niedziela, 28 października 2012

Zima, zima.. i ciasto kakaowe z czekoladą :)

Witajcie :)
Czy u Was również zima?
Jakież było nasze zdziwienie, gdy dziś rano dzieci obudzili nas z radosnymi okrzykami oznajmiającymi o nadejściu zimy oraz komunikatem, iż będziemy dziś lepić bałwana :) Ale dopiero 28 października!!! Zima nas zaskoczyła - wraz z " przestawieniem się " z letniego na zimowy czas, przyszła i zasypała wszystko dookoła białym puchem :)
Ale mimo wszystko, jest wspaniale, a pyszne ciasto kakaowe sprawia, że wszystkie smutki odchodzą w niepamięć.
Mmm, co za smak!

Ciasto Kakaowe z Jabłkami i Czekoladą

To ciasto kakaowe jest nie tylko niesamowicie pyszne, ale również bardzo tanie i łatwe do zrobienia, więc nie zastanawiajcie się długo, składniki w ruch i... rozkoszujcie się aromatem i smakiem kakaowego ciasta z jabłkami i czekoladową polewą - żadne mrozy nam nie straszne!

Ciasto Kakaowe z Jabłkami i Czekoladą

Składniki na ciasto:

  • 2 szkl.         maki pszennej tortowej
  • 1 szkl.         mleka 
  • 1 szkl.         cukru
  • 3/4 szkl.      naturalnego kakao w proszku
  • 100 g          naturalnego masła
  • 3 szt.           jajka 
  • 1,5 łyżecz.   sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczk.    proszku do pieczenia
  • 3 szt.           duże jabłka
  • 1 szczyp.     soli
  • 3 łyż.           soku z cytryny
  • 2 łyż.           margaryny
  • 3 łyż.           bułki tartej

Składniki na polewę:
  • 125 g          margaryny mlecznej
  • 125 g          cukru
  • 3 łyż.           zimnej wody
  • 4 łyż.           naturalnego kakao w proszku

Przygotowanie:

Przygotować ciasto:
Mąkę przesiać przez sitko, wsypać do niej sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia - wymieszać.
Do naczynia wsypać cukier i kakao, dodać masło, wlać mleko, postawić na małym gazie i, ciągle mieszając, aż składniki się połączą, doprowadzić do wrzenia, pogotować 1 - 2 min., wyłączyć i ostudzić.
Żółtka oddzielić od białek. Białka schłodzić, dodać szczyptę soli i ubić na puszystą, sztywną piane.

Etapy Przygotowania

Do wystudzonego płynu kakaowego dodać żółtka - zmiksować, wsypywać po łyżce mąki z proszkiem i sodą - miksować do powstania gładkiego ciasta. Dodać białka i łyżką delikatnie je wymieszać z ciastem.
Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd, pokroić w kostkę, nie zbyt dużą, skropić sokiem z cytryny i wymieszać - włożyć do ciasta, wymieszać za pomocą łyżki.
Tortownicę lub blachę wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą, wylać ciasto i równomiernie go rozprowadzić, wstawić do rozgrzanego na 185 C piekarnika - piec 45 - 50 min., aż zacznie odstawać od brzegów formy. Można sprawdzić pod koniec pieczenia patyczkiem, jeśli jest suchy po wyjęciu - wyłączamy. 
Wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto jeszcze na 5 min., po tym czasie uchylić drzwiczki i dać mu ostygnąć powoli, po 15 min., wyjąć z piekarnika.

U nas środek trocha więcej urósł, niczym wulkan ale i tak jest przepyszne!!!

Przygotować polewę:
Margarynę, cukier i wodę umieścić w rondelku, podgrzewać aż się rozpuści, zagotować, wyłączyć, dodać kakao i energicznie mieszać za pomocą pałki do ucierania ciast, aż kakao całkowicie rozpuści się, nie gotować!!! Ostudzić, wstawić do lodówki aby porządnie zgęstniała.
Ostudzone ciasto wyjąć z formy, wyłożyć na paterę i polać finezyjnie gęstniejącą czekoladą, można przybrać według uznania i upodobania, my użyliśmy czekoladowe ziarenka kawy :)
Wstawić do lodówki na, co najmniej, godzinę.

Ale pyszne!!!

Smacznego!!!


