Faworki czyli Chrust
Bardzo dobre słodkości, delikatne, chrupiące, słodkie i łatwe w przygotowaniu, pieką się błyskawicznie, wiec można zaszaleć na całego.
Faworki czyli Chrust |
Składniki:
- 300 g mąki tortowej
- 4 szt. żółtka
- 60 g masła
- 2 łyż. śmietany 18 %
- 50 ml spirytusu
- 1 łyż. cukru waniliowego
- 1 szcz. soli
- 1 szt. kostka smalcu do smażenia
- 1 szkl. oleju do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać schłodzone masło i drobno posiekać go nożem, zgarnąć w kopiec, dodać żółtka, cukier waniliowy, śmietanę, szczyptę soli i spirytus - zagnieść gładkie i jędrne ciasto, dobrze je wyrobić dłońmi, owinąć folią i włożyć do lodówki na 35 - 40 min.
Sposób Formowania Faworków |
Podzielić ciasto na porcje, każdą porcje rozwałkować cienko, ok 2mm, czym są cieńsze, tym smaczniejsze!
Pokroić ciasto na paski szerokością ok 3 - 4 cm i długością 12 - 15 cm, po środku każdego zrobić podłużne nacięcie , potem jeden koniec przeciągnąć przez powstały otwór i delikatnie pociągnąć, w ten sposób możemy kształtować faworki - proste czy skośne. Smażyć, w mocno rozgrzanym smalcu wymieszanym z olejem, na złoty kolor z obydwu stron, wykładać na papierowe ręczniki, by odsączyć nadmiar tłuszczu, wyłożyć na tacę lub paterę i obficie posypać przez sitko cukrem pudrem.
Pyszne Faworki czyli Chrust |
Smacznego!!!!
uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńMy też :-)
OdpowiedzUsuń