niedziela, 16 grudnia 2012

Smaki świąt - Wigilijny barszczyk

Witajcie :)
Święta już bliziutko, za osiem dni Wigilia, a na wigilijnym stole zagoszczą tradycyjne potrawy, które przygotowujemy z wielką starannością. Jedną z naszych Wigilijnych potraw jest czerwony barszcz, zazwyczaj podajemy go z uszkami lub z drożdżowymi pampuchami, dziś właśnie ta druga wersja :)
Cały sekret dobrego barszczu polega na burakach, które muszą mieć intensywny kolor oraz słodki smak, a drożdżowe pampuchy o czosnkowym smaku są wspaniałym i wyrazistym dodatkiem, uzupełniającym całość.

Barszcz Czerwony z Czosnkowymi Pampuchami

Doskonała potrawa, która jest niezastąpiona na Wigilijnym stole, ale również dobrze smakuje o każdej porze roku - słodki smak barszczyku w połączeniu z pampuchami drożdżowymi o czosnkowym, wyrazistym smaku. Mmm, niesamowity smak!
Na Wigilijną kolację barszcz, jak i pampuchy, są " odchudzone", ale na co dzień barszcz można przygotować na wywarze mięsnym, a do ciasta drożdżowego oraz zalewy czosnkowej dodajemy masło.

Barszcz Czerwony z Czosnkowymi Pampuchami

Składniki na ciasto:
  • 450 g           mąki pszennej
  • 25 g             drożdży świeżych
  • 1 łyżecz.       cukru
  • 150 ml         ciepłej wody
  • 1 szczyp.      soli

Składniki na zalewę czosnkową:
  • 5 szt.         duże ząbki czosnku
  • 1 łyż.         soli
  • 1/3 szkl.   ciepłej wody przegotowanej
  • 5 łyż.         oleju

Składniki na barszcz:
  • 2 szt.         buraki czerwone średnie
  • 1 szt.         marchew
  • 5 łyż.         oleju
  • 3 łyżecz.    cukru
  • 2 łyż.          octu
  • 4 szt.          ziela angielskiego
  • 3 szt.          liście laurowe
  • 1 szt.          ząbek czosnku
  • sól i pieprz  do smaku

Przygotowanie:

Przygotować ciasto na pampuchy: Drożdże pokruszyć, posypać cukrem i wymieszać delikatnie, zalać 5 łyżkami ciepłej wody i odstawić na 10 min, by się rozpuściły. Mąkę przesiać przez sitko, dodać łyżeczkę soli, wlać rozpuszczone drożdże, dolewać stopniowo, po trochu, wody - wyrobić elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić na 60 min, by urosło.
Gdy ciasto urośnie, odrywać po kawałku i formować kuleczki, nie zbyt wielkie, wykładając na lekko posmarowaną olejem blachę, robiąc odstępstwa, bo ciasto jeszcze urośnie, przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. 
Wstawić do rozgrzanego na 180 C piekarnika, piec ok. 35 min., aż pampuchy nabiorą pięknego, złotego koloru.

Przygotowanie Krok po Kroku

Przygotować zalewkę do pampuchów: Czosnek przepuścić przez praskę, posypać solą, pieprzem wymieszać dokładnie i pozostawić na 5 min., po tym czasie dodać olej i ciepłą wodę, połączyć składniki.
Gorące pampuchy włożyć do zamykanego naczynia, polać zalewką i energicznie wstrząsnąć kilka razy - pampuchy są gotowe do podania.
Przygotować barszcz: Buraki i marchew obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych lub drobnych oczkach, wedle uznania, wyłożyć na patelnię z olejem, dusić na małym ogniu, pod przykryciem, przez 10 - 15 min., aż będą półmiękkie.
Zagotować 3 l wody, włożyć przyprawy, dodać szczyptę soli, gotować ok. 5 - 8 min., włożyć podduszone buraki z marchewką, od razu wlać ocet, by buraki i barszcz nie straciły pięknego koloru, gotować przez 5 min., dodać cukier, zgnieciony ząbek czosnku, doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem, zagotować i wyłączyć. 
Gorący barszczyk nalewać do miseczek, podawać z czosnkowymi pampuchami.

Pyszny Barszczyk z Pampuchami Czosnkowymi

Smacznego!!!

25 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie! Ja uwielbiam barszczyk na zakwasie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. KOCHAM (!) Barszcz! Poza ogórkową i żurkiem to moja ulubiona zupa. Prawdziwy barszcz jem tylko raz w roku, jak mama na Swieta go przygotuje i to ja wiekszosc barszczu konsumuje. Kocham jego smak! Co prawda wolę go bardziej kwaśnego i pikantnego, niemniej Twoja propozycja z tymi pampuchami brzmi niebiansko... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj barszcz mniej pikantny ze względu na pikantność pampuchów - czosnkowa zalewa robi swoje, barszczyk jest dobrze doprawiony ale słodkawy w smaku, a pampuchy dodają " ostrości " i niesamowitego smaku całości :)

      Usuń
  3. Normalnie w tym roku nie będę mieć barszczyku z uszkami. Zadecydowałyśmy z mamą , że odgapiamy od Was i będą pampuchy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mmm, to będą smakowite święta z pampuchami czosnkowymi i barszczykiem :)
      Smacznego :)
      Pochwal się swoim podaniem :)

      Usuń
  4. Drożdżowe pampuchy - pyszotka!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O jacie, ale świetne te pampuchy! Już mi pachnie i jeszcze te zdjęcia! Środek nocy a ja będę jadła...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hi, hi, omijaj lodówkę Martusiu, idźmy już spać :)
      Na pampuchy jutro będzie czas :)

      Usuń
  6. wygląda pysznie :)
    zapraszam na konkurs na facebooku, do wygrania DOWOLNE BUTY tutaj:

    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=355338371232197&set=a.314122852020416.65700.313763688722999&type=1&theater

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię barszczyk i jestem ciekawa jak smakuje z tymi pampuchami:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czosnek lubię w wielu potrawach, ale w pieczywie jeszcze nie jadłem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy, w pieczywie również smakuje wyśmienicie ;)

      Usuń
  9. 51 year old Community Outreach Specialist Murry Cater, hailing from Dauphin enjoys watching movies like Euphoria (Eyforiya) and Backpacking. Took a trip to Madara Rider and drives a Gordini Type 24S. polaczone z

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!