niedziela, 25 marca 2012

Peklowana łopatka Wielkanocna

Peklowanie mięsa wydaje się dość pracochłonną czynnością, zwłaszcza w dzisiejszych czasach, gdy półki sklepowe uginają się od gotowych specjałów, wystarczy tylko kupić i po sprawie, czy jest sens zawracać sobie głowę? Oczywiście że tak! Mimo iż peklowanie wydaje się skomplikowane, wcale takie nie jest, jedyną czynnością jest przygotowanie marynaty, a potem przez kilka dni tylko raz dziennie obrócić mięso w tej marynacie, a największą zaletą jest to, że wiemy, co jemy, a i smak tak przyrządzonego mięsa jest niesamowity.


Wielkanocna Łopatka Peklowana

Samo przygotowanie marynaty jest bardzo łatwe, mięso nabiera wspaniałego smaku, przechodzi całe aromatem przypraw i tez szybciej piecze się. Do marynaty najlepiej wybierać duże kawałki mięsa, co najmniej 2,5 kg i więcej. Do tej marynaty możemy dawać różne gatunki mięs: kotlet, boczek, szynkę i łopatkę, najlepiej z kością, mięsa te smakują wspaniale!


Łopatka z kością Peklowana 

Składniki:

  • 6 kg          łopatka wieprzowa z kością
  • 15 szt.       owoce jałowca 
  • 10 szt.       ziela angielskiego 
  • 10 szt.       ziaren pieprzu czarnego lub kolorowego
  • 7 szt.         liści laurowych
  • 10 szt.       dużych ząbków czosnku 
  • 3 łyż.         cukru
  • 1 łyż.         pieprzu mielonego
  • 5 łyż.         soli
  • 500 ml       wytrawnego białego wina 
  • 100 ml       oleju



Przygotowanie:

Mięso opłukać, włożyć do naczynia, w którym będzie go z łatwością obracać się, zalać zimną wodą, aby w pełni pokryła mięso, wyjąć mięso, osuszyć go, oprószyć solą i pieprzem i wstawić do lodówki, do " odmierzonej " wody  dodać owoce jałowca, ziele angielskie, ziarna pieprzu, liście laurowe cukier i sól - zagotować, pogotować 5 min., dodać pokrojony w plastry czosnek i wino, zagotować, wyłączyć i ostudzić.
Do zimnej  marynaty włożyć mięso, przykryć i wstawić do lodówki lub zimnej spiżarni, peklować co najmniej 7 dni, codziennie obracając mięso w marynacie.


Łopatka w Marynacie 7 Dzień

Zapeklowaną łopatkę wyjąć z marynaty, osuszyć, ostrym nożem porobić w kilku różnych miejscach nakłucia i włożyć w nie kilka plasterków świeżego czosnku,  posmarować mięso olejem, wyłożyć na brytfannę  i wstawić do rozgrzanego na 250 C piekarnika, piec 20 min., po tym czasie zmniejszyć temperaturę na 180 C i piec jeszcze 50 - 60 min., w zależności od mięsa, warto sprawdzać gotowość szpikulcem, gdy po przekłuciu leci przezroczysty płyn, gotowe. Ostudzić i podawać krojąc w plasterki na zimno lub z sosem na gorąco.


Łopatka w Rozkroju z Czosnkiem 

Smacznego!!!


2 komentarze:

  1. Mniam! Gdyby moja babcia (która przygotowuje świąteczne śniadanie i obiad) miała internet, od razu podesłałabym jej link do Twojego przepisu i zażyczyła sobie takie smakowitości na Święta :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Hi, hi, no na pewno babcia też ma swoje pyszne sposoby, bo ten przepis mam od swojej babci - tradycja jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!