wtorek, 9 października 2012

Na szybką kolacje - tartaletki na ostro

Witajcie,
Gdy pogoda nas nie rozpieszcza i chłód doskwiera, a przenikliwy wiatr sygnalizuje, że ciepły okres dobiega końca, odbiera to wszelką ochotę na przebywanie na świeżym powietrzu i już sama myśl o domowym ciepełku rozgrzewa, gorąca herbata w dużym kubku i kęs " czegoś " rozgrzewającego - są wręcz niezbędne.
Na szybką kolacje, przygotowujemy szybkie tartelinki z dodatkiem peperoni - gorąco!

Tartaletki z Sardynkami, Oliwkami i Peperoni

Tartelinki dobre na każdą okazję i bez, tym razem, jednak na szybko, przygotowaliśmy je na cieście francuskim - kilka minut przygotowanie, błyskawiczne pieczenie i... rozkoszowanie się smakiem.
Jeśli nie przepadacie za ostrym smakiem, to peperoni można zastąpić kawałkami słodkiej papryki :)

Tartelinki z Rybą, Oliwkami i Peperoni
Składniki:

  • 1 szt.          opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g         oliwek zielonych drylowanych
  • 1 szt.          puszka sardynek w maśle
  • 1 szt.          mały pomidor
  • 12 szt.        plasterków marynowanej papryki peperoni 
  • 1 szt.          gałązka koperku

Przygotowanie:

Z ciasta francuskiego, za pomocą szklanki, o średnicy ok.10 cm, wykrawać kółka i układać je na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. U nas powstało 12 szt., tartelinek. 

Etapy przygotowania

Sardynki delikatnie wyjąć z puszki, podzielić na kawałki i układać na sam środek krążków z ciasta, dodać pomidor pokrojony w grubą kostkę, po kilka oliwek, po plasterku peperoni, lub, jeśli nie lubicie peperoni, kawałek papryki słodkiej,  i małej gałązce koperku.
Piekarnik nagrzać do 200 C, do rozgrzanego piekarnika wstawić tartelinki - piec 8 - 10 min., aż ciasto nabierze złocistego koloru, od razu podawać. 

Tartelinki na Ostro
Smacznego!!!

12 komentarzy:

  1. Mmmmm, kochana! Ja ten przepis chyba podkradnę i lubemu w weekend przyrządzę takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zapraszam na rozdanie, do wygrania kolczyki converse! http://natolatekswiat.blogspot.com/2012/10/rozdanie.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis i szybki może w weekend się skuszę i upiekę

    OdpowiedzUsuń
  4. Co prawda sardynek nie lubię, ale może spróbuję z łososiem? Hmm, dobry pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmmmmmmmm to tez wygląda zachęcająco:) mnim

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I bardzo smaczne są, zachęcam Kochana do wypróbowania ;)

      Usuń
  6. to też zrobię:D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!