środa, 24 października 2012

Naleśniki! Kto ich nie lubi?

Witajcie :)
Naleśniki są bardzo popularne w naszym domu, każdy ma swoje typy - dzieci wolą na słodko, my, w każdej postaci - z mięsem, z grzybami, z warzywami... Zawsze są pyszne i doskonałe jak na kolacje, tak i na śniadanie, a nawet jako danie obiadowe - spisują się idealnie!
Nasza propozycja na dziś nie jest słodka, bardziej treściwa :)

Naleśniki z Sosem Pieczarkowym

Szybkie przygotowanie, nie wliczając smażenia, bo na naszą rodzinkę trzeba postać trocha przy kuchence aby zaspokoić głód naszej gromadki, ale warto - smakują cudownie!

Naleśniki z Sosem Pieczarkowym

Składniki na ciasto:

  • 400 g        mąki pszennej
  • 1 szkl.       mleka 
  • 1/2 szkl.    wody gazowanej
  • 2 szt.         jajka 
  • sól i pieprz  do smaku
  • 4 łyż.          oleju

Składniki na sos:
  • 600 g      pieczarek
  • 1 szt.       marchew
  • 3 łyż.       masła
  • 500 ml    bulionu drobiowego
  • 1 szt.       duża cebula
  • 2 łyż.       mąki ziemniaczanej
  • 1 łyż.       sosu sojowego
  • 1 szcz.     chilli w proszku
  • sól i pieprz  do smaku

Przygotowanie:

Składniki na ciasto zmiksować na jednolite ciasto, olej dajemy do ciasta, potem wystarczy jedynie raz posmarować patelnię, przy pierwszym naleśniku, i piec kolejne bez podlewania oleju na patelnię - nie przypalają się. Ciasto odstawić na chwilę, by " uspokoiło się ".
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, nie zbyt cienkie, by nie rozpadły się, wyłożyć na patelnię, z łyżką rozgrzanego masła, smażyć ok. 10 min., doprawić szczyptą soli, pieprzu.
Na osobnej patelni rozgrzać dwie łyżki masła, włożyć pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz oczyszczoną i startą na tarce marchewkę - smażyć 5 min., mieszając.
Zagotować bulion, można również przygotować z kostki, włożyć pieczarki, cebulę z marchewką - gotować przez 10 min., doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać chilli i sos sojowy.
Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 4 łyżkach zimnej wody, powoli wlewać do gotującego się bulionu, ciągle mieszając, mieszać energicznie, do momentu aż się zagotuje - pogotować jeszcze 2 min., wyłączyć.
Usmażyć naleśniki, wykładać na talerze i podawać polane sosem pieczarkowym.

Mmm! Pyszne!

Smacznego!!!


15 komentarzy:

  1. Jako nałogowy naleśnikożerca już czuję ich smak w ustach..:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm... wyglądają doskonale! Uwielbiam naleśniki, a połączenie z sosem pieczarkowym jest po prostu genialne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. ja bardzo lubię pieczarki ze smietanką, pietruszką i pieprzem :) do tego kurczaczek i mmm :)
    a naleśniki zaraz zrobię, bo się głodek nocny odezwał :D

    OdpowiedzUsuń
  4. No cóż, ja powiem tylko, że się pewnie wybiorę z niezapowiedzianą wizytą. Zawsze takie smakołyki pokazujesz, że ja nawet po kolacji staję się natychmiast głodna...

    OdpowiedzUsuń
  5. mi bardzo smakują naleśniki ze szpinakiem. kiedyś jadłam naleśniki tylko na słodko, teraz jednak wolę coś bardziej treściwego ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mmm, ze szpinakiem, uwielbiamy szpinak :) I naleśniczki ze szpinakiem też :)

      Usuń
  6. Uwielbiam naleśniki, tylko je rzadko robię, bo moja rodzinka nie bardzo... A dla siebie samej, to nie narobię przecież całej fury (bo małej fury nie umiem), bo jest bardzo prawdopodobne, że bym zjadła wszystkie!!! O zgrozo!;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha, ha, no tak, jak już robić to sporo, kilku się nie chce :)
      Biedna Malinka, to przyjeżdżaj do nas na naleśniczki :) Zrobimy furę :)

      Usuń
    2. Malinka nie jest taka biedna, bo zaczęła niestety sobie coś ostatnio za dużo dogadzać:( Musze się ogarnąć i w końcu przeprosić moją przyjaciółkę Jillian i zacząć ćwiczyć... kurcze blade (jak to mówi Mikołajek;)

      Usuń
    3. A w ogóle dziękuję za zaproszenie, a gdzie ta przemiła parka mieszka? Daleko od Malinki?

      Usuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!