czwartek, 29 marca 2012

Jajka tradycja Wielkanocna

Witajcie, tu Tanika.
Jak Wielkanoc, to jajka w głównej roli muszą być, są symbolem tych świąt, a i bardzo lubiane przez wszystkich. Na święta każdy tworzy coś niesamowitego, smacznego, tradycyjnego, a można też poeksperymentować, a potem " wynalazek " zjeść :-) W trakcie takich oto eksperymentów powstały jajka, które zaraz Wam zaprezentuje - idealne na śniadanie, nie tylko świąteczne.


Różowe Jajka z Musem Żurawinowym i Kawiorem

Wspaniale się prezentują i doskonale smakują, wersja light - każdemu zasmakują, a i na stole Wielkanocnym będą ozdobą :-)


Różowe jajka z musem żurawinowym i kawiorem
Różowe Jajka z Musem Żurawinowym i Kawiorem

Składniki:
  • 5 szt.           jajka
  • 4 łyż.           gęsty jogurt
  • 2 łyżecz.      gęstego dżemu żurawinowego   
  • 1 łyż.           startego chrzanu 
  • 5 łyż.           koncentratu z czerwonych buraków
  • 5 łyżecz.      czarnego kawioru
  • 3 łyżecz.      skórki otartej z cytryny
  • 1 szczyp.     drobnej soli morskiej
  • 1 szczyp.     pieprz cayenne  


Przygotowanie:

Jajka umyć, zalać zimną wodą, zagotować, gotować 10 min., na twardo, jajka wyjąc i potłuc w ten sposób, aby skorupka drobno popękała, nie obierać! Do gorącej wody, po gotowaniu jajek, wlać koncentrat buraczany, włożyć jajka i gotować 2 min., wyłączyć i odstawić na kolejne 15 min. Po tym czasie wyjąć jajka i zanurzyć w zimnej wodzie, ostudzić, oczyścić ze skorupek, przekroić każde jajko wzdłuż na pół i wyłożyć na paterę.
Jogurt zmiksować z żurawinowym dżemem, bez owoców, i chrzanem na puszysty, gładki mus, doprawić solą i pieprzem - wstawić do lodówki na na 20 min. Za pomocą szprycy wyciskać mus na połówki jajek, na mus wyłożyć po pół łyżeczki kawioru i posypać startą skórką z cytryny, schłodzić.



                                                        
Smacznego!!!



13 komentarzy:

  1. Wow! Takich jeszcze nie spotkałam:) Pięknie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje pięknie :-) Wodza fantazji i wyszło takie kobiece wydanie :-) Różowe jajka :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolor mają fantastyczny ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuje dziewczyny ;-) Smakują nie mniej interesująco ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuje Aniu :-) Zachęcam do wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo eleganckie i gustowne. no, pierwszej klasy! nawet w drogiej restauracji tak wykwintnych się nie spotka. wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuje Karmel-itka :-) Miło że Wam się podoba :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. jajek z tego przepisu nie zabraknie w Święta na moim stole :)
    pozdrawiam,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. O ludzie! Kochana, Ty mnie zadziwiasz! Te jajka prezentują się po prostu przepięknie! W takim wydaniu są nie tylko potrawą, ale i ozdobą- aż szkoda by mi było ich jeść ;) Chyba wypróbuję ten przepis, bo kusi mnie niesamowicie. Jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego talentu kulinarnego i dekoratorskiego (jeśli tak to można określić :P).

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzięki piękne :-) Zachęcam do spróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!