź Kochana, ale to szybko ;)

      Usuń
  2. ojejku jakie pyszności!!! przepis zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, a sezon truskawkowy w pełni ;)

      Usuń
  4. Poproszę taki duuuży kawałek:D Super dekoracja z truskawek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. idealna, no i przepis prosty;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, p[rzepis bardzo prosty i wykonanie dosyć szybkie ;)

      Usuń
  6. Popełniłam gigantyczny błąd - nie powinnam wchodzić na Twojego bloga wieczorem... Bo kiedy oglądam takie pyszności, od razu robię się głodna i najchętniej upiekłabym sobie ciacho... ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda przerewelacyjnie!:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. A jak smakuje.... zachęcam do wypróbowania sue ;)

      Usuń
  9. Ślicznie wyglądają te szypułki truskawek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla tego warto je zostawić, a oczyścić dopiero w trakcie jedzenia ;)

      Usuń
  10. Odpowiedzi
    1. Dzięki Justynko, smakuje równie wspaniale ;)

      Usuń
  11. OMG!!! Czaddddd... Robiłam kiedyś ten krem, ale lipnie mi wyszedł... To stwierdzenie zapisuje w notesie - " jakby szczęścia było za mało, obtoczonymi w czekoladzie ;) A co?" Hehehehe - The Best! Pięknie to wyszło, no i piękne zdjęcia!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to czemu lipnie :) Musisz spróbować jeszcze raz :)
      Dziękuję ;)

      Usuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!