56 komentarzy:

  1. Hi! Thank you for visiting my blog.. :) Following you now! Kisses from VV!!

    OdpowiedzUsuń
  2. I like this post so much: this recipe sounds really delicious!
    What about following each other? Cosa mi metto???
    Win 100€ discount coupon on Mia Gioia

    OdpowiedzUsuń
  3. oooo :> Mam resztki jabłek, nie miałam pomysłu co z nimi zrobić.. Teraz już wiem :> Smakowe Twoje ciacho ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Sea Naith :) Na pewno zasmakuje Ci :)

      Usuń
    2. Karwasz, wlasnie robie tak, jak w przepisie, nawet pieklam w 200stopniach i przekladajac upieczone ciasto na talerz,by tam sie studzilo- troche dolu mi wyplynelo :/ Grrrrrr... nie wiem czemu,przeciez dlugo sie pieklo.. ;/

      Usuń
    3. Zostawiałaś go w piekarniku " aby doszło" ?
      Dziwna sprawa, nie powinno tak być ;(

      Usuń
    4. Tak,zostawilam. No nic ,doklepalam dol,ktory sie rozjechal w jednym miejscu, wstawilam na jeszcze 15 min do piekarnika na 200stopni plus 10 w wylaczonym piekarniku, by doszlo. Widac bylo lekki uszczerbek, ale zrekompensowalam to spora iloscia polewy czekoladowej, ugniotlam, zamaskowalam wszystko i TŻ nawet nie zauważył,że coś nie tak. Przyszedł zmęczony z pracy i jak zobaczył to ciacho, to oczy mu się zaświeciły :P Spałaszował po obiedzie 2 kawałki bez mrugnięcia, więc znaczy,że smakowało :) Wspaniały przepis, widocznie moja kuchenka już szwankuje.. :)

      Usuń
    5. Och, całe szczęście że wszystko " naprawiłaś " :)
      Piekarnik rzeczywiście ma znaczenie, mój stary tak piekł, że same zakalce miałam, nawet w ciastach, które od lat piekłam i zawsze się udawały - w nim zakalce wychodziły ;(
      Ale teraz już ok :)

      Usuń
    6. PY-CHO-TA :) połowy już nie ma :)

      Usuń
    7. Super Sea Naith :) Bardzo się ciesze że smakuje :)

      Usuń
  4. Wyglada znakomicie i na pewno nieźle smakuj:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, bardzo dobrze smakuje - zachęcam Joanko do wypróbowania :)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Jasne! Wpadaj, jeszcze kawalątko zostało :)

      Usuń
  6. Na widok takiej błyszczącej polewy czekoladowej zawsze leci mi ślinka... mhmmmm ^^

    OdpowiedzUsuń
  7. I love it :)

    I'm follow you, can you follow me back? ^_^
    http://lovemakeup24.blogspot.com/2012/10/style-papers-fanatica-e-la-nuova.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Znam to ciasto pod nazwą "grzyb robaczywy":)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo, ale ciekawa nazwa :) U nas to się zowie kakaowe :)

      Usuń
  9. Mniam! Ale cudowności! Moim zdaniem super, że wyszedł właśnie taki wyższy na środku- to ciekawie wygląda, myślałam na początku, że to tak specjalnie ma być :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No można tak powiedzieć xkeylimex :) Najważniejsze, że równomiernie upieczony, a kształt mi też podoba się - taka kakaowa góra :)

      Usuń
  10. I´ m so hungry, when I´m looking on it! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale to smakowicie wygląda! Gdybym tylko miała piekarnik :D inne cudeńka zapierają dech :)

    OdpowiedzUsuń
  12. nie wytrzymam jesli zaraz tego nie zjem! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bym Cię zaprosiła, ale już zjedliśmy :) Pyszne było, ale się skończyło :)

      Usuń
  13. ojej! Jak pysznie to wygląda! Chyba wypróbuje przepis ;>

    OdpowiedzUsuń
  14. Widzę dla siebie dwa zastosowania dla tego ciasta - rano z kawą i wieczorem z mleczkiem:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, idealnie smakuje w tych dwóch wariantach :) Lubię jeszcze z sokiem pomarańczowym :)

      Usuń
  15. Wygląda pysznie i ciekawy pomysł z tym wrzuceniem jabłka do ciasta. Nigdy takiego nie piekłam. Chyba będę musiała spróbować...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Una, robiłam na wyczucie, jabłek nadmiar, ale powiem szczerze, doskonale komponuje się z czekoladowym smakiem - całość wyszła mega pyszna :)
      Zachęcam :)

      Usuń
  16. Smakowite !! Świetne przepisy i "pyszne" fotki. Bez zastanowienia dodaje blog do ulubionych, często będę zaglądać i próbować przepisów :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Doradzam by po wyjęciu ciasta z piekarnika do ostygnięcia nie wykładać na talerz! Musi postać nim się wyłoży ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie wykładam ciasta do ostudzenia na talerz, masz race, musi " dojść " w blasze, na talerz lub paterę wykłada się już wystudzone ciasto :)

      Usuń
  18. pyszne ciasto, u mnie mowia na nie salceson , :)) huhe ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No faktycznie, coś w nim jest z salcesonu - hyhy, pierwszy raz słyszę tą nazwę ;)

      Usuń
  19. Wow that was unusual. I just wrote an really long comment
    but after I clicked submit my comment didn't
    show up. Grrrr... well I'm not writing all that over again. Anyways, just wanted to say wonderful blog!


    my site ... latest ipod

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!